Възстановка, церемонии, поход... Турция отбелязва година от преврата

Гюлен: Животите на толкова много невинни хора бяха почернени!
Обновена: 15 юли 2017 07:34 | 15 юли 2017 07:30,
136
Възстановка, церемонии, поход... Турция отбелязва година от преврата
Снимка: Архив, Reuters

Днес в Турция се отбелязва първата годишнина от неуспешния опит за държавен преврат.

Според турските власти Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад пуча, извършен в нощта на 15 срещу 16 юли миналата година.

Малко преди полунощ на 15 срещу 16 юли 2016 г. телевизионна водеща прочете в ефира на държавната телевизия ТРТ съобщение, оповестяващо вземането на властта от армията. По-късно самолети на военновъздушните сили бомбардираха държавни институции, сред които парламента в Анкара. По улиците на Истанбул и Анкара се появиха танкове.

Превратът бе осуетен с помощта на гражданите, които по призив на президента Реджеп Тайип Ердоган излязоха по улиците в страната. Близо 250 души бяха убити и над 2 хиляди бяха ранени.

Тази седмица в цяла Турция се организират мероприятия за отбелязване на 15 юли, който бе обявен за Ден на демокрацията и националното единство.

Президентът Ердоган обяви вчера, че в събота в страната ще започне "национално демократично бдение". Бдението ще започне в 12,13 часа, като имами в различни части на страната ще рецитират Корана едновременно, информира Анадолската агенция.

Ердоган добави, че бдението ще продължи до полунощ на 16 юли. Той посочи, че гражданите ще могат да присъстват на церемониите и мероприятията, в които участва самият той.

В 13 часа днес ще се състои заседание на парламента със специална програма, а в 15 часа се предвижда среща с чуждестранни журналисти.

В Истанбул, на моста над Босфора, който бе наречен "Мост на геройски загиналите на 15 юли", тъй като там бяха спрени танковете на пучистите, ще бъде направена възстановка на събитията. Градският транспорт ще бъде безплатен за гражданите.

В 18,30 часа в Истанбул ще започне поход на националното единство с участието на Ердоган, ветерани от преврата и роднини на загиналите.

Президентът ще държи реч пред присъстващите след излъчването на документален филм за 15 юли. Той ще участва и в церемония по откриването на паметник на загиналите при пуча.

По-късно се очаква той да замине за Анкара, където ще говори в парламента в 2,32 часа на 16 юли (точно когато преди година пучистите бомбардираха парламента).

В столицата Анкара ще бъде и кулминацията на тържествата. В неделя ще бъде изчетена сутрешна молитва в джамията Бештепе, а след това пред президентския дворец Бештепе ще бъде открит тържествено Мемориал в памет на жертвите от опита за преврат.

От своя страна живеещият в изгнание в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен отправи сериозни обвинения към правителството в Анкара в изявление, разпространено в навечерието на първата годишнина от неуспешния опит за преврат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"След този трагичен случай животите на толкова много невинни хора бяха почернени", посочва Гюлен.

"Те бяха незаконно уволнени от работа, арестувани, пращани в затвора и дори изтезавани - всичко това по нареждане на правителството", казва още той.

По думите му хората биват лишавани от препитанието си, докато властите провеждали лов на вещици, за да "отстранят" всеки, за когото решат, че е нелоялен към президента Реджеп Тайип Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕРСДУХАН Е НАКАЗАНИЕ ПРАТЕНО ОТ АЛАХ НА ТУРЧМУЛИТЕ!!!
38
8
 
8
 
! Отговори
прабългарин (турчин) преди 6 години
do 55Превратаджиите бяха кучетата на запада, и нямат нищо общо с военните, все едно да кажеш че киряк стефчо е бил защитник на българските интереси
37
4
 
12
 
! Отговори
az преди 6 години
Не знам какво толкова му се радват на ердо но колко наши турци се върнаха от Турция последната година и искат да остават тука никъде не го пише.
36
1
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До 15072017Не бе пататаник, просто вие дето отивате ние от там се връщаме. Ама нищо то не пречи да пробвате, после ще ви боли гъзо 30сетина години, ще имате грозен махмурлук и ще се чудите на кой свят сте. Ние също си имахме Ердо (Живков), имахме си и Гюлен (Луканов), имахме си и индустрия и армия и доста други неща. Ама нищо де пробвайте.
35
12
 
10
 
! Отговори
прабългарин (турчин) преди 6 години
Ако Турция беше диктатура, пучистите нямаше да са по затворите а в случайно изкопани за целта ями.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой от драскачите тука не му е особено ясно как стоят нещата в Турция.... Това важи най-вече за теб самия
33
3
 
8
 
! Отговори
15072017 преди 6 години
До Я, па ЯЯсно, ти па много ги знаеш тия работи! Допреди година името Гюлен дори го не и беше чул, но днес вече си специалист по гюленизъм!
32
5
 
7
 
! Отговори
Pulot преди 6 години
По време на преврата са убити 250 а Ердо избеси стотици хиляди ! Кой е *** а ?
31
10
 
6
 
! Отговори
15072017 преди 6 години
Следващата стъпка трябва да е изчистването на Тюркийе от 6oклуци като Кълъчдароглу и ататюркистка ***.
30
3
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
На никой от драскачите тука не му е особено ясно как стоят нещата в Турция. Ислямския клан се разцепи на две. Гюлен и Ердоган бяха съратници и заедно изградиха подмолния ислямски фашизъм който завладя страната. Ердо обаче не е склонен да дели с никого, нито славата и властта нито парите. Военните са пазителите на светската държава и секуларното общество в Турция. Но през последните 10 г. Ердо успя да ликвидира доста от генералитета. Армията се опита да върне нещата на място но се оказа, ядец.
29
3
 
3
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 6 години
ВАЖНО Е ОПИТИТЕ ДА НЕ СПИРАТ :)))))))
28
5
 
5
 
! Отговори
Честита ден нанезави преди 6 години
15.07,2016 г спасение от безродици.
27
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Християнският запад над всичко. Всички други сте утайкии.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В маслак има голямо поделение. На 10минути е от моста..
25
8
 
9
 
! Отговори
999 преди 6 години
българина от сабалям потъва в завист - щото мюсулманите разбираш ли те някак се освободиха от ислямиста Гюлен, но българските християнски Родопи,Пазарджик па и училища на Гюлен и в София още ги има !!!!!!Ислямизацията в България продължава.Да ви е честито българо - гюленската дружба и зависимостта от ЦРУ ! Честита годишнина на Турция от освобождението от опита за инвазия на Запада. Честита ден нанезависомостта!Браво и поздравления на Турция !
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека който е бил в Истанбул да обясни как и за колко време могат танкове да се придвижат до мостовете над Босфора? На мен с автомобил и скорост 80-100 от околовръстното до там ми отнема около час. Казарми с танкове в центъра не съм виждал. Трафика по това време си го има.
23
6
 
5
 
! Отговори
Как ви информират преди 6 години
Не е ли достатьчно да четем за тази трагедия като ни цитират агент на цру с цитат от човек нарочен за главен виновник на тези сьбития. Затова че Ердоган го обьрнал атаката в своя полза не значи че нямало такова за народа . Ако беше успял този пуч ,Турция го очакваше се сьдбата на Чили при Алиенде и нова Сирия на границата ни. Да ви е горчиво окьрвавените пари с които льжете.
22
9
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Тъкмо се успокоих, че по проста нация от нас няма и хоп, турците дадоха ляв мигач, *** газ и ни хвърлиха кал в стъклата. Оказа се, че добре са се учили от нас 500 г. как се самосъсипва държава и народ. Евала комшу, ашкоусум, машаала. Скоро икономическата инерция ще свърши. Има опасност ЕС да махне митническите преференции и леко по леко да изтегли ноу-хауто и някои лицензии. Е тогава ще гледаме от 1ви ред "Пиянството на един народ", запасете се със слънчоглед и пуканки. Комедията ще е дълга.
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ще посети ли своя приятел Ердоган да обсъдят следвщата стъпка? С този уж преврат станаха за смях.
20
3
 
5
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До Василев А ти имаш проблем с главата. Ходил ли си скоро на психиатър, ако не си отиди, докато не е станало прекалено късно. Защото ако се влоши положението ще те вкарат в Карлуково, но пък хубавото ще е, че ще можеш свободно да се правиш на агент от ЦРУ.