Тенденция в Турция: Мъже убиват жените си, а присъдите - леки

Истанбул е първи в черния списък
27 авг 2017 19:28, Александър Попов
478
Тенденция в Турция: Мъже убиват жените си, а присъдите - леки
Снимка: Reuters

В Турция от 2010 г. досега 377 жени са били убити, докато са в процес на развод или са разделени със съпрузите си. С всяка изминала година убийствата при домашно насилие в южната ни съседка се увеличават, сигнализират правозащитници, цитирани от БТА.

Само през последните две години броят на убийствата на жени се е увеличил двойно. От 2015 г. насам в Истанбул са извършени 248 убийства на жени, като от миналата година и първите 7 месеца (след опита за преврат и последвалото лансиране на проислямска и подчертано патриархална реторика от страна на властите) този тип престъпления бележат двукратен скок.

Така мегаполисът, често показван в туристическите клипове на Турция като отворен към света и съвремието град, е на първо място в черната статистика. Следват Измир със 135 убийства, столицата Анкара със 105 и др.

Според правозащитниците правосъдието не е достатъчно строго спрямо насилниците.

В последно време драстично се увеличават случаите, в които агресивните мъже получават оправдателни присъди или са пускани по-рано от затвора заради „добро поведение”. Според юристи последното вече се случва при 50% от извършителите. Така зачестяват и ситуациите, в които насилникът влиза в затвора, излиза и отново напада жената, която междувременно е успяла да се разведе с него.

Експерти посочват, че причини за насилието са както схващанията, че жената е по-ниско от мъжа, така и представата за "поругана чест", която кара по-големите братя на млади жени да ги нападат заради извънбрачни връзки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платените статии за Турция продължават. Както се казва, няма лоша реклама.Ако някой пък се е загрижил за българските мюсюлмани, нека да отиде по селата в кърджалийско, разградско и шуменско и оттам да пише статии за тях.
126
7
 
4
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Мюсюлманска държава няма как да е светска."Като гледам вие сте най-светската!
125
2
 
1
 
! Отговори
Sergue преди 6 години
Ei tva hubu cherveno zname veee....kak lovi bulgarite ...kat muhi na med mu skachat...daje i ukraincite mu imat merak....
124
0
 
9
 
! Отговори
Карина преди 6 години
До ***: Ееее, стига де! Какво лошо има 'човека'-турчин да се напъне на клекалото, да се облекчи по голяма нужда, и да си почисти с пръсти дупетo, няма да ползва тоалетна хартия я! ИстинджАта си е харабийски ритуал! ;))
123
1
 
14
 
! Отговори
Ни пузнА! преди 6 години
До Osman Torunu: "На турците, на помаците, на македонците все казвате, че сме българи"БЪРКАШ. Помаците и Македонците СА Българи. турците НЕ са и няма нормален Българин (а и каквато и националност би бил човек), който да твърди такова нещо, защото го е гнус от болшинството от тях!
122
3
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Osman,Сума си векове е било изгодно да си турчин - ако говориш турски и си мюсюлманин е можело да заемаш държавни постове, да се изучиш, да не плащаш доста от данъците. Част от българите са го избрали, да не се лъжем...както и сега на част от емигрантите децата им не говорят български (даже първо поколение). Лично аз не ги съдя...и прадядовците ти не съдя. Но можеш да си изследваш гена...да си сигурен за себе си, а си се чувствай както искаш!
121
6
 
3
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"ВСИЧКО, което трябва да знаем за Корана го знаем от 500 годишното Турско Ислямско робство! Хайде бегай да се миеш, че смрдаш!"А значи пра пра дядо ти е пратин на курс по Коран...:-) :-) :-) :-)
120
3
 
8
 
! Отговори
Туркийето Смрда преди 6 години
До Анадолския: "Мале хора, които не ми знаят първото изречение в Корана...ми тълкуват какво пише..."ВСИЧКО, което трябва да знаем за Корана го знаем от 500 годишното Турско Ислямско робство! Хайде бегай да се миеш, че смрдаш!
119
12
 
3
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
С тези велики мисли, размисли и страсти...не се учудвам, нито защо изчезвате, нито за това, че всеки ви командва, нито за това защо сте толкова назад...Турция е била в средновековието...еми елате и вие та догодина да сме на една маса в Г20!
118
3
 
11
 
! Отговори
Българка преди 6 години
До Osman: "Да ти кажа, аз пък имам много приятелки в социалните мрежи-българки. Момичета с добро..."ХАХАХАХАХА, АМА КАК НЕ, АБСОЛЮТНО СИГУРНА СЪМ, ЧЕ ИМАШ СТРАХОТНИ БЪЛГАРКИ ПРИЯТЕЛКИ ВЪВ "СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ"! ***!
117
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"България не я мислете, стойте си в кошарата и не смейте да стъпвате в Европа, защото палачинката има две страни..."Кой ти мисли за България бе! Я ме попитай колко новини в турски форуми се споменава България? Мислили сме за България...Я погледни, вие чакате с нетърпение новини за Турция и Ердоган, най-много коментари събират те! Я погледни убийствата в България спрямо населението колко коментара са събрали, я погледни оня с брадвата срещу жената колко коментара е събрала новината!
116
2
 
17
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Някой да се учудва, Турция крачи бодро към средните векове...
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до ,,ТР'' точно потомци на мекушави Българи сте помаците и и турците. е ви смятат за турци.Вие сте българи сложили *** от страх а истимските са си слагали главите на дръвника разбра ли Чалмо
114
3
 
20
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Турците са много грозно, подчовешко племе, жертва на Исляма и извращенията свързани с него - системни кръвосмешения, кръв, надилия, изнасилвания и другите изискуеми от Корана подобни сатанизми! Жалко е, че има е свестни турци (реално това да потурчени Българи от Тракия), жалко е за самите тях!
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не я мислете, стойте си в кошарата и не смейте да стъпвате в Европа, защото палачинката има две страни...
112
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турците са способни на всички мерзости в света. Няма по-гнуснo и прокълнато племе в целия свят. Никой не харесва турция, защо мислите отиват да бачкат в Запана Европа, м? А тук разтягат лакърдии колко били велики. Крайно време е България да затвори пътя на тези ислямски кучета и да си търсят друг път за Европа.
111
3
 
16
 
! Отговори
БРЯ преди 6 години
Що се карате ?За глупости . Турците и Ромите Миришат от Далеч , даже кучетата лаят по тях . Това е Братя истината .Лоши хора са мюслитата , убиват дете и жена заради религията си , без причина .
110
9
 
3
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Мале хора, които не ми знаят първото изречение в Корана...ми тълкуват какво пише...Та те даже не си знаят в Библията им какво пише, тръгнали да ми говорят исляма така, Корана така...Язък...Абе...вие гледайте там вашата чиния...Турция не я мислете!
109
1
 
19
 
! Отговори
Помаци-помъчени преди 6 години
Помаците са съхранили българския си идентитет, както и слава Богу типичните са Исляма кръвосмешения не са много разпространени! Има много хубави хора помаци в България- Доспат, Гоцето и Сърница. Проблема им е, че знаят, че са потомци на мекушави Българи, които са предпочели да се поислямчат, вместо да умрат мъченически (всички сме гледали великия филм Време Разделно) и това ги кара да се чувстват компрометирани като Българи!
108
3
 
13
 
! Отговори
До Карина преди 6 години
Това си е нормално за тях. Но преди имаше случай в който турско момиче беше забременяло от българския си приятел, и баща и брат и като разбрали почнали да я бият с чукове по корема, и аз искам да попитам така ли се прави аборт в 21 век?