Ердоган: Евросъюзът губи времето на Турция

Повечето турци вече не желаят да влязат в ЕС, заяви той
Обновена: 12 юли 2017 15:36 | 12 юли 2017 15:36, Елка Василева
130
Ердоган: Евросъюзът губи времето на Турция
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган отново даде да се разбере, че Турция не смята ЕС за абсолютна необходимост, в интервю за Би Би Си, цитирано от електронното издание "Дейли сабах".

Ердоган подчерта, че Турция ще остане "вярна на думата си", като отново заяви желанието на страната си да стане член на общността.

"Ако ЕС каже просто 'Няма да можем да приемем Турция в ЕС', това ще ни успокои. Тогава ще задвижим нашия план B, план C. Европейският съюз не е абсолютна необходимост за нас... ," каза Ердоган.

Европейският парламент прие миналата седмица годишен доклад на докладчика за Турция Кати Пири, в който се предлага замразяване на преговорите за членство.

Още по темата

Анкара заяви, че вотът, който няма обвързващ характер, е опит да се саботира положителният климат, който се наблюдава напоследък в преговорите между блока и Турция.

Ердоган напомни за първия си мандат като премиер, когато ЕС е хвалел Турция по време на лидерските срещи на върха за извършването на "тиха революция".

"Сега същият този ЕС не само не ни кани вече на лидерските срещи - но и ни губят времето. Това е ситуацията в момента", каза турският президент.

Според Ердоган повечето турци вече не желаят да се присъединят към ЕС, като смятат, че съюзът се отнася неискрено към страната им.

"Въпреки всичко това ние ще продължим да бъдем искрени към ЕС още известно време. Ще видим какво ще ни донесе това", каза той.

Относно кризата в Персийския залив Ердоган каза, че Турция не е страна в него и че тя иска да насърчи диалога и мира в региона.

"Бързаме да намерим решение тук. Турция никога не подкрепя това мюсюлмани да убиват мюсюлмани в този регион. Не искаме да виждаме мюсюлмани да се бият с мюсюлмани. Омръзна ни от това", каза Ердоган.

Президентът добави, че Турция плаща сурова цена заради случващото се в Йемен, Либия, Палестина и Сирия и затова не приема блокадата на Катар.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа води циливизацията от 2000 години------ ako precetes istoriyata kakvo e stavalo predi 200-300-400 g....... ste se razacorovas za tova karay taka bez da cetes i s izyuzii po stastliv ste si taka
58
5
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 6 години
Направи и един анализ за умните български депутати и изчезващите ербапи:-) :-) :-) :-) :-) Разкажи ни за послушковците ви казах!? :-) :-) :-) :-) Разкажини за великите ви постижения...как всеки се съобразява с вашите "умни"...Разкажи ни де:-)
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 61Аз като гледам само Вреди нанася на държавата си. Първо вечв две бази напускат , които са си огромни инвестиции. Второ туризма пострада яко от което и хазната. Скоро , ще почнат да си махат и заводите от там западняците и т.на. Ти не знам какво позитивно виждаш. Да убидиждаш, не е професионално , нито пак голяма работа.
56
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Политик номер 1 , няма как да е човек , който се кара със всички. Това е балъък номер 1."Да да балъък, който им казва в лицата истината...и не приема всичко което ще навреди на държавните и народни интереси!А вашите които не се карат и слушкат какви са!??? Ако може да ни светнеш:-) Като гледа Космически се издигате:-) :-) :-)
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5 6 Кои сте вие дето сте подали молба ? Ти и дядо ти комуниста ли ?:)) Я си лягай пигмеи.
54
0
 
4
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Единствените които си правят някаква сметка за техния пазар е Германия, просто им е нужен пазара.
53
6
 
8
 
! Отговори
До Българина преди 6 години
"Аз предлагам тази ербапска *** да отегли сама молбата си за членство, като тогава дефакто никой на никого няма да губи времето"Да, ние сме подали молба...Защо не я отхвърля ЕС щом не ни искат!!!??? Защо не ни казват Молбата не вие приета!???? Защо? :-) :-) :-) :-)
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политик номер 1 , няма как да е човек , който се кара със всички. Това е балъък номер 1.
51
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е номер 1 политик в Европа. Нашите да вземат пример от турците как се слага ред, разни опозиии, журналистчета, учителчета и други вредни елементи до стената и държавата ще тръгне напред!
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган от 15 години не си е мръднал пръста...нищо не прави за народа си...ние искаме да сме като европейските комшии българи, които европейски комшии идват да се лекуват в Турция и си купуват лекарства от Турция защото са по евтини... И ние искаме да си купим лекарства от др страна и да се лекуваме там...Това нащо не е нормално:-) :-) :-) :-) Не го щем тоя ограби ни:-)
49
1
 
10
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Аз предлагам тази ербапска *** да отегли сама молбата си за членство, като тогава дефакто никой на никого няма да губи времето, а и турското време е доста загубено и изостанало по принцип дефакто не струва нищо
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха така,бай Ердуане,!Я ги остави тези Европейци!Я при камиларите и на ду пване по 5 пъти на ден!
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ритайте стотици хилядите по затворите и гробищата и техните роднини, колко добър и велик държавник е президента Ердоган!
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да е неискрен ЕС. Много ясно е - нямате работа в него. Само че толкова силно желаете да се набъркате в работата на Европа, че чак не можете да повярвате на отказа. То стига че маса турци са се разпълзяли в европейските страни, ами сега и членство.
45
4
 
6
 
! Отговори
До Комшу преди 6 години
"Един държавник не убива, не затваря, не арестува, не гони, не унижава различно мислещи, интелигентни - учени, съдии, прокурори, военни, журналисти, писатели ... за съжаление, това се случва там."Той не е като българските демократични държавници...които не дават наредба даже да се арестуват апашитата, не гонят тези, които не вършат нищо а работят против държавата всички държавни служители са перфектни там...и за това сте и първи в корупцията...щот сте демократи!
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този човек ограби народа...Като дойде на власт стартира проекта ТОКИ, хората да си имат апартаменти плащайки ги без лихви (все още продължава да граби с тоя проект)Ограби здравната каса като каза..народа от сега нататък ще плаща само 20% от написаните лекарства имедикаменти, а пенсионерите 10% от етикетната цена.Преди 4 години ограби университетите като каза махаме симестриалните такси.Ограби околната среда с тези пътища, мостове,тунели,летилища,болници,училища. Такъв крадец не сме имали!:-)
43
6
 
12
 
! Отговори
Ердоган бокллук преди 6 години
Всички мразят турция - европейци, иранци, араби /Египет, Сирия,.../ с изключение на англичани и американци. Анадолците да си стоят в клоаката на планетата - Анадола!
42
0
 
9
 
! Отговори
3лaтko жeлeв преди 6 години
Всички neepacи обичаме турците
41
4
 
7
 
! Отговори
)))))) преди 6 години
sis tiya zaplati tsifnali virzali...Bilgarskite evropeytsi...Na G20 kanyat tiya koito imat strana i ikonomika....
40
4
 
16
 
! Отговори
Комшу преди 6 години
До АнонименЕдин държавник не убива, не затваря, не арестува, не гони, не унижава различно мислещи, интелигентни - учени, съдии, прокурори, военни, журналисти, писатели ... за съжаление, това се случва там.