Венецуела аут от Меркосур, от там зоват за демокрация

От миналата година Венецуела е блокирана от южноамериканския пазар
Обновена: 5 авг 2017 21:28 | 5 авг 2017 21:21,
50
Венецуела аут от Меркосур, от там зоват за демокрация
Венецуелци, живеещи в Бразилия, протестираха срещу Николас Мадуро Снимка: БТА

Южноамериканският търговски блок Меркосур днес преустанови за неопределен период членството на Венецуела, засилвайки натиска върху президента Николас Мадуро да разпусне новия законодателен суперорган и да възстанови демокрацията, предаде Ройтерс.

Външните министри на Аржентина, Парагвай, Уругвай и Бразилия обявиха решението в Сао Пауло, като призоваха Мадуро да освободи затворниците и незабавно да започне политически преход.

Още по темата

В комюнике на Меркосур, цитирано от Франс прес, се отбелязва, че четиримата първи дипломати са замразили политическото членство на Венецуела заради "разрушаване" на демократичния ред, пише БТА.

Още от декември миналата година достъпът на страната до общия южноамерикански пазар е блокиран по търговски причини. Задействането на така наречената демократична клауза обаче цели да постигне по-голямо политическо отражение, отбелязва АФП.

Тази клауза, станала известна като "протокол Ушуая", е прилага само веднъж досега - през 2012 година - за санкциониране на Парагвай след свалянето на президента Фернандо Луго.

На практика това не е изключване от блока, но последиците от мярката са доста по-големи в сравнение с други санкции, налагани преди това, посочва Франс прес.

"Суспендирането ще да бъде премахнато, едва когато останалите членове на групата преценят, че демократичният ред е изцяло възстановен", се обяснява в комюникето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
20
 
17
 
! Отговори
Не познавате Венецуе преди 6 години
Вие не познавате венецуелците!Те ще пасат трева, ще живеят в землянки, ще се откажат от всякакъв лукс, от електричество и книги, мъжете ще бранят Родината в окопите с недостиг на патрони и без дрехи, а жените и децата ще работят по 22 часа на ден в оръжейните фабрики.Но няма да предадат Левите идеи и своите лидери в страната и в Русия!Ще маршируват до изнемога, ще наложат контрасанкции, ще воюват за всяка педя земя, ще отстрелват предателите в гръб, ще разорават земята с голи ръце и с потта щ
1
29
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Достоен и правилен ход на мъдри държавници, силни и добри защитници на демокрацията и на евроатлантизма!Браво!