В Германия за изборите: Кошмар, изумление, исторически поврат

Резултатът от този наказателен вот ще промени дълбоко Германия
25 сеп 2017 13:00, Елка Василева
75
В Германия за изборите: Кошмар, изумление, исторически поврат
Снимка: Reuters

"Кошмар", "изумление", "исторически поврат": германските вестници се надпреварват в търсенето на силни думи, за да опишат шока от развитието на вчерашните избори, белязани от пробива на националистическата десница, предаде Франс прес.

Плесница за Меркел, разгром за Шулц, шокиращ успех за "Алтернатива за Германия": резултатът от този "наказателен вот" ще промени дълбоко Германия, отбелязва популярният в. "Билд". Кошмарна победа за Ангела Меркел, обобщава най-четеният вестник в Германия.

Още по темата

Сензационният напредък на десните популисти представлява исторически поврат в германския политически живот, който се характеризира с култура на консенсус и цивилизовани дебати, а сега навлиза в епоха на много по-сурово и конфликтно поведение, посочва консервативният всекидневния "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В редиците на консерваторите цари униние и главният отговорен за това е ясен, коментира десноцентристкият ежедневник "Зюддойче цайтунг".

Ангела Меркел може да остане канцлер, тя постигна "стратегическата си цел", но плаща висока цена: управляващата коалиция беше сурово наказана. АзГ влиза в Бундестага с подкрепа, надхвърляща 10 процента, и ще бъде изключително трудно да се състави солиден управляващ съюз за следващите четири години, подчертава в електронната си версия сп. "Шпигел".

След като социалдемократите изключиха категорично възможността да управляват отново с Християндемократическия съюз, Меркел няма друг избор, освен да договори коалиция със Зелените и Свободната демократическа партия, които се завръщат в Бундестага, след като бяха извадени от него на изборите през 2013 г. Бъдещето на една такава коалиция обаче изглежда несигурно, отбелязва Франс прес.

Грозящата ни коалиция между ХДС, Свободната демократическа партия и Зелените ще е само един изтощаващ съюз, който няма да изтрае през целия следващ четиригодишен период, предрича "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: германияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Пак ли с Меркел...начело;а аз мислех,че само ние сме...уникални.
40
2
 
5
 
! Отговори
Кютин преди 6 години
да бе, кошмар. аз очаквах вие да пишете, че путин печели изборите! направо съм изненадан колко сте умерени в оценките си!
39
3
 
10
 
! Отговори
Левски преди 6 години
Никой не вижда истината Меркел е новия Горбачов за евро съюза и вече колелото се е завъртяло немците и за който да гласуват пак Меркел ще спечели.Никой не говори истината.....евросъюза ще бъде разбит.Както бяхме ние и сега сме руски *** с *** ,Домусчиев и всички поставени лица на новия ни режим,е всеки народ все пак заслужава режима си.....
38
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквах повече проценти за Алтернатива за Германия . Но имайки предвид комплекса им за вина и цензурата по медиите им ми е ясно защо предпочитат да се самоубият с исляма немците .Иначе съм за разделението на Германия ако има такива настроения . Източна не желае ценностите на Западна.За референдумите и самоопределението на хората съм. Каталунците искат да са отделна -подкрепям . Подкрепям и кюрдите , подкрепям и това което стана с руснаците в Крим Подкрепям и референдум за македонците в България
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Относно коалицията Меркел да се допита до българските си партньори ББ и ЦЦ.Те имат опит във всякъкъв вид лупинги, пируети, навеждане, натъртване, оХъзване и други акробатични фигури само и само да останат на власт и да продължават да крадат.
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне в Германия всичко е ясно позиционирано. Комунистите не се правят на десни , а агентите на ДС на патриоти.
35
5
 
16
 
! Отговори
Къде сгрешиха? преди 6 години
Алтернатива за Германия не биваше да ползва като свое лице хомосексуална жена. Вероятно това беше похват, за да привлекат на своя страна част от гласовете на гейовете.Това беше грешка. Прилагайки този похват, те отблъснаха доста от своите симпатизанти-традиционалисти, а това е най-солидната част от обществото, на чиито плещи се крепи социумът.Толерантният традиционалист е склонен да приеме хомосексуалните като хора с вродено заболяване, но в никакъв случай не би ги признал за емблематични лица
34
0
 
22
 
! Отговори
Гласувайте за Суджук преди 6 години
2020 година, Берлин, Германия.Двама немски полцаи спират за проверка БМВ и разглеждат книжката на водача.Единият полицай казва на другия :- Мехмед, погледни какво странно име - Гюнтер.- Да, Хасан и аз не съм го чувал никога, кой го знае какъв е.
33
5
 
3
 
! Отговори
до Helleborus преди 6 години
хубаво ги каканижеш, ама като дойде Големия Бял/Черен Брат и ти отпери два зад врата, вземе ти каквото ти хареса и ти избие половината население, друга песен ще запееш.
32
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано в Германия, националистите не са псевдо като у нас.
31
3
 
29
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
До германския народ.Искрено Ви съчуства ме с тежката съдба която Ви очаква.избора е ясен учете корана и приемайте АЛАХ като ваш бог или имигрирайте в източна Европа както навремето са го правели вашите деди.За Вас повече живот в Германия няма.СоРоС таки Ви подреди чрез Меркел направо ви преспахаВ момента Ви издържате едни лентяй които вече ви командватКорана в Германия се раздава безплатно за сега
30
0
 
38
 
! Отговори
Майне дам'н ун& преди 6 години
Най-жалкото и смешното е как медиите от слугинажа на вещицатa на Джихада се правят на очудени, изненадани и шокирани от изборния резултат! Да, Меркел загуби 20% от местата в Бундестага, а родолюбците от АЗГ регистрираха сериозен успех! Но всъщност какво друго можеше да се очаква, когато Меркел превърна Германия (уви и Западна Европа) в място, където германците вече не се чувстват у дома си, а "Мохамед" е може би най-често използваното име за новородени момчета в Германия за 2017!?!
29
1
 
10
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Затова не е важно кой е спечелил, а той да си знае мястото, че е слуга, а не духовен водач или ментор, че властта му над обществото е ограничена до обслужването на това общество, като технически персонал. Идеите за обществен ред трябва да се раждат вътре в самите общества и отделните групи с еднакво мислене да се самоорганизират, но със съзнанието, че решенията им касаят само собствената им група, сформирана на доброволен принцип. А не чрез политика да се налагат над другите и да размахват пръст
28
22
 
2
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Чудо голямо.Германия има индустрия,инфраструктура и реална икономика.В развитите държави нищо не се променя от едни избори ,най-много да спечелят или загубят 5-10%. Проблема е в развиващите се.
27
1
 
12
 
! Отговори
10 преди 6 години
Социалдемократите "опраха пешкира",а комсомобилката се измъкна почти суха,но този път няма да изкара и две години и ще си иде като Кол изритана!А Източните,така се говори,искали пак да се отделят като второ ГДР-ама това си е Прусия ,майката на всички европейски войни!?Макрон нещо я закъсва във франсето!Каталунците и те са се наежили да стават държава!Шотландците -тоже!Да не говорим за баските ,кюрдите...О,времена...!Кога ли и нас ще ни "завърти шайбата" не дай Бог!
26
6
 
8
 
! Отговори
33 преди 6 години
Руснаците били българи, тоест траки???? Я пак? А би ли ни светнал къде е мястото на гърците????
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия е на прав път. Само национализмът е идеята, която ще стабилизира и засили националните държави. Почти всички европейски държави са национални, в т.ч. Германия, Унгария, Австрия и България. Изглежда Европа се събужда.
24
0
 
19
 
! Отговори
Dodo NY преди 6 години
Елкe, ти кошмарно изумена ли си от резултатите от изборите в Германия и от въхода на "крайно" десните? Живо ме интересува!
23
2
 
17
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Всъщност ние изповядваме някакъв вид болшевизъм, партията, която спечели, има правото да наложи идеологически контрол, да напише учебниците, да определи ценностите, да влияе науката и културата. Ако чиновниците нямаха толкова власт, македонците щяха да знаят, че са българи, българите да знаят, че са траки, руснаците да знаят, че говорят български, а германците да знаят, че визиготите и истрогетите са просто гети, гърците щяха да знаят къде им е мястото. Светът се нуждае от свободни общества.
22
2
 
22
 
! Отговори
Немците са кухи преди 6 години
Единственият шок е, че източногерманската комсомолка не е с 0%, а печели изборите!Немците тотално ми паднаха в очите. Явно стават само за арбайтен и за нищо друго. Сега ще издържат милионите диви талибани, които Мъркел им "внесе", а те за благодарност ще ги избиват и изнасилват.