Кои ще са новите в Бундестага? Германците избират с двоен вот

Сложната система съчетава прекия вот в един тур с вота на пропорционален принцип
23 сеп 2017 18:10,
33
Кои ще са новите в Бундестага? Германците избират с двоен вот
Снимка: Reuters, архив

Германците избират утре нов парламент. Изборите се провеждат по сложна система, съчетаваща прекия вот в един тур с вота на пропорционален принцип, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Всеки от 61,5-те милиона избиратели разполага с два гласа, за да избере депутатите в Бундестага (долната камара на парламента), предаде Франс прес. Минималният брой на местата в Бундестага трябва да е 598 души. Половината от местата (299) отиват при кандидати, избрани от партийни листи. Тук има минимален праг от 5%. Другата половина от местата (299) са за кандидати, избрани от 299-те избирателни окръга, като там е в сила принципът по един избран кандидат от окръг. Победителят е кандидатът, който е постигнал най-добър резултат, независимо дали е получил 50% или не.

Но точният брой на депутатите става известен след всеки парламентарен вот. В досегашния Бундестаг имаше общо 613 депутати.

Сложната изборна система дава възможност на всеки избирател да гласува два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласува за две различни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която традиционно подкрепя, но за кандидат на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от кандидата на традиционно подкрепяната от него партия. Повечето от германците гласуват различно, а не и в двата случая за една и съща политическа сила, защото те са свикнали да бъдат управлявани от коалиции, отбелязва Франс прес.

Вторият глас, даден за партийна листа, е от голямо значение. Резултатът на всяка партия във всяка германска провинция ще определи до голяма степен броя на депутатите, влизащи в крайна сметка в Бундестага, като този брой се определя чрез сложни калкулации. Ако една партия получи, например, в дадена провинция (или в крайна сметка в национален план) 30% от гласовете при пропорционалния вот, то тя ще има право със сигурност на 30% от всички отпуснати й места. Ако броят на депутатите, избрани с пряк вот, се окаже под този праг от 30%, тогава се допълва с кандидати от регионалните листи. Ако обаче броят е по-висок от пропорционалния резултат (което е все по-чест случай за двете най-големи партии - консерваторите и социалдемократите), тези преки допълнителни места остават и увеличават механично общия брой на депутатите в Бундестага. В този случай Конституционният съд наложи ребалансиране на силите под формата на предоставяне на допълнителни места и на други малки партии, за да се запази пропорционалното измерение на вота.

Това, в крайна сметка, води до набъбване на броя на депутатите в Бундестага и, според прогнозите, този път той може да достигне 700 депутати. Опити да се наложи таван на този брой досега се провалиха.

Избирателната система е такава, че да изключва прекалено малките партии от парламента, отбелязва ДПА. Като резултат от това, една партия трябва да прехвърли прага от 5% от националния вот или да победи в три избирателни окръга, допълва ТАСС. Бариерата от 5% не е в сила за партиите, представляващи националните малцинства.

Десетилетия наред германската избирателна система не е произвела абсолютно мнозинство за една партия. Страната няма традициите да съставя правителства на малцинството, така че следващото правителство ще е неизбежно коалиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Изборният ден утре започва в 8:00 ч. сутринта местно време и приключва в 18:00 ч.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел ще получи 36%. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще получи 21,5%. Алтернатива за Германия, определяна като популистка и антиимигрантска, ще получи 11% (АГ). Либералите от Свободната демократическа партия (СвДП) ще получат 10%, Левите - 8,5%, а Зелените - 8%.

На изборите през 2013 г. 24,3% от избирателите пратиха бюлетините си по пощата. Очаква се рекордът в тази насока да бъде подобрен.

В настоящите избори взимат участие 4800 кандидати. От тях 29% са жени. Средната възраст на кандидатите е 47 години, като най-младият е 18-годишен, а най-възрастният е 89-годишна немска актриса и общественичка, авторка на детски и кулинарни книги, както и политически деец - Барбара Рютинг, допълва ТАСС.

В изборите участват 42 партии, като 16 от тях участват за първи път. Сред партиите-новобранците са Съюз за въвеждане на основен базисен доход, партията Немски център и Партията на промяната, на вегетарианците и на веганите.

От тези общо 42 партии само четири бяха представени в досегашния парламент и това са ХСС/ХДС, ГСПД, Левите и Съюз 90/Зелени, обединила преди повече от 20 години двете отделни партии - Съюз 90 и Зелени.

Кандидатите за изборите могат да бъдат издигани от партии или да бъдат независими. Във втория случай независимият кандидат трябва да представи 200 подписа в своя поддръжка.

Досега в Германия е имало само три пъти предсрочни избори - 1972 г., 1983 г. и 2005 г., допълва ТАСС. Изборите по принцип се произвеждат на четири години и датата се определя от президента.

Утре жителите на столицата ще съчетаят гласуването на парламентарните избори с традиционния берлински маратон и с гласуване в референдум за съдбата на берлинското летище Тегел - дали то да продължи да работи паралелно с новостроящо се летище или да преустанови работа, припомнят ДПА и Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
Баба Перкел доказва че немците вече са ГМО продукт ! Но Алтернатива за Германия показва че все още има мислещи швабета...докато е на власт наш Боце може да е спокоен никой не може да го барне ...факт
20
3
 
8
 
! Отговори
Модераста ... преди 6 години
пак здравата е цензурирал! Да живей баба изперкел и нейниа васал боко кратуньов!
19
1
 
14
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Няма какво да гадаем, утре ще стане очеВадно за какво са гласували дойчовците - за Германия или за Халифата на баба Меркел!
18
5
 
9
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Die fahne hoch ! НДП и Алтернатива са истинските немци !
17
6
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Абе прочетете някоя книга за невербално общуване и ще разберете какво значи знака. Никакъв знак на илюминатите не е
16
5
 
19
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Илюминатски СИМВОЛ!!!! Пак Меркел ще е защото всички е фалшифицирано като в България!!!!
15
1
 
18
 
! Отговори
Край преди 6 години
А и да не забравяме - Докато Меркел е в Германия - тук ще управлява Борисов. На друг пари от ЕС не се дават. Т.Е. България е васал на васалната на САЩ Германия.
14
4
 
15
 
! Отговори
Край преди 6 години
В резултат на тази система германците пак ще "изберат" комсомолката от ГДР -безполовата Меркел. За съжаление тя ще дава акъли на ДЕМОКРАТА И ЕВРОПЕЕЦА Орбан.На Германия и ЕС неистово им трябва ЛИДЕР.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Германия и на Европа много им липсва една партия с пречупен кръст на емблемата, която за съжаление е изпреварила времето си с 80 - тина години! Днес май само тя можеше да спаси Европа от задаващата се ислямска опасност...
12
2
 
19
 
! Отговори
Край преди 6 години
Германската избирателна система е НАЛОЖЕНА 47 г. на победените германци. Тази система гарантира че Германия ще бъде страна с ограничен суверенитет и никога повече няма да бъде СУБЕКТ в международната политика. Държава без армия и оръжие е политическо джудже. Опитва се да се пазари с Ердоган като му подхвърля милиарди а реално не може са му НАЛОЖИ нищо.
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха Меркел от християнската партия вкарала милиони ислямисти.Това не е християнска, а ислямска партия .Успех на АФД утре .
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересна снимка- ръцете на Меркел правят знака на илюминатите.
9
0
 
4
 
! Отговори
редник преди 6 години
Не се знае !
8
3
 
23
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Ако баба ви Меркел не я изберат какво ще стане с бежанците ?
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗГРИЗАНИ нокти,не мога да повярвам г-жо Канцлер.....
6
23
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Це-Де-У :)Колкото и да не се харесва това на пyтинофилите. :)
5
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямдемократите ще са на първо място. След тях Алтернатива за Германия.
4
2
 
45
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
до 3Прав си ! За да си диктатор се искат качества, каквито бабичката няма. Мъжество, решителност, Единственото и "качество" е това, че е послушна. Изпълнява заповедите на световния елит и пълни Европа с ислямисти.
3
0
 
16
 
! Отговори
не е преди 6 години
До Анонимен 3Друг е диктатора!
2
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел не е диктатор