Тенденция в Турция: Мъже убиват жените си, а присъдите - леки

Истанбул е първи в черния списък
27 авг 2017 19:28, Александър Попов
478
Тенденция в Турция: Мъже убиват жените си, а присъдите - леки
Снимка: Reuters

В Турция от 2010 г. досега 377 жени са били убити, докато са в процес на развод или са разделени със съпрузите си. С всяка изминала година убийствата при домашно насилие в южната ни съседка се увеличават, сигнализират правозащитници, цитирани от БТА.

Само през последните две години броят на убийствата на жени се е увеличил двойно. От 2015 г. насам в Истанбул са извършени 248 убийства на жени, като от миналата година и първите 7 месеца (след опита за преврат и последвалото лансиране на проислямска и подчертано патриархална реторика от страна на властите) този тип престъпления бележат двукратен скок.

Така мегаполисът, често показван в туристическите клипове на Турция като отворен към света и съвремието град, е на първо място в черната статистика. Следват Измир със 135 убийства, столицата Анкара със 105 и др.

Според правозащитниците правосъдието не е достатъчно строго спрямо насилниците.

В последно време драстично се увеличават случаите, в които агресивните мъже получават оправдателни присъди или са пускани по-рано от затвора заради „добро поведение”. Според юристи последното вече се случва при 50% от извършителите. Така зачестяват и ситуациите, в които насилникът влиза в затвора, излиза и отново напада жената, която междувременно е успяла да се разведе с него.

Експерти посочват, че причини за насилието са както схващанията, че жената е по-ниско от мъжа, така и представата за "поругана чест", която кара по-големите братя на млади жени да ги нападат заради извънбрачни връзки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
1
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Дижурния моделатор заспа ли? Къде си друг път знаеш да търкаш мнения без цинизми...Я изтрий циника и оня другия...че се лигават тук!
146
4
 
4
 
! Отговори
!!! преди 6 години
"В Турция от 2010 г. досега 377 жени са били убити, докато са в процес на развод или са разделени със съпрузите си."Не че защитавам направеното от тези 377 мъже абсурт...но това е число от 80 000 000 и за почти 7 години!Я да ни кажете и данните за 7 милионно, където дефакто в страната има около 5 милиона за последните 7 години! И да направим справка спрямо населението!
145
5
 
3
 
! Отговори
!!! преди 6 години
"Мъж посече жена с брадва на ул. "Хан Кубрат" в София"50 коментара! Сега тоя къв е мюсюлманин ли е?И е само капка в морето!
144
2
 
3
 
! Отговори
!!! преди 6 години
Българите понеже оправят другите все...нямат време да оправят себе си!
143
0
 
4
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Трудно го проумявате че религията ви прави такива ...промити.Нормално е да вярваш в нещо но вашето е фанатизъм...И всичко лошо което правите е в името на ..оня горе където не сте го виждали ама все в него се кълнете.И аз съм вярващ...но умерено и не съм тръгнал да убивам някой с думите...Исус е велик... нали.....Промите сте та чак ..измити....
142
1
 
0
 
! Отговори
Kodhi преди 6 години
Bulgarite si remontirat tazi vecher tuk demografiata...mai...
141
3
 
1
 
! Отговори
Svilen преди 6 години
Vav balgariya Nyama li prestapnost ili ubiysva.No sme 7 miliona.a İstanbul e 15 miliona.Normalno e.
140
1
 
0
 
! Отговори
Национален Легион преди 6 години
До LanМм, че те си плащат за греховете. Например на едно турско семейство единствено им дете беше блъснато от кола, и те после повече нямаха деца ( или не можеха да имат) На един турски съоченик пък баща му караше тир в Германиия и беше катастрофирал и са го събирали на парчета..... На един друг съоченик бащата беше утрепал майката. Повечето турци бяха с някакви недъзи които съм познавал. Така, че всичко се плаща на този свят, съдбата си знае работата !
139
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Има ли вече родил мъж, я кажете... Знаем, че опитите ви не спират..."А ти научили жена ти да ражда? Ей изчезвате...
138
1
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 години
208Защо не си напишеш име, та да не се обръщам към номер! Като не ти харесва застани и кажи: "Турчин съм, но това не е човешко!" Та да ти имаме уважението...
137
3
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
203:) Леле, колко сме смели...а е доказано, че ВСЕКИ човек има точка на пречупване. Т.е. след известно време на мъчения, ЩЕ клекнеш :)....слабо си образован в методите на мъчения, използвани в така милата Ви империя. Има останали точни документи за изтезанията в Македонско и то през 20-ти век - можеш да си попълниш пропуските. Лично мен би ме било сериозно срам ако бях от османското племе...това е грях - независимо от религията и ще го плащате дълго като племе!
136
1
 
2
 
! Отговори
Bofor преди 6 години
Aaaa, po turskata moda li bulgarite ubivali bulgarkite tasi godina? Ili si merili bulgarskite statistiki?!
135
0
 
2
 
! Отговори
До Lan преди 6 години
"Не виждам защо турците и турчеещите се са се разпенили точно под тази статия...Харесва ли Ви това, което е написано...лично на мен НЕ! Каквото и направите, това ще е..."Та кой ти твърди това, че ни е харесало!
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се връзвайте на провокации
133
2
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Не виждам защо турците и турчеещите се са се разпенили точно под тази статия...Харесва ли Ви това, което е написано...лично на мен НЕ! Каквото и направите, това ще е...
132
5
 
4
 
! Отговори
До Страхил преди 6 години
Ама, че сте продажно племе!Значи пра пра дядовците ви са сменили със зор религията си, така ли...и от страх са почнали вкъщи да говорят на турски:-) :-) :-) :-) При нас кръвта вода не става! Нито пък вълка си мени нрава! Но явно при вас нещата са били различни!
131
3
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Osman,да, много малко е било насилственото помохамеданчване - империята се е нуждаела от приходи, а правоверните не са плащали...само раята. Такова е имало основно в родопския регион. Имало е и османци от Анадола, но след Освобождението голяма част от тях са прогонени и избити. Основно такова население остава в североизточна България, има останали турчеещи се българи...:) НЕ виждам защо се дърпаш - генът не лъже :). Това си е за теб...
130
6
 
4
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Никой не се интересувал от България, а не спират да коментират... Мръcни турски cвини..."Вие твърдите, че не се интересувате от Турция...всеки ден като топъл хляб се чакат, най-много коментари те събират... Аз коментирам в новина където е свързана за Турция...и си казвам мнението...разбра ли розово животинче обичащо да яде пomия!
129
1
 
9
 
! Отговори
Хари преди 6 години
Туркийето трябва да бъде оградено с поне 100 метрово минирано поле и немедленно да им се въведат още по-строги визови ограничения, по примера на Доналд Тръмп! Те в България и Европа работа нямат, просто няма физиологична съвместимост между тях и Западната Цивилизация.
128
2
 
9
 
! Отговори
Национален Легион преди 6 години
1. турците и турция никога не са били една нация, те са потомци на араби, ев.реи и християнски народи.2. турция е създадена 1923 г. след разпада на талибанската империя.3. Защо пишат на латински вместо на арабски?4. От та,либани не става светски хора !