САЩ, ЕС и ООН скочиха на КНДР за балистичната ракета

Южна Корея и Щатите спретнаха съвместни учения като реакция
29 юли 2017 08:24, Красимир Ангелов
109
САЩ, ЕС и ООН скочиха на КНДР за балистичната ракета
Снимка: БТА

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд е обсъдил с южнокорейския си колега Ли Сун Джи новото изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от Северна Корея, съобщи говорител на американския генерал, цитиран от Ройтерс.

В разговора е участвал и ръководителят на Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ Гари Харис. В разговора Дънфорд и Харис са заявили непоклатимото обвързване с алианса между САЩ и Южна Корея, посочи говорителят.

Още по темата
До думите му събеседниците са обсъдили и вариант за военна реакция.

САЩ и Южна Корея са провели съвместни учения с балистични ракети в отговор на изстреляната от Северна Корея междуконтинентална балистична ракета, стана ясно малко по-късно. Американските военни сили потвърдиха учението.

ЕС също определи като сериозна заплаха действията на КНДР. Изстрелването на ракетата е сериозна заплаха за международната сигурност, се посочва в изявление на външнополитическата служба на съюза.

"ЕС е единен в оценката си, че тези действия на КНДР са сериозна заплаха за международната стабилност и безопасност. Очакваме КНДР да се въздържа в всякакви по-нататъшни провокативни действия, които биха могли да засилят регионалното и глобално напрежение", се отбелязва в изявлението. Документът съобщава също, че европейският топ дипломат Федерика Могерини през идните дни ще повдигне въпроса на преговори със свои колеги от Южна Корея и други страни.

Изстрелването е било проследено от руската система за предупреждение при ракетни нападения и не е представлявало опасност за Русия, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също осъди изстрелването на балистична ракета от Северна Корея. В разпространено изявление той определя действията на Пхенян като поредно нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и настоя севернокорейското ръководство да спазва международните си задължения.

Административният ръководител на ООН призовава ръководството на КНДР да отговори на предложението на Южна Корея за възобновяване на военните и други контакти, за да намали риска от грешки в преценката и недоразумения, както и напрежението в региона, се казва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
23
 
! Отговори
Факт преди 6 години
"Всяка заплаха за САЩ е световен проблем"А бе то целия свят им пречи на САЩ! Едни че не искат да им слугуват,други-че не слугуват достатъчно!Явно проблемът не е в света,а в САЩ,те са излишното(па.разитно) звено във веригата!Или ще се превърнат в нормална страна,или...сбогом!
20
4
 
16
 
! Отговори
Тъп си, краварю преди 6 години
"38 Във всеки случай е за предпочитане пред слугинажа на Русия , ако така ще го наричаш"Къде тук стана въпрос за Русия че не разбрах? Или просто там си те стяга чепика по дефолт, дрогарю изтрещел краварофил?
19
2
 
8
 
! Отговори
Хохохо преди 6 години
До ХмКолега, с този коментар ти му се изтропка на дзурлатта на правещия разлика между добро и зло "добър" кравароид.
18
13
 
0
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 6 години
Учете Корана за да стане от вас хора.
17
3
 
15
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До Анонимен"Много ти са объркани понятията за добро и зло и това ти пречи в живота"Ако девизът ти е:"Всичко,което е добро за Америка е ДОБРО,а всичко което е лошо е ЗЛО",то работата е ясна!Иначе е вярно,че слугинажа на САЩ помага в живота...поне докато не решат,че повече не им трябваш.
16
10
 
1
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 6 години
Като реално г-н Ердоган управлява и тука а това ще е скоро ще видим българите дали ще ги бърка Курея. От сега съм си набелязал българи дето тогава с пимоща на Всевишният ще ми бъдат аргати.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"16 хахахахахахахаха голяма злоба те тресе чегеварче"Големият интелект неминуемо се придружава и със силни емоции. А не като теб, ченгесарче.
14
5
 
2
 
! Отговори
**** преди 6 години
А ако С.К. истреля ракета,с не ядрен заряд,а бактериялна ракета,как мислите,по малко опасна ли ще е,дори прото да е прихване и взриви???
13
4
 
14
 
! Отговори
Федерика Магарини преди 6 години
"Ей ***, ракетите стават ли за ядене."Не, но стават за дилда за зейнали от алчност евроатлантически ***. Капиш?
12
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Оръжията на КНДР са достатъчно нискотехнологични,за да не представляват заплаха!Всъщност болката на САЩ е че има още една неподчиняваща се страна!Иначе общественото устройство не е нещо,което ги вълнува-и най-големите канибали са им приятели и стига да слушкат-ще папкат!Примери в изобилие-С.Арабия,Косово и т.н.
11
10
 
0
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 6 години
Турция трябва по тук да пука ракети та тогава българите да видим как не се признавят малцинствата и правоверните.
10
2
 
17
 
! Отговори
САЩ=0 преди 6 години
Голям ужас е разтресал кашерния говедовъдник. Никой не зачита кравароидите за хора и всеки си прави каквото иска и им плююе в сурите и на "авторитета".ХАХАХАХАХАХА
9
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей ***, ракетите стават ли за ядене.
8
4
 
15
 
! Отговори
**** преди 6 години
А каде бяха до сега всички тези организации,като ООН и други подобни,и защо мълчаха когато краварите нападаха суверенни държави под различни измислени причини,като тези тези страни не са заплашвали никого,а сега всички скочиха като ужилени в подкрепа на агресора.
7
13
 
9
 
! Отговори
cazzoduro преди 6 години
Бяха една държава, един народ. Сега всеки по света е чувал или употребява Самсунг, Киа, Хюндай и още хиляди стоки произведени от Южна Корея. В другата корея *** от глад.
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой попита текезесаролесбийката Могерини с какво кога и как Северна Корея е застрашила ЕС познайте дали и какво ще ви отговори въпросната масоноюдейска пачча.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятно ми е да чета такива новини сутрин с кафето. ЍДобивам настроение за целия ден.
4
4
 
14
 
! Отговори
редник преди 6 години
Ще им скочат на ракетата :)
3
4
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
А, Ким си го премести в другия крачол ... :)
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
скоро ще ги ошамарят по сирийски модел