Путин подписа за събаряне на 4000 стари блока в Москва

Проектът предизвика масови протести през май
2 юли 2017 08:28, Елка Василева
195
Путин подписа за събаряне на 4000 стари блока в Москва
Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин подписа спорния закон за масово разрушаване на стари жилищни сгради в Москва и преместването на обитателите им, предаде Франс прес.

Проектът предизвика масови протести през май.

Официално обнародван вчера, законът влиза в сила незабавно. Той беше гласуван от руската Държавна дума (долната камара на парламента) на 14 юни и одобрен от Съвета на федерацията (горната камара) на 28 юни.

Според този голям градоустройствен план, обявен през февруари от кмета на Москва Сергей Собянин, над 4000 сгради от съветско време трябва да бъдат разрушени от септември, което ще наложи да бъдат настанени на друго място няколко хиляди московчани.

Московското кметство иска да подмени тези хиляди малоетажни сгради с високо строителство, позволяващо да бъдат настанени много повече домакинства в 12-милионната столица.

Още по темата

Проектът обаче според критиците му представлява липса на уважение от страна на властите към частната собственост.

Пред масовото недоволство властите отстъпиха и намалиха обхвата на проекта, който в началото засягаше над 1 милион московчани.

Държавата обещава на хората апартамент със същите размери, но не същата стойност в същия квартал. На теория за разрушаването на сграда ще бъде необходимо съгласието на мнозинството от обитателите й. В такъв случай те ще разполагат с 60 дни, за да се изнесат, и няма да имат право да оспорват решението.

Наричани "хрушчовки", тъй като са построени по времето на управлението на Никита Хрушчов в Съветския съюз през 1950-те и 1960-те години, тези сгради са емблематични за московските предградия и много руски градове, където са позволили да се реши жилищната криза в страната по онова време.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
60-годишните панелки обаче в България, и най-особено в столицата, са си гот и докато не почнат да се САМОСЪБАРЯТ, никой няма да седне да се хаби с мислене по въпроса. То и кой (а и с какво) да мисли. Хората ли? Еееей, *** те не се ли свършиха бе! Толко грижа, толко мероприятия по въпроса, а тия не се свършват. Само се пошегувах бе, Уили.
102
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва е красив град никой не може да го отрече но Путин не ми харесва злобно ниско човече!!!
101
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Путин!
100
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"над 4000 сгради от съветско време трябва да бъдат разрушени от септември, което ще наложи да бъдат настанени на друго място няколко хиляди московчани"Абе, днес беге, аз ли не мога да смятам или според вас в тия блокове живеят средно по 1-2 човека:)Я си помислете пак дали не става въпрос за няколко СТОТИН хиляди
99
12
 
15
 
! Отговори
Боко преди 6 години
Ако беше в България, правителството на Боко отдавна да е наляло за саниране (облепяне със стиропор) в тези сгради толкова пари, колкото са необходими за построяването на нови! След някоя и друга година щеше да реши и да ги разруши, за да има пак точене на евросредства и пари на данъкоплатците, уж че правителството мисли за хората!
98
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така комунистите взеха имуществото на хората в България и погубиха живота им.След това разсипаха земеделието и докараха селяните в панелките.
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А относно качеството - помисли си само - държавата е длъжна всяка зима да отопли всяко жилие до 18 градуса и го прави! Ако бяха некачествено построени - еше ли да може да го прави?
96
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости си написал, комуналките в днешно време са изключение, в обежитията, например. Именно Хрушчовките са решили жилиния проблем на хората. Това са маломерни жилища, обикновено ремонтирани супер луксозно, защото са малко пространство и можеш да си позволиш скъпи материали.
95
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бозата беше добра. Алтай и марципан никой не употребяваше, само вносни шоколади. По магазините имаше оригинален, лицензен швепс, кока-кола и пепси през социализма. Пепси и швепс имаше винаги.
94
7
 
4
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към #109,При комунизма всичко е собственост на държавата, вкл.живота и имота на хората; комунизмът превърна държавата в чудовище. И нека сега,ние които сме ' пост' не се учудваме на нихилизма си. Той е реакция именно на всеядността и ненаситността на държавата.
93
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше в България, тези сгради отдавна щяха да са продадени на "инвеститори" и заменени от мутробарокови сгради, без паркинг и зелена площ.
92
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По голямата част от руснаците не живеят в собствени жилища, тея комуналки и до ден днешен си остават държавни на различни ведомства, и ако тръгнеш много да говориш ти я взимат и я дават на някой друг "нуждаещ" се по-послушен от теб. тука иде реч за апетити към земята отдолу и естественно за наливане на колосални пари в приближени фирми. Иначе жилищата в Русия и нови и стари от едно време са страшно некачествени и нефункционални, те затова толкова се натискат да купуват жилища у нас
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ивчоИди хапни Марципан, пий един Алтай и се крий на сянка, че соц. идеите не са полезни в тая жега!
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ивчоИ "Кока-колата" беше "Алтай" :) също върхово постижение
89
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ивчоПостиженията на соца - марципан, чушкопек и гуменки от 1.20 лв., с които като вървиш по нанадолнище и пръстите ти се показват през бризента веднага :)
88
6
 
14
 
! Отговори
Нещастници преди 6 години
Тръгнали да берат дерта на Путин. За разлика от наш Боцо,той първо мисли а после действа. Вместо да тегли безумни заеми за още по- безумно саниране и да вкарва народа си в дългове,бута старото и.....новичко. Вие мислете за себе си в безплатно санираните апартаменти и ефекта на мокрото одеало. Тепърва ще видите що е саниране и последствията от него.
87
5
 
7
 
! Отговори
Хрусчев преди 6 години
Сега е момента като Меркел да кажем елате всички в София. Грандиозна инвестиция, стотици хиляди московчани се преселват, наем на гарсониера скача до 1500 и си решаваме проблема с работната ръка
86
5
 
11
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
такива комуналки и в софия бол. Кога Фандък ханъм ще ги събори и построи съвременни жилища безплатно. Химера....
85
5
 
8
 
! Отговори
ивчо преди 6 години
до 98хах нямало ,че ти в гората ли си живял бе.Нямало шоколад,, ми тез имена ,фин млечен, крава, пияни вишни, фин млечни, троен лешник, черноморец, амфора, тоеа марципани ли са бе. Това сега дето го ядеш е далеч от истиндкия шоколад и ти го казаха онзи ден официално.Марципана от соца ще изкезе пи хубав от измислената милка ьнес.
84
4
 
6
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До "до 80"Май ти си кьоравия! Никъде в статията не се споенава, че ще се плаща нещо за преместването! Провери- настаняването на хората от разрушените блокове в новите такива ще е безплатно!