ЕС наложи нови санкции срещу Русия

Забрана за пътуване и замразяване на сметки
Обновена: 4 авг 2017 22:29 | 4 авг 2017 22:25,
215
ЕС наложи нови санкции срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз наложи забрана за пътуване и замразяване на банковите сметки в ЕС на трима висши руски чиновници и на три компании, които купили и доставили германски газови турбини за анексирания от Русия Крим.

От мотивите за решението, взето днес, става ясно, че те са договорили с германския концерн Siemens купуването на турбините, като са подписали договор, че те са предназначени за  електростанция в Таман, Краснодарския район на Русия. Вместо да бъдат монтирани там, съоръженията са откарани в Крим.

Заради окупирането на полуострова от Русия през 2014 г. ЕС наложи ограничения върху вноса от Европа, включително в областта на технологиите и енергетиката, които те са нарушили.

Под европейските санкции попадат зам.-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, още един чиновник от същото ведомство, както и генералният директор на външно-търговското дружество, което е купило турбините и в момента е във фалит. Три компании, внесли и монтирали оборудването, също са с блокирани сметки.

ЕС смята, че с действията си те са спомогнали  "за установяването на независимо снабдяване с енергия на Крим и Севастопол като начин за подкрепа на тяхното отцепване от Украйна" и с тези си действия подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Германският производител не е наказан, тъй като е преценено, че той е бил подведен при преговорите за предназначението на оборудването. Siemens е действал като добросъвестен купувач, смятайки че газовите турбини са предназначени за Русия, където ограничения за вноса от страна на ЕС няма.

ЕС смята, че анексирането на Крим и Севастопол от Русия е незаконно и е наложил забрана за доставка на ключово оборудване за инфраструктурни проекти в различни сектори, включително в енергетиката.

Според европейската позиция изграждането на енергийна автономия на Крим от Украйна е стъпка в подкрепа на отделянето на полуострова от Киев.

С последното решение списъкът на руските граждани и компании, които са обект на забрана за пътуване в ЕС и на замразяване на средствата в европейските банки заради окупирането на Крим, достигна 153 души и 40 компании.
Решението на ЕС е взето единодушино от 28те държави членки чрез писмена процедура, съобщават от Съвета на ЕС.

Министрите от общността ще се занимават със санкциите за Крим веднага след края на почивката си, тъй като срокът на настоящите ограничения изтича на 15 септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Христо Ботев е учил в Украйна, бе. Защо ни лъжеха в училище? Крим, Одеса, Донбас - всичко е Украйна от 1000 години.
62
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И България я лъжат, че изнася за Саудитска Арабия, а го намират другаде. Но няма санкции за фирмите и държавите от страна на ЕС, дето лъжат България.
61
0
 
1
 
! Отговори
xyz преди 6 години
До Анонименвърни се в училище-в часовете по история и география и ще разбереш
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другият път през Китай ще ги внесат турбините.
59
3
 
3
 
! Отговори
До 83 преди 6 години
Да и се радват...неграмотните, псевдопатриотите, мутрите...иии...всиччки впиянчени мужици.Иначе...реална причина, няма.
58
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли каква е ползата от рассия?
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 73Така е, ние Американците, не работим за жълти стотинки!
56
11
 
7
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Тръмп върви по стъпките на Рейгън - Ниска цена на петрола...санкции ...високотехнол. въоръжение и Раша е при СССР! А Жужи със сигурност ще пие чай с полоний . ако не го гръмнат неговите !
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А забрана за внос на нефт и газ от Русия ще наложи ли ЕС?...Е ако и това направят те тогава лично джуджака ще допълзи да се моли за къшей лебец.
54
8
 
6
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Монголоидната *** никога няма да се научат какво е договор и как трябва да се спазва ! Санкций до дупка ! Нямат място в цивилизована Европа !
53
11
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
То...ако питаме Путин...и всички вас, неговите ***...вие ще кажете, че целия свят е руски.И луната, също.Как може да подкрепяте този диктаторски и дебилен режим...вие не сте хора.Бегайте в Русия като ви харесва толкова.
52
7
 
0
 
! Отговори
олег преди 6 години
Вие как си го представяте света в момента? Че някой производител извън мастодонтите сяда и разработва уред и го проектира и си прави сам компонентите за него ли? Купува се схема, части и се реализира като му се слага марката ти. Има с едни и същи схеми модели от различни страни.
51
3
 
5
 
! Отговори
олег преди 6 години
Да бе правят. И България правеше ама със западни части. Кога ще направят иначе ?Кажи ми марка руски чипове за ЛАН карти или за 3d видео или руска TFT и т.н. матрица
50
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Крим Путин зашлеви звучен шамар по евро гейската морда.
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкциите са нужни вече не само и не толкова за наказание на Русия, колкото за "циментиране" на разпадащата се Европа. ЕС се руши и санкциите, въведени против Русия са последният крепежен елемент.
48
18
 
5
 
! Отговори
До 51 преди 6 години
Крим е украински, разбра ли русофе?Руснаците го анексираха на сила.И като искат хората там да живеят добре...да не го правят със западни технологи.Понимайш?!
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До олегХовнюк, Русия прави всички видове телевизори - има сайтове, които мързеливата ти кратуна можше досега да отвори и се осведоми!
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доналд Туск постави под въпрос бъдещето на Полша в Европейския съюз. "Това прилича на подготвяне на изявление, че Полша не се нуждае от блока и че ЕС няма нужда от Варшава", подчерта Туск. "Опасявам се, че сме близо до този момента"
45
8
 
5
 
! Отговори
олег преди 6 години
А вие не разбирате ли, че сме виждали СССР и това с Путин сме го виждали вече?
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма съмнение, че Крим е част от Русия.