Равносметката: Три руски мисии – под контрола на САЩ

Заплашвани ли са дипломатите? Имало ли е обиски?
3 сеп 2017 08:31,
155
Равносметката: Три руски мисии – под контрола на САЩ
Снимка: Reuters, архив

САЩ взеха под свой контрол три руски дипломатически мисии - генералното консулство в Сан Франциско, търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент потвърди, че Русия е освободила трите дипломатически обекта, предаде ТАСС.

Вашингтон оспори обвинението на Москва, че американски служители са заплашвали "да разбият входната врата" в един от обектите, а агенти на ФБР са "прочиствали помещенията".

Още по темата

"Това не е вярно", заяви високопоставен представител на Държавния департамент, като добави, че американски служители заедно с руски дипломатически персонал са извършили оглед на трите сгради.

"Тези инспекции бяха осъществени, за да осигурят безопасността и охраната на сградите и да потвърдят, че руското правителство е опразнило помещенията", заяви анонимният американски дипломатически представител.

Руското външно министерство помести на официалната си страница във Фейсбук кадри от консулството в Сан Франциско и търговското представителство във Вашингтон, като заяви, че това са "фото и видео свидетелства за противозаконните действия на американските власти, които в нарушение на международното право и на собственото си законодателствоо са нахлули в руски дипломатически обекти и извършват "оглед" на помещенията".

Вчера шефът на пресслужбата на посолството на Русия в САЩ Николай Лахонин заяви пред ТАСС, че в сградата на търговското представителство във Вашингтон са започнали обиски, а в Москва министерството на външните работи привика заместник-ръководителя на посолството на САЩ Антъни Годфри, за да му връчи официален протест "във връзка с намерението на американските власти да устроят претърсване на търговското представителство във Вашингтон, макар че сградата се намира в руска държавна собственост и притежава дипломатически имунитет".

Министерството "разглежда нелегитимния оглед на дипломатическите помещения на Русия без присъствието на руски официални лица и изказаната заплаха да бъде разбита входната врата като безпрецедентна агресивна акция, която при това може да бъде използвана от спецслужбите на САЩ за организиране на антируски провокации с помощ на подхвърлени компометиращи предмети".

Американската страна все пак прие поне едно от оплакванията на руснаците, отбелязва АП - че са им дали само 48 часа да опразнят жилищата, обитавани от дипломатите и семействата им. Смекчавайки първоначалната заповед, Държавният департамент уточни, че са направени "отделни споразумения", които да дадат на семействата "достатъчно време" да опаковат багажа си и да освободят апартаментите на територията на консулството.

Представителят на ведомството не разкри за колко време руснаците ще трябва да се изнесат от жилищната част на консулството, като каза само, че Москва е била информирана за новия срок.

Междувременно Държавният департамент ще контролира изцяло достъпа до имотите и поема цялата отговорност за сигурността и поддръжката им. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
7
 
! Отговори
промо преди 6 години
обичам си родината и ми е болно да гледам интересите на чужди държави да ограбват моята БГ. това ми пречи ранът!
61
0
 
3
 
! Отговори
321 преди 6 години
До СатаНАТОЛъжеш както винаги....
60
2
 
2
 
! Отговори
1944 преди 6 години
Япония, Италия, Германия и кой още, обявява война на целия свят?Прочети има един проект, започва със Сан...?Нахлуване - 1916 - Защо - или искаш да убиеш Пенчо, и съда да те остави на свобода.При двете национални катастрофи се правят устни договорки, винаги сме страдали от некадърни политици.Кирилица - Македония тогава е била част от България.Но трябва ум, за да разбереш умните.Много книги ти остават да прочетеш.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до промо те се радват защото им се плаща или са мн.глупави и немогат да разберат че политиката на всяка империя е в интерес на нея си , кажи им го така : след оше 7г.демокрация в БГ ще сте останали 4млн.нез война,само с демокр.
58
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До промона теб пък Ран-Ът кво ти пречи ?!
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коя страна през 2017 г изпраща в наказателна колония за непозволен протест ?Коя страна през 2017 г изпраща в наказателна колония за плакат който не е одобрен ?Коя страна през 2017 г арестува деца за непозволено цитиране на Хамлет в парк ?Коя страна през 2017 г изби 9 от собствените си топ дипломати ?
56
1
 
7
 
! Отговори
промо преди 6 години
вии си говорете ама ранът се завъртя с пълна сила и БГ изчезва, а вий се радвайте за САЩ , чак ви съжалявам
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактБълнуванията ти за Китай и САЩ са достойни за съжаление.
54
8
 
7
 
! Отговори
Re: Много паматлив преди 6 години
1. Коя страна е СРЕЩУ Съединението ?2. Коя страна обявява война на България на 5.9.1944 г и после реве, че я освободила ?3. Коя страна нахлува в Добруджата през 1916 г ?4. Коя страна през ВСВ финансира терористи въпреки, че не е във война с България ?5. Коя страна смята кирилицата за македонска ?При правилен отговор ще можете да пипнете пистолета на Путин.
53
1
 
1
 
! Отговори
ази бре преди 6 години
До 55И вси пак не е избивала собственото си население в индустриални мащаби в мирно и военно време.
52
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Уф,вече ми омръзна!Айде със здраве!Но все пак-Американска победа над Света и в частност над Русия и Китай НЯМА ДА ИМА!Или САЩ ще се научат да живеят на самоиздръжка,или ВСИЧКО свършва!
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен:)))Който иска България да НЕ Е в НАТО и ЕС, да събере 500 хил. подписа и да инициира референдум.
50
1
 
9
 
! Отговори
Re: Паметлив преди 6 години
Само Япония е достатъчна. Тест за "гении" : а- Скъпи сънародници, коя е единствената държава употребила атомно оръжие над цивилно население?б: Скъпи сънародници, коя е държавата употребила бомби с обеднен уран над мирно население?При правилен отговор, ви обещаваме стипендия в Кеймбридж, Оксфорд и Станфорд?
49
3
 
1
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
До руски тролЗабрави Аляска и Калифорния.
48
8
 
12
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Re: ФактМного обичате да говорите от името на народа.Питам имаше ли референдум:Българският народ иска ли да е член на НАТО?
47
10
 
7
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ази бреСАЩ нямат време да чакат Русия да се срути икономически,нещо което дори не се получава.Нужна им е бърза победа,защото много добре си знаят положението-Китай им диша във врата и не го ли подчинят до няколко години-горят!А подчиняването на Китай може да стане само след унищожаването на Русия-там е коренът на проблема!Виж,останалите западни съюзници биха предпочели икономическа война,щото все пак им е мил живота,ама кой ги пита...
46
11
 
5
 
! Отговори
руски трол преди 6 години
Да живее Путин до 1000 години. Догодина ще анексира Беларус а после и прибалтийските държави.
45
0
 
8
 
! Отговори
ей пиндоси преди 6 години
Само спамове и то не по темата,явно промитите мозъци у нас са се събудили след тежка пиянска нощ.
44
1
 
15
 
! Отговори
амер.трол преди 6 години
да живее САЩ дето носи демокр.по цял свят - Ирак,Афганистан, Сърбия,Либия,Египет, Сирия и оше 80 войни дето хората ама напр.пукат от щастие след САЩ
43
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Фактнезаконно е раждането ти :))))Суифт е америакнска система и е тяхно право да позволят или забранят на когото пожелаят да я използва. САЩ не са виновни, че корумпирани руски олигарси си държат парите в американски банки.