В Донецк провъзгласиха нова държава – Малорусия

Тя щяла да бъде правоприемник на Украйна
Обновена: 18 юли 2017 13:23 | 18 юли 2017 13:15, Елка Василева
223
В Донецк провъзгласиха нова държава – Малорусия
Александър Захарченко. Снимка: архив, Reuters

Представители на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), както и на редица украински региони, обявиха днес, че се създава държава с името Малорусия.

"Конституционен акт" за образуването на новата държава бе прочетен в Донецк от и. д. зам.-председател на министерския съвет на ДНР Александър Тимофеев, предаде ТАСС.

Малорусия (на руски Малороссия, Малая Русь, Малая Россия) е историческа област в Източна Европа, главно на територията на днешна Украйна, чиито граници са варирали през вековете. Най-известна е като Малоруска губерния в състава на бившата Руска империя.

"Ние, представители на бивши региони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова държава, която представлява правоприемник на Украйна (. . .) Новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото название Украйна се е дискредитирало", се казва в "конституционния акт".

По-рано лидерът на ДНР Александър Захарченко прочете пред събралите се политическа декларация, мотивираща създаването на държава, наречена Малорусия. По думите му формирането на нова федерална държава цели "да спре гражданската война и да се избегнат нови жертви".

Събралите се одобриха единодушно и двата документа, посочва ТАСС, без да уточни състава на присъствалите.

Според руската агенция наред с представители на ДНР и ЛНР създаването на нова държава е било подкрепено от представители на още 17 украински региона, както и на Киев.

"Конституционният акт" предвижда столица на Малорусия да стане Донецк, а Киев да остане със статут на исторически и културен център, информира Донецката информационна агенция, цитирана от ТАСС. За знаме на новата държава е избран флагът на Богдан Хмелницки - хетман на запорожките казаци, присъединили земите си към руското царство през 17-и век.

След "широка обществена дискусия" Конституционно събрание ще подготви проект за основен закон на Малорусия, който ще бъде поставен за гласуване "на общонароден референдум", се казва още в "конституционния акт".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: украйнаМалорусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
15
 
9
 
! Отговори
КАХА КАЛАДЗЕ ШВИЛИ преди 6 години
РУСКИТЕ МОНГОЛО-ТАТАРИ ДА НИ ВЪРНАТ АБХАЗИЯ И ЮЖНА ОСЕТИЯ НА МАЙКА ГЕОРГИА = САКАРТВЕЛЛО !НИЕ ГЕОРГАНЦИТЕ СМЕ МНОГО ДРЕВЕН НАРОД, БЛИЗЪК ДО БАСКИТЕ И ДО ОТДАВНА ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ЕТРУСКИ . ЗАЩОТО И ТЕ КАТО НАС, НЕ СА БИЛИ ИНДО-ЕВРОПЕИЦИ ПО ЕЗИК .НИЕ ГРУЗИНЦИТЕ = ГЕОРГАБЦИ = САКАРТВЕЛЛИ, --- ЩЕ СМЕ В НАТО И Е.С. МНОГО СКОРО !
104
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До пущиняквопиюща простотия
103
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че тези от Луганск не знаят за новата република. Джуджето не е счело за нужно да ги информира.
102
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Е това да се случи точно сега - За мен означава че е решено между Тръмп и Путин при срещата им. Въпросът който си задавам е "Срещу какво Тръмп е изтъргувал тази новосъздадена държава". Има и друг вариант - ЕС да им е писнало от украинската върхушка които само искат и нищо не изпълняват, и те да са го благословили макар и негласно. Но че това е началото на края на конфликта в Донецк за мен е сигурно. Вече ще ила "легално"основание редовна руска армия да се намеси както смазаха грузинците в Осетия
101
9
 
12
 
! Отговори
До пущиняк преди 6 години
Разликата от Канада до Сибир е колкото от Земята до Луната, товарищ, за Канада всеки се натиска, а в Сибир дори и нашите путинофили не щат да ходят .... !!!
100
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният шамар по сороската моpда.
99
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя на снимката от планетата на маймуните ли е дошъл?
98
12
 
13
 
! Отговори
Пуй за Хутин преди 6 години
Този на снимката с моряшката фланелка, да не е Биячът - Георги Близнаков прочул се у нас с магистралните си подвизи. Нали после стана известно че го издирват и от Украйна за връзки с донецките сепаратисти и затова че заедно с другите изверги е участвал в мъчения на украински граждани .... Такива като него трябва да се бесят по дърветата .... !!!
97
6
 
10
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До БГ-гражданин! Тези "мъртви сибирски полета" не са чак толкова мъртви, колкото си мислиш! Там живеят повече от 30-35млн.д., почти колкото в Канада! Гъстотата на населението в Сибир и в Канада също е почти еднаква! Само че гъстонаселените райони на Канада са с далеч по-благоприятен климат, от този на най-южните части на Сибир! Толкова по въпроса за Сибир!
96
4
 
9
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ха, някои тук (а и не само) си мислят, че това не е договорено, и че този САМ си е решил да провъзгласи Малорусия ли ???Абе, ей - още ли вярвате в Дядо Коледа ???Разбира се, че всичко е договорено с основните играчи, за да се излезне от създалото се няколко години положение....
95
2
 
6
 
! Отговори
до 97 преди 6 години
Пий някакви медикаменти!
94
13
 
5
 
! Отговори
Четящ преди 6 години
До Анонимен 65Добре е да се знае, че Косово е логично продължение на Съветско/Руската политика:След създаването на македонска нация 1934г в Москва с дейното участие на г. димитров, след създаването на СФР Македония през 1944, след създаването на Абхазия през 1993г. ча-а-ак след това идва Косово през 1999.Така че нека не твърдим, че Косово е нещо уникално за света създадено от лошите американци.
93
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление не виждам борба от българското правителство срещу бандата на Кремъл,това означава ,че още дълги години БГ ще е в сянката на смъртта
92
5
 
12
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Това не са проруски сепаристи, а руснаци, прикачени от Ленин към Украйна, които не са съгласни да ги избиват, асимилират, да. Им сменят имената и пр. щуротии на една профашистка банда.
91
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" В Донецк провъзгласиха нова държава "...................И́горь Все́володович 'Ги́ркин' обясни на чист руски език, че преди руснаците да влязат в Донбас и Луганск ... там нямаше война, че те руснаците и той лично Гиркин ""ДОВЕДОХА"" войната в Донецк и Луганск ... но кой да чуе, като това не го дават по кремълската пропаганда.И когато някой нов Гиркин доведе войната в България ще е късно за българските селяни русофили, но поне ще си заслужават съдбата.
90
13
 
14
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Събрахме се тук едни приятели и решихме,че от утре столица на България става Тутракан... София остава със статут на културен и исторически център...Кремълското джудже съвсем изпращя...След тая многоходова комбинация на Рашка санкмиите и са гарантирани за поне още 30 год...
89
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще окрадат залежите на източна Украйна и после немили недраги ще тръгнат да окопират нови територии.
88
1
 
3
 
! Отговори
МНОГО ДОСЕТЛИВ преди 6 години
ДО БГ-ГражданинЕ, и какво като се сещаш? Нещо променя ли се. А?
87
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез горките си живеят в някакъв техен измислен свят...
86
4
 
9
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
комедия...