Да си стиснем ръцете: Ново начало за България и Македония

Подводни камъни и съпротива ще има, убеден е бивш посланик
1 авг 2017 10:30,
39

Договорът за добросъседство между България и Македония ще постави началото и ще рамкира зоните на съвместната работа меджу страните. Можем да сме сигурни обаче, че подводни камъни и съпротива при имплементацията му от страна на съседката ни ще има, заяви в студиото на "България сутрин" бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев.

"Това обаче не означава, че не трябва да приветстваме подписването на документа. Неуспешната работа през последните 25 години в тази насока бяха следствие от минали действия и решения, също неуспешни", категоричен бе той.

Още по темата

Очаква се министър-председателите на България и Македония днес да подпишат Договор за добросъседство, приятелство и сътррудничество между двете държави на официална церемония в Скопие.

Подписването на документа беше договорено при посещението на македонския премиер Зоран Заев в България преди малко повече от месец. Проектът на договора беше одобрен от парламентите на двете държави миналата седмица.

"Големите вълнения и противопоставяния са вътре в държавите. Извън тях има единствено насърчителни отзиви и оценки. Договорът не решава въпроси, но дава редица възможности за ключови теми и проблеми на двете нации. От изключително значение в него е въвеждането на термина "обща история", което до този момент не беше възможно", посочи бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни още, че ако България иска да отстоява своя идентичност и самостоятелно поведение, освен членствата ѝ в Европейския съю и НАТО, страната ни трябва да поддържа и отношенията си със САЩ.

Документът предвижда създаването на експертна комисия, която ще работи за обективното и основано на автентични доказателства тълкуване на общата ни история и ще представя доклади за работата си всяка година.

Двете държави се задължават да не предприемат неприятелски действия и да не предявяват териториални претенции една спрямо друга.

Договорът е безсрочен и може да бъде променян само с писменото съгласие на държавите.

Национална телевизия Bulgaria ON AIR ще отрази на живо в извънредно студио събитието от Скопия в 14:30 часа, като гости ще бъдат Божидар Димитров, Петър Стоянович, Росен Петров и други експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Nivea преди 6 години
Разбра ли се тази какви кремове ползваше...?За един приятел питам...
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако македонците се присъединят към България моментално влизат в Евросъюза! По-лесно никой не може да си реши проблемите.
31
0
 
0
 
! Отговори
сегяа преди 6 години
грешката - А ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ етнически модел.....
30
0
 
1
 
! Отговори
сегяа преди 6 години
много добре, че точно посланика в Албания коментира.....ИСтаната е не че Македония става българска, а не българския етнически модел става образец за МАкедония! Българите и турците намерихме мирен начин на живот, въпреки Пеевски и ДОган, СТанишев и КОрнелия, БОРИСОВ И ЦЕЦО! ТОва искат и живеещите в Македония!
29
0
 
1
 
! Отговори
без пардон преди 6 години
Цяло Скопие е блокирано. Всички суджуци са изкарани по улиците. За да посрещнат най-великия ценител на добричките суджуци, любимия вожд и учител на българския народ, другаря Тодор..., пардон, другаря Борисов.
28
0
 
3
 
! Отговори
smej преди 6 години
Признахме Македония за провинция на България. Браво!
27
1
 
2
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Кви договори глупости даже не трябва да я признаваме за държава . тва наще управляващи май те не са българи мекотели.крадат ти история език и тн ти не раката ам г**а им целуваш .Бойко аз не целувам нито *** нито рака(джаро)
26
2
 
2
 
! Отговори
Бивша жертва на мон преди 6 години
Аз не искам отношения с Македония. При все комплекси за малоценност в България и самокритика, няма българин (освен слепите на инат), който да не прозре, колко под нивото ни е тази пародия на държава Македония. Само ще ни дърпа назад. Мразят ни, готови са част от Албания да станат (и ще станат), имат най-ниския икономически ръст наоколо (по-зле от Гърция) и 25% безработица. Не държава, а ТРУП!
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя трябва да поддържа стабилниотношения и с Русия.Бърборенето на компрометиранатапосланичка може да впечатлисамо комплексирани полуграмотни.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ако България иска да отстоява своя идентичност и самостоятелно поведение, освен членствата ѝ в Европейския съю и НАТО, страната ни трябва да поддържа и отношенията си със САЩ."Такъв оксиморон, противоречие и откровенна лъжа може да хвърли само крадливата юдеомасонска сврака Поп....пардон Равинтодорова.
23
2
 
3
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Ще има отстъпки и от двете страни но отстъпка за общата история и език не трябва да има.Да се каже ясно и да се знае.И да си живеят живота макетата както намерят за добре....
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм чел договора само че македонския ...на българите го хвърлиха със съкращения по медиите за да не избеснеят
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гримьора след като е напудрил другарката, прибрал ли е на сигурно всички кремове, особено ако са около и над 400 евро? :)
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И НИКЪДЕ НЯМА НАПИСАНО ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ВОЙНИШКИТЕ ПАМЕТНИЦИ ,ГРОБОВЕ ....
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Зозо А ти чел ли си договора напишуван на ,,Макединскиот язик,, Щото има разлика и съкращения големи . На Българският договор де.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко е от древния македонски благороднически род Пипонопули. В Охрид историците току-що са открили древен герб с герба на ГЕРБ.
17
7
 
7
 
! Отговори
читател преди 6 години
И защо ни е всичко това? С най-бедната и най-конфликтна страна в Европа!И без това над 40000 македонци са с българско гражданство.С това име никога няма да бъдат признати в ЕС, докато там е Гърция, а ние натискаме за някакъв си договор.Ами да сключат и с Косово!
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати бъл логика . "не делим, ама нема македонци и Македония оти са български "Божеее прибери си версиите
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете ги македонците на тях Брюксел им готви една хубава изненада ,няма да й кажа да не разваля момента. Бойко си игра ролята брилянтно,кой казва че старото псе неможело да научи нови номера,а?Доброто куче е изпълнителното куче ! Айде оставете ги да са РАДВАТ УЖ ЧЕ УСПЕЛИ ТАМ ДА СИ ДОКАЗВАТ РАЗНИ ГЛУПОСТИ.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В същото време макетата взимат български паспорти, щото на единия гол шовинизъм не се живее. Споко, до 10-20 години всииииичко ще си дойде на мястото ;)