Тенденция в Турция: Мъже убиват жените си, а присъдите - леки

Истанбул е първи в черния списък
27 авг 2017 19:28, Александър Попов
478
Тенденция в Турция: Мъже убиват жените си, а присъдите - леки
Снимка: Reuters

В Турция от 2010 г. досега 377 жени са били убити, докато са в процес на развод или са разделени със съпрузите си. С всяка изминала година убийствата при домашно насилие в южната ни съседка се увеличават, сигнализират правозащитници, цитирани от БТА.

Само през последните две години броят на убийствата на жени се е увеличил двойно. От 2015 г. насам в Истанбул са извършени 248 убийства на жени, като от миналата година и първите 7 месеца (след опита за преврат и последвалото лансиране на проислямска и подчертано патриархална реторика от страна на властите) този тип престъпления бележат двукратен скок.

Така мегаполисът, често показван в туристическите клипове на Турция като отворен към света и съвремието град, е на първо място в черната статистика. Следват Измир със 135 убийства, столицата Анкара със 105 и др.

Според правозащитниците правосъдието не е достатъчно строго спрямо насилниците.

В последно време драстично се увеличават случаите, в които агресивните мъже получават оправдателни присъди или са пускани по-рано от затвора заради „добро поведение”. Според юристи последното вече се случва при 50% от извършителите. Така зачестяват и ситуациите, в които насилникът влиза в затвора, излиза и отново напада жената, която междувременно е успяла да се разведе с него.

Експерти посочват, че причини за насилието са както схващанията, че жената е по-ниско от мъжа, така и представата за "поругана чест", която кара по-големите братя на млади жени да ги нападат заради извънбрачни връзки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GENATA NE E COVEK,A SAMO MIKA ILI DOMAKINYA NA DEZATA MI.
186
5
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
Аверът на Бойко (Ердоган) превръща лека полека съседната ни държава в една помийна яма...
185
3
 
3
 
! Отговори
1071 преди 6 години
това не е вярно! вчера една жена уби мъжа си Vatan Sasmas, след което се самоуби! и сега "днес" се чудят как да "извъртят" събитието. АРЕ
184
4
 
7
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
В турските сериали не показват и една десета от истината а спестеното в тях не е за пренебрегване- принудително "съжителстване" на много жени с не-гър-ски,ц-ига-нски или сакати и уродливи мюсюлмани,ежедневно разнасяне на отрязани глави около дворците,ежедневно линчуване на невинни християни от озверели улични ислямски тълпи,ежедневно дупене в джамиите и бурки,коя от коя по-въшливи и гнусни- никакви открити лица освен в леглото ан султана!
183
7
 
3
 
! Отговори
бтв ханъм преди 6 години
Това не е вярно, вие не гледате турски сериали.
182
4
 
8
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Те не се увеличават случайно- просто турците се връщат към своите изконни обичаи,които са били временно потиснати под действието на ататюркизма.
181
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сбирщина от чoбaни и касапи... турски трагедии и лакърдии.
180
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
(ако приемем, че това е синоним на изостаналост, примитивен менталитет, патриархални схващания),...Това е характерно за българския етнос. Такова е мнението на света западно от Калотина и източно от капитан Андреево.
179
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не е лошо че избиват жените си. Всяка утроба по малко - 10 неандерталчета по малко.
178
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ходете от Капитан Андреево на изток. Това са маймунските земи чаааак до китайската граница. Там пак започват човешките земи.
177
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
къде са сега турските ***, да защитят убийците ?
176
5
 
4
 
! Отговори
българина преди 6 години
аз от кога казвам, че ислямска държава е член на нато и уат дъ факт правим ние там?
175
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тюрк, тюююююрк...
174
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаааа, Ердоган бавно и сигурно ги върна в 14 век. Очаквате скоро и публични екзекуции с камъни на площада. И същите тия само до преди няколко години искаха в ЕС!
173
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има насилие само там където има алкохол.
172
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекрасно знаме
171
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, но и в България все още немалка част от населението е с т.нар турско самосъзнание (ако приемем, че това е синоним на изостаналост, примитивен менталитет, патриархални схващания), Спомнете си какъв успех имаше тук сериалът Листопад. Както и други турски сериали. И тук жената търпи много домашно насилие и правораздаването толерира и омаловажава посегателствата над жени.
170
6
 
5
 
! Отговори
TIRADJIQ преди 6 години
VE4E I BALGARSKITE NEDII SE 4UDQT KAKVI GLUPOSTI DA IZMISLQT SA6TO KATO GERMANSKITE.VAOB6TE DEJE NE VI E SRAM DA SI GI BALAMOSVATE 4ITATELITE S TIQ IZMISLICI...TA KATO 4OVEK PATUVA6T DO TURCIQ PO4TI VSQKA SEDMICA OT DESET GODIMI MN DOBRE VIJDAM KAKVO E TAM I KAKVO E TUKA. TAKA 4E STIGA S TAQ ANTITURSKA PROPAGANDA 4E STAVATE SME6NI
169
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТурчинЩо така избра България за живеене....,айде *** си там ,откъдето се наричаш....Гадна Джагалска семка
168
10
 
7
 
! Отговори
Бг гражданин преди 6 години
Ходъл съм там, абе по-напред са си от нас в много отношения, обаче има и много прости хорица там. Те дърпат държавата назад. На нащия, а техния народ май са овци :)