В Турция протестират срещу "стената на срама" – оградата на границата ни

Турски депутат: Страните от ЕС са част от репресивното потисничество
24 авг 2017 09:45, Елка Василева
162
В Турция протестират срещу "стената на срама" – оградата на границата ни
Снимка: архив, Reuters

Протестите в Турция срещу "стената на срама" нарастват като лавина. Под това заглавие информационната агенция Ихляс хабер ажансъ публикува кореспонденция за оградата от българска страна на турско-българската граница срещу нелегалните мигранти, предаде БТА.

Кореспонденцията е придружена със снимки от 146-километровото съоръжение.

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен нарича 146-километровата ограда по границата между Турция и България "стената на срама", като се отбелязва, че върху оградата са поставени остри като бръсначи заграждения и бодлива тел.

"Крайно е неприемливо изграждането на съоръжение като тази ограда в 21 век. Съвсем ясно е, че то няма нищо общо със съоръженията. Бих искал да заявя, че страните от Европейския съюз, които разпространяват цивилизацията по света, са част от репресивното потисничество, което винаги са прилагали срещу турската нация", казва турският депутат.

В кореспонденцията се подчертава, че "България използвала гражданската война в Сирия и мигрантите, които искат да се приютят в ЕС, като предлог за изграждането на оградата".

Протестите в Турция срещу построяването на 146-километровото съоръжение по протежение на турско-българската граница започнали още през 2013 г. Отначало се планирало тя да бъде с дължина 30 км, но впоследствие станала 146 км, същото е положението и край границата с Гърция, се отбелязва в кореспонденцията.

"На сухопътните граници на Турция със съседите от 2012 г. насам има високи огради с бодлива тел и бръсначи. Такива "стени на срама" са изградени в 12 европейски държави", пише агенцията.

По думите на турския депутат, които цитира Ихляс хабер ажансъ, оградните съоръжения край границата застрашават живота на дивата природа, разделят и отчуждават хората, живеещи от двете страни на границата.

"Турция не заслужава подобно отношение", казва той.

В кореспонденцията се подчертава още, че изграждането на охранителните съоръжения по границите на Турция с България и Гърция не може да се сравнява с охранителните съоръжения на турската страна край източните граници, където бушува терор, който е заплаха за сигурността на Турция.

Турският депутат подчертава, че вместо за изграждане на стени между Турция и държавите от ЕС, средствата трябва да се влагат за образователни и социални цели.

В кореспонденцията са цитирани и мнения на хора от близките села, които изразяват недоволство от оградата покрай турско-българската граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: границаоградаТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
31
 
! Отговори
анонинемн преди 6 години
със султанат и султан нямаме работа и оградата е задължителна с ел ток
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пехотинецЛичи си че *** те е държала на дълги пости без вода и храна.
105
1
 
3
 
! Отговори
НАРКОКОМУНА преди 6 години
До пехотинецСМЕНИ ДИЛЪРА СИ !!!!
104
7
 
6
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 6 години
До minava6tСПИРАТ ,НО СЛЕД ТРЕТИЯ КОНТИНЕНТ !!! А ИНАЧЕ ЗА ВОЙНА СРЕЩУ ТУРЦИЯ САМО МОЛОУМЕН БИ СИ ПОМИСЛИЛ !!!
103
3
 
12
 
! Отговори
ДУЧЕТО преди 6 години
До 115 wd и до останалите ТИКВЕНИЦИ с турско самосъзнаниеСамо да Ви припомня, че оградата я почна Орешарски, а не ВАШИЯ БОГ ТИКВА!!!!
102
1
 
37
 
! Отговори
Bahur преди 6 години
С турция трябва не само граница. Да се възстановят минните заграждения.
101
12
 
8
 
! Отговори
wd преди 6 години
Искам само да напомня на някои хорица с руско самосъзнание и работещи срещу България, че Бойко не ви е виновен, по негово нареждане започна строежа на оградата, която след това много комунисти искаха да бъде спряна като проект!!! Правете си сами изводите, кой атакува Премиера тогава и сега!!
100
2
 
6
 
! Отговори
ДУЧЕТО преди 6 години
До 110 TurchinДа ми ядеш мазната сланина
99
2
 
6
 
! Отговори
#голям смях преди 6 години
Ха-хаа, хястреб хосманлията, твоите мокри сънища винаги ни развеселяват! :)))
98
4
 
6
 
! Отговори
патриот? преди 6 години
До Анонимен98;Погледна се в огледалото и реши, че всички хора по земята са досущ като тебе, малки,дребни, вредни,търтеи живеещ с пенсията на баба и дядо и нищо не произвеждащ.Нали е така. Ти си пълен с омраза, защото никога не си постигнал нищо за това само мразиш и си мижав,мълчелив,притиснат,гол,гладен,не доизлекуван, без пукната стотинка си. Иначе не може един човек да мрази друг единственно по национална пренадлежност.О безателно трябва да е болен умственно.Не всички се мерзавци като тебе..
97
2
 
18
 
! Отговори
Real AK преди 6 години
Нека да си протестират. Хубаво е да има ограда. Помня като дойде ШАП преди години от Юг и в с.Кости ветеринарите изтрепаха добичетата на хората "по европейски". Иначе на практика от тази ограда ще пострадат дребните каналджии. Едрите сигурно са му "намерили цаката", че и тарифите им ще скочат.
96
1
 
13
 
! Отговори
ДУЧЕТО преди 6 години
До 95 ГУРУКаква професионална армия бе брат? Ако случайно някой ден агитките на ЦСКА и Левски се обединят ще набият горката ни армия!!!
95
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хмм... ако ме питат мен и ток трябва да пуснат по нея.
94
6
 
11
 
! Отговори
minava6t преди 6 години
До пехотинец; Глупчо, глупчо не буди лъва. А това което ще изтреляш ще ти въде върнато с хиляди пъти по-вече. Колко войска и въоръжение имаш ? 4 Миг 29 дето не летят, 3 хеликоптера, 48 танка, 120 оръдия, 36 БТР-а , 12 Хаммера-а и 26.000 души армия. Я виж с какво биха ти отговорили отсреща: над 3600 танка, толкова БТР-а, толкова оръдия, над 680 ракети и т.н...По - добре се скрий и си мълчи защото тръгнат ли спиране нямат. Това показва историята.
93
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Репресиращите говорят за репресивно потисничество.Кой ви репресира,бе,като само в Германия сте над 5 милиона.
92
3
 
14
 
! Отговори
ДЪРТ КОМУНЯГА преди 6 години
ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХА ЗА КЛЬОНА,А СЕГА МРЪНКАТ СА ОГРАДАТА? КЛЬОНЪТ БЕШЕ МНОГО ПО СЕРИОЗНО СЪОРЪЖЕНИЕ- А СИ ПРЪДНАЛ ДО НЕГО,ТАКА ДА СЕ КАЖЕ И ЗВЪНИ!!! И МОМЧЕТАТА/ГРАНИЧАРИТЕ/ КОЙ ГОЛ ДО КРЪСТА, КОЙ БЕЗ ОБУВКИ В МОМЕНТА,ЗАВАРЕН ОТ АЛАРМАТА ДА ИГРАЕ ВОЛЕЙБОЛ, СЛАГА КОЛАНА СЪС СУМКАТА,АК-ТО В РЪКА И БЕЖ КЪМ ПОЛОСАТА.СУМКИТЕ И АК-ТАТА СА КРАЙ ИГРИЩЕТО...
91
3
 
8
 
! Отговори
дедо Йов преди 6 години
"единствено професионалната ни армия може реално да ограничи набезите" посмях се няколко минути, надявам се определението професионална армия да съдържа огромна доза ирония :) имам една съседка "професионална" войничка, много добре сложено момиченце, всяка сутрин като я видя в униформа и старческата ми фантазия започва едни "модули", обучения и т.н.
90
1
 
5
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Туск 66 Ако не бяхме с НАТО, дали щеше да се перчиш така , а ?
89
1
 
4
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Trolland Dump 82 Ти ли ще го направиш ,или да събираме дарения?
88
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно прави са в този случай, тази стена е най- голямата простотия и лин. метър от нея струва повече от колкото лин. метър от Вел Кит.Стена! Покрай тази стена много хора свързани с МВР станаха милионери.