Ердоган: Евросъюзът губи времето на Турция

Повечето турци вече не желаят да влязат в ЕС, заяви той
Обновена: 12 юли 2017 15:36 | 12 юли 2017 15:36, Елка Василева
130
Ердоган: Евросъюзът губи времето на Турция
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган отново даде да се разбере, че Турция не смята ЕС за абсолютна необходимост, в интервю за Би Би Си, цитирано от електронното издание "Дейли сабах".

Ердоган подчерта, че Турция ще остане "вярна на думата си", като отново заяви желанието на страната си да стане член на общността.

"Ако ЕС каже просто 'Няма да можем да приемем Турция в ЕС', това ще ни успокои. Тогава ще задвижим нашия план B, план C. Европейският съюз не е абсолютна необходимост за нас... ," каза Ердоган.

Европейският парламент прие миналата седмица годишен доклад на докладчика за Турция Кати Пири, в който се предлага замразяване на преговорите за членство.

Още по темата

Анкара заяви, че вотът, който няма обвързващ характер, е опит да се саботира положителният климат, който се наблюдава напоследък в преговорите между блока и Турция.

Ердоган напомни за първия си мандат като премиер, когато ЕС е хвалел Турция по време на лидерските срещи на върха за извършването на "тиха революция".

"Сега същият този ЕС не само не ни кани вече на лидерските срещи - но и ни губят времето. Това е ситуацията в момента", каза турският президент.

Според Ердоган повечето турци вече не желаят да се присъединят към ЕС, като смятат, че съюзът се отнася неискрено към страната им.

"Въпреки всичко това ние ще продължим да бъдем искрени към ЕС още известно време. Ще видим какво ще ни донесе това", каза той.

Относно кризата в Персийския залив Ердоган каза, че Турция не е страна в него и че тя иска да насърчи диалога и мира в региона.

"Бързаме да намерим решение тук. Турция никога не подкрепя това мюсюлмани да убиват мюсюлмани в този регион. Не искаме да виждаме мюсюлмани да се бият с мюсюлмани. Омръзна ни от това", каза Ердоган.

Президентът добави, че Турция плаща сурова цена заради случващото се в Йемен, Либия, Палестина и Сирия и затова не приема блокадата на Катар.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерб алъкк , като създаде някой ден в мечтите си подобие на ЕС и да обедини толкова държави...тога ще казва кое е зле. За сега е един никаквец на власт ...След още 5 години никой няма да го помни. ЕС е много повече от думите му. Това е идея за мирно бъдеще , която на 100% е успешна. От създаването му няма голяма война в а европа. Такива като него не могат да траят мира :)
78
9
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
Още от 16 век, Отоманската империя има сериозни ментални различия от европейския светоглед. При подписан мирен договор, е било норма, да удари погранично населени и отведе роби. И единствения проблем се е получавал, ако месния бек, не внесе лепта към Везира, респективно султана. А ако лептата е била малка, винаги се е намирал някой, дето да бутне рушвет на везира и да му вземе беклика. И е правил повече набези, за повече пари. И днес са така. За това Ердо, се извини за сваления Руски самолет.
77
2
 
7
 
! Отговори
мдааа преди 6 години
Кашата е пълна! Още по-лошо е, че не се вижда управия в света, откакто натиснаха спусъка на "новия световен ред"!
76
7
 
8
 
! Отговори
PD преди 6 години
С кого е била Турция, в историята си, съюзник. Турция винаги е избирала далаверата, за това в съюз със Турция може, само ако има изгода. И с ИД търгуваше. И по мюсулмани от мюсулманите ще стане, ако да има кинти. За това евреи, ингилизи, турци и някой гръци, са си лика прилика, една майка ги е раждала. Такъв е масовия ментал на това народонаселение. И си избират Султан, който им осигурява далавера, а те му служат.И никога не са имали проблем с това, че султана им указва, да грабят съграждани.
75
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
прав е ердоган ес ГУБИ И ПОГУБВА РАЗВИТИЕТО НАВСИЧКИ ДЪРЖАВИ -ЧЛЕНКИ НА ЕС ЗАЧИТАИКИ ВОЛЯТА НА ГЕРМАНИЯ И САЩ ПОРОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАПУСКА ЕС---САЩ И ГЕРМАНИЯ НЕ ИМ ДАВАТ СВОБОДЕН ПАЗАР В ЕС ТРИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛОСА --АНГЛИЯ --САЩ---ИЗРАЕЛ---НЕ ДАВАТ ПЪТ НА ГЕРМАНИЯ ТУК Е И БЕСНИЯ НАПЪН НА МЕРКЕЛ ЗА ВЛИЯНИЕ ИЗВЪН ЕС-- ЕВРОПА Е ПОДЧИНЕНА НА ГЕРМАНИЯ
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той е приятел на Бойко Борюсуф от времето когато беше кмет и Бойко беше кмет.Какво турско знаме бе сложил зад гърба му на официалната визита.
73
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ходят в евразийския, там им е мястото на мнгалора. При монголите!
72
2
 
9
 
! Отговори
Purko преди 6 години
Грух..грух.грух.грух.прасенца и нерезчета..грухтете грухтете...друго не можете за нищо не ставате..никой не ви бръсне за нищо.Прасета грухтете...грух. Грух. Грух...Хайде всичките в хор....Г....ух.....г....х....г...х.Давайте давайте.написаното от вас е много по тъпо.
71
8
 
9
 
! Отговори
Кицата преди 6 години
ЕС и Туркийето в едно изречение си е оксиморон сам по себе си, да не говорим пък, че Турция не е нито в Европа, нито турците-фанатици имат място там! Когато вълната на револта отнесе на бунището на историята амбасадорите на Световния Джихад -Меркел, Юнкер и Оланд, и на власт дойдат нормални лидери, Туркийето ще бъде поставена на мястото й, а ордите мохамедани ще бъдат депортирани там, откъдето са дошли! Само малко време трябва!
70
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ЕС много и се иска Турция да иска в ЕС.
69
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като и губим времето,пълно ембарго и изолация от Европа...забрана за всеки турчин да припарва до нейната територия и всичкия бизнес изгонен...
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво , специалните му части стрелят по всичко руско по средата на Сирия. Не им дреме от иранци, пакистанци, кхмери, правителствени части или самальоти.И пак успява да им продава стоки и да им взима парите.
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция обичат да свалят руски самолети по границите.Единия доказан на сирииската.... Путин ще им продаде още ракети сега.
66
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще ни занимавате с това изкопаемо Ерсдухан? Ако ще да ги коли, и беси....не ми дреме за алахогъзници....и без това се размножават безконтролно.Ако ще и 100 години да не ги приемат...не вярвам на някого да му пука!
65
8
 
25
 
! Отговори
факт преди 6 години
Без Европа Турция е кръгла нула. Турция е изцяло зависима от еврпейските инвестиции, технологии, пазари, ноу-хау и т.н.
64
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко изкуствен смях имаш ама , като за Анадола бива :))) Айде като влезете в ЕС ...пак пиши...сега си ниско.
63
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ние зор нямаме ...Ние сме в ЕС :))))("Хахааааааааа
62
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам българите грухтят на чужд президент...Ако грухтяхте за положението както грухтите по форумите за Ердоган...Та то в българия можеше и да се живее бе!
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сз като гледам си идват България всяка година има ръст от 20% :) Ти си гледай там. Ние зор нямаме ...Ние сме в ЕС :))))(
60
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Второ туризма пострада яко от което и хазната. Скоро , ще почнат да си махат и заводите от там западняците и т.на. "Имаш ли надежда...да дойдат в България:-) :-) :-) Ще видим:-) :-) :-)