Среща на титаните: Ще закърпят ли Тръмп и Путин отношенията?

Страните им следват различни подходи към ред проблеми, но двамата скоро ще се срещнат!
3 юли 2017 21:00,
166
Среща на титаните: Ще закърпят ли  Тръмп и Путин отношенията?
Снимка: архив Reuters

Москва разчита предстоящият разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хамбург да внесе яснота в перспективите за развитие на отношенията. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че двамата лидери имат желание да преодолеят "ненормалния" характер на двустранния дневен ред и да започнат договаряне по конкретни теми, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Вестникът се съмнява, че президентските преговори в рамките на срещата на върха на Г-20 на 7 и 8 юли ще доведат до сериозен напредък, но цитира и позитивни прогнози. Бившият руски финансов министър Алексей Кудрин например заявява, че смята за много важен личния контакт между Путин и Тръмп.

"След личния контакт на Путин с Джордж Буш значителен дял от опасенията и предубежденията бяха преодолени. Знае се, че и Тръмп, и Путин биха желали да стабилизираме отношенията помежду си. Очаквам те да представят един на друг много аргументи, които да съдействат за това", коментира Кудрин на международен форум в Москва.

При острата криза в отношенията между Вашингтон и Москва ще изглеждат като постижение и далеч по-скромни резултати, убеден е политологът от САЩ Матю Рожански.

"Ако президентите на двете страни направят поне общо изявление (няма значение устно или писмено), че днешното състояние на двустранните отношения е неприемливо и че те нареждат на своите правителства да започнат работа за нормализирането им, в днешните условия това вече ще се смята за постижение", казва той.

По думите на експерта сега отношенията между САЩ и Русия са на крайно ниско равнище, а подобно съвместно президентско изявление би могло да предотврати по-нататъшно засилване на конфронтацията и да стимулира първоначални усилия за излизане от кризата. "Засега не бих разчитал на нещо повече", заключава Рожански.

Руско-американските "отношения се подобряват с огромен труд. Общо погледнато, не сме постигнали нужната динамика в подобряването" им, заявява руският зам.-външен министър Сергей Рябков в интервю за "Известия", цитирано от ТАСС. Москва не е анулирала двустранните консултации с Вашингтон на ниво заместник-министри на външните работи и ще ги поднови в подходящия момент, отбелязва той.

Русия и САЩ все още следват принципно различни подходи към редица международни проблеми. Това засяга по-специално борбата с тероризма в Сирия, посочва дипломатът.

Преговорите за Сирия в Астана остават отворени, за да се включат в тях и САЩ. Вашингтон обаче "проявява предишния стремеж да подпомогне една от страните в конфликта, включително с военна сила", а Русия не приема подобни подходи, изтъква Рябков.

Той припомня в тази връзка инициативата на Владимир Путин за формиране на широк антитерористичен фронт. "Приканваме американците да се съобразят с това в политиката си", казва руският представител.

Ако САЩ продължат натиска срещу Северна Корея, това може да предизвика сблъсък, което ще е катастрофа за важния за всички регион. Русия е предложила на заинтересованите страни план за поетапно намаляване на напрежението на Корейския полуостров с оглед по-нататък "да се търсят по-динамично политически развръзки". "Дипломатите, включително американските чудесно познават тази технология", отбелязва Рябков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв титан точно се явява Путин,кое му е титаничното,икономиката или армията ?
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За миг прочетох "среща на ***".
34
2
 
5
 
! Отговори
бай-хейс преди 6 години
юдо-масонската мафия ще направи всичко възможно за да не се стигне до изглаждане на отношенията с Русия
33
0
 
2
 
! Отговори
ого преди 6 години
Има някаква приятна хармония в този колаж ;)
32
6
 
3
 
! Отговори
Евразийски патриот преди 6 години
Другари, да подкрепим приятелят на император Путин - султан Ердоган - срещу фашистите от Германия и САЩ! За славата на Евразийско-анадолския съюз!
31
5
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
ФАЩ ета сволачи дявола!
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Среща няма да има тръмп ще го импичнат пича пичелов
29
6
 
4
 
! Отговори
По-скоро преди 6 години
Среща на джуджетата, пенсионери.
28
3
 
10
 
! Отговори
Киряков преди 6 години
Естествено, Тръмпи трябва лично да се отчете пред Шефа, назначил го на поста "президент на кравария".агент Тупузов, народна милиция !
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е какво, Путин ще го пита доволен ли е от новата служба, която му уреди. Защото рекламации, на касата!
26
9
 
9
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
С такива диктатори като тебе дето все искат да живеят в друг свят Русия е длъжна да се въоръжи до зъби и го прави успешно, а скори и СК нямя място за вас евро-фашисти и хлабави мамини синчета омитайте се в Африка.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво стана в Астана,нищо май не остана!Айде ,че на бия ми писна!
24
3
 
7
 
! Отговори
ponti преди 6 години
..ако 1-3% от инвестициите на двете ГОЛЕМИ сили за въоръжаване и противодейсвтвие, беше насочено към по-хуманни цели, като здравеопазване и образование... щяхме да живеем в съвсем друг свят!
23
8
 
13
 
! Отговори
RED ARMY преди 6 години
Путин и Китай изхвърлиха краварите от сделката с пътя на коприната. Типично за краварите е като надушат много пари и да се бутат неканени. Краварите са фалирала държава и сега ще стоят пред вратата на БРИКС като изгонени ***.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз имам предложение към тия двамата - унищожават се всички запаси от ядрено оръжие и от двете страни, и преминаваме към Трета световна война, както са воювали едно време! Сега, заради ядреното оръжие, не може да се води нормална война, а война така или иначе със сигурност ще има - без значение дали ще е утре, след 5 или след 50 години! Много по-добре ще е ако е без ядрено оръжие! Отделно от това, представяте ли си някой за който сдържането не от значение (като ИДИЛ примерно), ако напипа ядрено оръжие какво ще стане?
21
4
 
8
 
! Отговори
ponti преди 6 години
...Когато няма 'враг' нама нужда от оръжие, няма нужда от нови разработки, няма нужа от нови проекти - ВПК е пред фалит! В САЩ, ВПК е огромен конгломерат от фирми, които имат нужда не само от създаване, но и от реализация на "продукта" си - т.е. войни! Ако няма войни (т.е. реализация на продукта и финанси за разработване на нови такива), няма подкрепа за политиците. Това е истината!
20
14
 
11
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Среща между двама ненормални,лидери на западащи империи,които са готови да започнат световна война само и само да не фалират.
19
0
 
9
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Следейки международните агенции очакванията ми са скептични. Бай Донълд (като личност) има конструктивни намерения, но "ястребите" от Държавния департамент, НАТО и Пентагона няма да го оставят да ги изяви и имплементира. Жалко, защото мисля, че между двамата може да съществува баланс и разбирателство, така че Тръмп на осъществи "новия дух" който той искаше да внесе. Всичко се замазва от американския ВПК..който движи политиката там.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да я карат както до сега и рано или късно ще се стигне до война. А може да я карат съвсем по новомуи рано или късно пак ще стигнем до война. Както динозаврите и шебеците са ни направили място за развитие, така и ние е ред да направим на някой друг вид и да му пожелаем късмет и повечко разум от нашия.
17
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв титан може да бъде лилипутин??!!Русия има икономика по слаба от Испания а икономиката е истинската сила.Руснаците имат ръждясали ракети и в своето безсилие може да унищожат света , за това ги наричат империя на злото.Америка е най силната икономика и долара командва света .