Възстановка, церемонии, поход... Турция отбелязва година от преврата

Гюлен: Животите на толкова много невинни хора бяха почернени!
Обновена: 15 юли 2017 07:34 | 15 юли 2017 07:30,
136
Възстановка, церемонии, поход... Турция отбелязва година от преврата
Снимка: Архив, Reuters

Днес в Турция се отбелязва първата годишнина от неуспешния опит за държавен преврат.

Според турските власти Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад пуча, извършен в нощта на 15 срещу 16 юли миналата година.

Малко преди полунощ на 15 срещу 16 юли 2016 г. телевизионна водеща прочете в ефира на държавната телевизия ТРТ съобщение, оповестяващо вземането на властта от армията. По-късно самолети на военновъздушните сили бомбардираха държавни институции, сред които парламента в Анкара. По улиците на Истанбул и Анкара се появиха танкове.

Превратът бе осуетен с помощта на гражданите, които по призив на президента Реджеп Тайип Ердоган излязоха по улиците в страната. Близо 250 души бяха убити и над 2 хиляди бяха ранени.

Тази седмица в цяла Турция се организират мероприятия за отбелязване на 15 юли, който бе обявен за Ден на демокрацията и националното единство.

Президентът Ердоган обяви вчера, че в събота в страната ще започне "национално демократично бдение". Бдението ще започне в 12,13 часа, като имами в различни части на страната ще рецитират Корана едновременно, информира Анадолската агенция.

Ердоган добави, че бдението ще продължи до полунощ на 16 юли. Той посочи, че гражданите ще могат да присъстват на церемониите и мероприятията, в които участва самият той.

В 13 часа днес ще се състои заседание на парламента със специална програма, а в 15 часа се предвижда среща с чуждестранни журналисти.

В Истанбул, на моста над Босфора, който бе наречен "Мост на геройски загиналите на 15 юли", тъй като там бяха спрени танковете на пучистите, ще бъде направена възстановка на събитията. Градският транспорт ще бъде безплатен за гражданите.

В 18,30 часа в Истанбул ще започне поход на националното единство с участието на Ердоган, ветерани от преврата и роднини на загиналите.

Президентът ще държи реч пред присъстващите след излъчването на документален филм за 15 юли. Той ще участва и в церемония по откриването на паметник на загиналите при пуча.

По-късно се очаква той да замине за Анкара, където ще говори в парламента в 2,32 часа на 16 юли (точно когато преди година пучистите бомбардираха парламента).

В столицата Анкара ще бъде и кулминацията на тържествата. В неделя ще бъде изчетена сутрешна молитва в джамията Бештепе, а след това пред президентския дворец Бештепе ще бъде открит тържествено Мемориал в памет на жертвите от опита за преврат.

От своя страна живеещият в изгнание в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен отправи сериозни обвинения към правителството в Анкара в изявление, разпространено в навечерието на първата годишнина от неуспешния опит за преврат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"След този трагичен случай животите на толкова много невинни хора бяха почернени", посочва Гюлен.

"Те бяха незаконно уволнени от работа, арестувани, пращани в затвора и дори изтезавани - всичко това по нареждане на правителството", казва още той.

По думите му хората биват лишавани от препитанието си, докато властите провеждали лов на вещици, за да "отстранят" всеки, за когото решат, че е нелоялен към президента Реджеп Тайип Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
10
 
5
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН. Това че Турция става военен опонент на САЩ и че имат велика армия е пълна глупост. Видяхме и великите войни, точно на този преврат миналата година, малки хапльовци, които ядоха бой и биваха унижавани от обикновени хора на улицата, гледаха като подплашени зайци, и не можаха да се противопоставят. Много велика армия, няма що.
58
2
 
13
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 6 години
До АнонименПредстави си Турция напуска НАТО,а без Нато Сащ са никой.А без Турция,Сащ в изтока е кръгла нула,а за Европа въобще да не говорим
57
2
 
12
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 6 години
До Анонименне подценявай Турция
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИНто ако беше стратегия на САЩ самолета на Ердоган немаше да кацне никога, да не говорим че и изявление от туитър щеше да даде ама от оня свет
55
1
 
6
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 6 години
Този преврят според мен беше стратегия на Сащ,защото Ердоган 100% защитаваше интересите на Турция,а не интересите на Сащ.И по този начин Турция от ден на ден ставаше икономически и военен опонент на Сащ,и най големия проблем сближаването на Турция със Русия.
54
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даааа, велика нация са турците. Мислили, мислили и измислили фе..са, бурките, мустаците и ибрика. Невероятен принос имат за науката, нема що. И като му видиш жената, омотана в тези пар//цали, децата които унищожават с исляма, какво да им харесаш? А, сетих се, лук ума и баклавата. Забравих, и шкембе чорбата. Велик народ, велика нация!! Смях, смях и подигравки за тях. Убий ги с презрение което заслужават само!
53
1
 
6
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Отбелязване на нещо с бесилки-това звучи много страшно!!!Явно съседите копнеят за миналото....
52
3
 
6
 
! Отговори
преди 6 години
да им имам и великата армия, и един преврат немогат да направят като хората
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малко мяза на честванията на 9-ти септември едно време :)
50
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние българите може да не сме цвете за мирисане но турчу--лята се оказаха къде по-зле от нас....Булгурбантустанец да говори за турци е все едно прассе да говори за кладенчова вода.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе не са лоши хора, ама наивни, лесно се връзват на глупостите на властимащите, не че у нас няма наивници, ама в сравнение с тия в Турция и Русия сме направо цвете :)
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние българите може да не сме цвете за мирисане но турчу--лята се оказаха къде по-зле от нас. Стадо ***, аллахакбаровци, мразени в цял свят, избивани от собствените си изперкани сатрапи, изолирано живеещи, лъгани, че са велика нация. Как да не им се смееш!!! Гледаш ги как отиват или се връщат от Германия. Колите хубави а вътре фереджета и бурки, космати и брадати чукове. Е, голем народ, живеещ в 13 век. Муслита им кажи и не им обръщай внимание. Ислямизирани чучела.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как върви интеграцията на мънгъли в бантустана? Интегрирахте ли се вече взаимно?
46
6
 
8
 
! Отговори
прабългарин (турчин) преди 6 години
някой булгароман може ли да ми обясни защо фондовата борса на турция е на първо място по растеж, чуждестранните инвестиции растат с увеличаващи се темпове, ако нещата са такива каквито ги описвате от бул..., скоро няма да можете да си платите интерната.
45
1
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
И какво като се навършва 1 година ?Нас българите какво ни засяга, дами и господа от редакцията ?Този пуч беше доста спорен и остава такъв.Нито Ердоган е цвете за мирисане, нито пък прозападната под.лога Гюлен.Единият е диктатор, а другият може да съсипе Турция в интерес на Запада, както нашите продажници съсипаха България в същия чужд интерес.Комшиите да си решават сами кой искат да ги управлява.Нас това не би трябвало да ни интересува особено.
44
0
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До АнонименЕ добре де, нали знаеш какво става с куче което хапе ръката която го храни? Земя има за всички, 2 / 2 / 1, талашитени пардесюта също, по 200 лева, евтиния. Камъни за отгоре дал бог. Капиш.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние кога ще направим преврат, ***?
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪРВОНАЧАЛНО БЯХ ПРОТИВ ЕРСДУХАН И ОЩЕ СЪМ НО ТОЙ ПОНЕ МАСОВО ИЗБИВА И СЪСИПВА ТУРЧМУЛИТЕ В ХАЛИФАТА МУ :DИСЛЯМСА ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕНА, ЗАЩОТО КУРАНА И ШИРИЯТА ГО ЗАБРАНЯВАТ!!!!!
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-гнъсния мюмюн Ердоган си спретна едно кърваво театро, изби много невинни хора, за да вземе пълната власт. Днес Турцив е подвластна на страха и репресията. Арестува дори музиканти и певци, за да сплаши цялото общество. Митингите му не са спонтанно а добре платени и организирани. Свали самолета на руснаците и се ос;;;ра от страх да не го фрасне Путин. За съжаление ги пожали което беше грешка!! И днес ще се празнува у нас годишнина??? Идиотия на квадрат или пак е платил на турски по(((длоги.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До azНие се върнахме за да станем петата колона в тила на врага, капиш?