Разбраха се! Румъния взима от САЩ ракетни комплекси за 4 млрд.

Холандия пък купува 70 ракети от Вашингтон
Обновена: 12 юли 2017 09:28 | 12 юли 2017 07:46,
460
Разбраха се! Румъния взима от САЩ ракетни комплекси за 4 млрд.
Снимка: Reuters, архив

САЩ решиха да доставят зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" на Румъния и авиационни ракети "Хелфайър" на Холандия, съобщи правителствена агенция към американското министерството на отбраната, цитирана от ТАСС.

Според Пентагона договора с Букурещ възлиза на 3,9 милиарда долара, а с Амстердам - на 34 милиона долара.
На Румъния се предвижда да бъдат доставени 7 зенитно-ракетни комплекса "Пейтриът", включващи 56 ракети от една модификация и 168 - от друга.

Холандия купува още 70 ракети "Хелфайър" към вече поръчани 180.

Според министерството на отбраната, новият договор с Румъния ще укрепи външната политика и националната сигурност на САЩ, тъй като ще увеличи сигурността на съюзник в НАТО, който е бил и продължава да е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Европа. Тази сделка ще отговори на нуждите на Румъния в сферата на самоотбраната, както и на целите на НАТО, без да промени равновесието на силите в района, подчерта Пентагонът.

Разрешение от Държавния департамент за осъществяване на продажбите, каквото се изисква по закон, е получено. Правителството е уведомило официално Конгреса и сега законодателите имат 30 дни да проучат новите контракти и евентуално да ги блокират. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
361
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките румънци, те изтеглиха късата клечка да "купуват" Пейтриотите. Добре че не бяхме ние. Сега Румъния ще трябва да вземе един нов заем, да се зароби още повече и така. То затова служи НАТО - за пазар който да гърбиш когато икономиката ти е фалирала. Я що сделки направи Тръмп на турнето си.
360
2
 
5
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
"боби" , вече даже не си и смешен. досаден си
359
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъркаш нещо. Крим го открадна Хрушчов и го подари на Украинската ССР. После Крим бе върнат на законния му собственик. То пък Полша и Прибалтика са една ценност....
358
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 387Първо прочети колко руски Миг се разбиха в индийските ВВС, после ми говори за самолет, който отдавна не е в употреба, руски пропагандаторе!
357
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 387Ние сме се превърнали в цел още като сме влезли в НАТО. Така, че остави руските опрни точки. По-добре да има щит, отколкото без него. Руската военна доктрина ни определя като врагове, ние за приятел ли да смятаме Русия в такъв случай?
356
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я стига сте плашили с ядрени ракети, жалки руски ***!Никой няма да стреля с ядрено оръжие.Но Русия открадна Крим, следват Полша, Прибалтика...Трябва ни защита от Путин!
355
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската злоба не познава граници!Лакомията им - също.Ракетите са отбранителни, а русофилите грачат... ЗАЩО ?Никой няма да нападаме, само ще се пазим от Русия!
354
6
 
11
 
! Отговори
до 387 преди 6 години
и пак да попитам, КОГО пази този противоракетен щит? Нас може би?? Не. Пази едни хора отвъд Атлантика. То не е ясно и тях колко ще ги опази. На нас обаче няколко мегатона не ни мърдат докато пазим чуждия г.з
353
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се защитим от Русия, която винаги е окупирала съседни държави!Това е окупатор без милост!
352
5
 
12
 
! Отговори
до 387 преди 6 години
противоракетния щит, за който говориш е безмислица. Ако го монтираш това нещо на своя територия се превръщаш в цел. Срещу маневриращи бойни глави ракетният щит е безполезен. Америка продава остаряли и скъпи оръжия на всякакви ***-шарани. Примери в историята има- Ф104 за Западна Германия, пълен провал, избиха се маса пилоти тогава заради каприза на един науравновесен тип, който се беше помислил за кайзер. В Румъния се разиграва в момента нещо подобно.
351
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиВсички русофили и българофоби начело с *** Радев сте за Грипен, то е ясно.
350
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мдаНа чужд гpoб плачеш, вода в руската мелница наливаш. Колко ли ще виеш когато и у нас се инсталират радарите от ракетния щит. А това ще стане скоро!
349
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 384Не ме разбирай погрешно АЗ СЪМ ЗА ГРИПЕН даже календара ми на стената(тематичен) е с този самолет. Но не мога да отрека факта че Американците са наблъскали последните "блокове" на Ф-16 с каквато се сетиш и то доста ефективна електроника. Но и цената си я бива...
348
3
 
10
 
! Отговори
мда преди 6 години
тези ракети май ще пазят един ПРО-радар, който американците им го инсталираха на румънците преди време. Демек, радара американски, със сигурност не пази точно Румъния, напротив- превръша я в цел, отгоре на всичко румънците ще си плащат за защитата на въпросната американска собственост от техния си бюджет. Кьовеши трябва да арестува цялото правителство и президента за тая "сделка". Само може да гадаем на 4 милиарда какви са комисионните и другите "разходи". Йоханис излезе ***.
347
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБубенце, ти си най-лъжливия и досаден руски тpoл, пък срещу тpoловете пищиш. Добре, че не ръсиш вулгарности като обя русофил с жълтата книжка, който всеки ден се подвизава във форума. Но само по това се различавате.
346
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ха-ха-ха 381Не е така колега. НОВ Ф-16 С/Д Блок 63 или по-висок или по-новия който е само демонстратор за сега Ф-16Ф са произведения на изкуството от гледна точка на електрониката. Но остава си ахилесовата пета на самолета - може да се експлоатира само от големи авиобази където се поддържа санитарна чистота като в болница. Ако има някакъв дори микроскопичен *** по пистата Ф-16 ще го засмучи в двигателя си.Но Ф-16 Блок 63 или по-нов само свръхбогатите могат да си го купят
345
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До трола 364Аз съм сигурен че Путин разполага в тайни сметки с много пари. Но тези пари примерно ще бъдат изхарчени за изборите. Когато се уволни той и Медведев няма да имат на тяхно име нищо повече сумата на заплатите им за примерно 20 години в банката. А къде са истинските му пари ами в неговите щерки и вероятно ако има дете от новата си връзка. Колко добре са изпрани тези пари говори факта че и на запад не говорят за богатството на наследниците. Най-добрите от КГБ са ги прали и препирали
344
3
 
1
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Боби пак са го изтървали санитарите и залива форума с Уикипедия и ненужно инфо :)
343
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те пък едни ракети! Пари за нищо....
342
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 360Защо западняците? Европа ще пее ако се разплаща в Левове, Евро, Английски лири или Швейцарски франкове за петрола и ГАЗът. САЩ и по точно банкерите владеещи ФЕД са МНООГО АМА МНООГО против. За да си купиш енергоносители първо трябва да си осигуриш долари. А произхода на доларите е от САЩ и така трябва да продадеш нещо на САЩ и тяхната валута започва да циркулира по света. А кой има НЕОГРАНИЧЕН ДОСТЪП ДО ТАЗИ ВАЛУТА - ПАК САЩЕЛЕГАНТНО но наистина ЕЛЕГАНТНО и целокупно ни ***