Меркел разочарована от резултата, Шулц призна загубата

Националистите в парламента – ново предизвикателство
24 сеп 2017 21:37,
192
Меркел разочарована от резултата, Шулц призна загубата
Снимка: Reuters, архив

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е очаквала по-добър резултат на изборите за Бундестаг, предадоха ТАСС и Франс прес.

Според нея влизането на националистите в парламента е ново предизвикателство.

Блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християндсоциалния съюз (ХСС) ще състави правителство, увери тя. По думите й задачата на ХДС/ХСС е да си върне избирателите, преминали към крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ).

Преди изборите партията на Меркел си бе поставила за цел да събере поне 40 процента от гласовете, припомня АФП. Според резултатите от екзитпол на германски телевизии блокът на канцлерката получава между 32,7 и 33,3 процента.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц призна поражението на партията на днешните избори за Бундестаг, съобщиха агенциите. Пред съпартийците си той заяви след обявяването на резултатите от екзит половете, че партията не е постигнала поставените на изборите цели. "Ние ги загубихме".

ГСДП получава между 20,2 и 20,8 процента от гласовете, което е най-лошият й резултат след Втората световна война. Досегашният й най-слаб резултат е бил през 2009 г. - 23 процента.

Председателят на парламентарната група на ГСДП Оперман заяви, че Шулц ще продължи работата по обновяване на партията.

Самият Шулц също каза, че иска да остане на поста въпреки загубата. Той определи случилото се на изборите, където възход беляза националистическата партия Алтернатива за Германия, като особено депресиращ факт и като повратен момент.

"Ясно е, че решението за приемане на мигрантите раздели нашето общество. Това е велик акт на човечност който някои възприеха като заплаха за другите. Ние не успяхме да убедим народа, че Германия е достатъчно силна, за да не остави никой извън нея", каза Шулц.

Той определи днешния ден като "труден и горчив ден" и призна, че ГСДП не е успяла да запази и да разшири традиционния си електорат.

Шулц потвърди и изявлението на партийни представители, че неговата партия няма да влезе в нова управляваща коалиция с Меркел.

"Напълно ясно е, че електоратът ни изпрати в опозиция", заяви той. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
22
 
! Отговори
До 101 преди 6 години
Ами ние? 10 години поред само Герб и Бойко печелят изборите. В Германия вече се надига една ссериозна вълна на недоволство. Алтернатива за Германия е първата националистическа партия, която влиза в Райхстага от 1945 година насам. Нещо повече, тя е трета политическа сила в момента, въпреки цензурата, която и наложиха медиите. Има светлина в тунела.
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ужас, още 4 години ли ще и гледаме муцуната ?тея германци хич ги няма, заспали наивници.знаят само да бачкат, като послушни пчелички, но опре ли до свободата им и тичат под полата на баба меркел.къде отидоха старите класици, ницше, вагнер и бетовен ?това са истинските немци, тези сегашните са слаби дуппедавци.
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли баба Меркел? Тая захапе ли властта няма пускане!
48
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бабката баламоса овцете от запад, но нейните от изток не се лъжат. Дупе да й е яко...
47
4
 
23
 
! Отговори
Той беше прав преди 6 години
Прав е бил А.Х., когато преди 60 години е казвал, че или Германия ще спечели войната, или това ще е края на Европа. Студената война отложи този край, но днес той е факт. Името му е Ангела Меркел. Тя следва плана Калерги, разработен още преди близо 100 години. А.Х. е знаел за него. Знаел е и кой го е създал - юдеина!
46
4
 
9
 
! Отговори
До 95 преди 6 години
Путин залагаше на Меркел. Откъде ще намери такъв кандидат, който с огромна страст унищожава Европа. Няма нужда да си хаби ракетите.
45
19
 
8
 
! Отговори
Браво на Германия преди 6 години
Днес германците поднесоха на Пичин едно голямо дидло с надпис - от Германия с либоФ!Напукна хакерите му, напук на лъжите, Рашистката пропагадна се провали !Да живее България!Да живее Европа!
44
4
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
Меркел иска като баща си Хитлер да вземе 60 милиона гласа.Не става, драга.
43
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Националистите нищо няма да променят - ще са просто една дребна креслива групичка, като нашата Атака.Така че макари да е разочарована от резултата, Меркел е безапелационният победител от изборите. Браво на германците, направиха правилния избор. Тя е най-добрия държавник на континента в момента.
42
1
 
3
 
! Отговори
Объркан от всякъде преди 6 години
Приятелю Финладски, успя да ме убедиш.Идвам там и ще си направя малка колиба .Ще ловя риба и ще гледам Северното Сияние .Идвам. Ще уча усилено Иракски Кюрдски и когато ще създадът Кюрдистан ще се появя като гуру.Те масите търсят да идеализират. Нужни са образи непознати и случайно дошли без да притежават характерни белези.Нещо като Капитан Дж Кук при Маорите
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди само се съмнявах, но вече съм 100% сигурна, че и в Германия изборите също се фалшифицират, както и у нас.
40
2
 
11
 
! Отговори
гошо печения преди 6 години
Че те ингилизите от 2 години го знаят резултата. Затова си биха камшика.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е краят на Европа. Щетите ще са непоправими. Като начало Източна Европа ще се отцепи.
38
2
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Яааа! Ми то к'во излиза бе??? Ми аз съм бил истински ариец тогава!У наше село, кога ходех като ученик всяка лятна ваканция, в Северозападна България, имаше цял род, викаха им Паздерете. Фамилията явно е Паздерски.И сега гледам по Дойче Веле се изтъпанил Георг Паздерски - лидер на регионалната секция за Берлин на националистическата партия AfD която е спечелила много гласове на настоящите избори. Не съм чувал у наше село да има немци, но той очевидно е националист но от полски произход.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Белата ЗлаткаВ денят, когато българският Сидеров се ожени, германският такъв влезе у Бундестага!..много ме е яд, че веднъж си бях да гласа за тукашната златка... място не си намирам, ккак можех да се подведа...
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците избраха кадъната, защото тя обещава, че всичко ще остане както си беше преди и богатите немци и вярват. Ще има още да се учат.
35
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се радвате на победата на Перкел това е края на Европа!
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТълкувателДобрата новина е, че над 90% от немските избиратели са гласували против местните фашаги от АГ !---така е!по-добре шмеркел-4, пред германски "тромпет" или пред германски ...айде ше си замълча, деликатно...
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде сте *** :) нали германския Станишев щеше да размаже Меркито ??? Свърши ви поредния сън :) Смотаняции
32
2
 
13
 
! Отговори
Объркан от всякъде преди 6 години
Направо ми идва да полудея.Тези двамата се джафкат инфантилно и започва да ми замирисва на война.Смених доларите в Евро.Щях да се стягам за Германия.Още не съм заключил вратата и сега пък съобщиха резултатите.Не ща да хода в Новият Загубен Свят.В Париж ходя всяка година за да се нагледам на мизерия около станция Сталинград.Смрад В Русия не съм бил никога и за сега ми стига.Мисля да емигрирам в Микронезия Само да не ме сготвят на борш