Каталунският лидер Пучдемон заплашен със затвор

Предупреждението отправи испанският главен прокурор
26 сеп 2017 08:37, Елка Василева
104
Каталунският лидер Пучдемон заплашен със затвор
Снимка: архив, Reuters

Лидерът на каталунското сепаратистко регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв път бе заплашен от испанските власти със затвор заради ролята му в спорния референдум за независимост на Каталуния, съобщи ДПА.

Шест дни преди планирания референдум испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса заяви в интервю за радио "Онда серо", че не е изключено Пучдемон да влезе в затвора. По думите му той може да бъде обвинен в злоупотреба с публични средства наред с други закононарушения.

Но Пучдемон се зарече, че на 1 октомври ще има вот, въпреки изричната забрана от испанския конституционен съд и противопоставянето на централните власти в Мадрид.

"Потвърждавам, че ще има урни и бюлетини, както и нещо още по-важно за произвеждането на референдум: гласоподаватели", каза той в интервю за френското радио "Франс ентер".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левски и Ботев са си били най-обикновени сепаратисти, дори по новите европейски класификации, спокойно може да им се лепне и етикета терористи.
54
3
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Естествено че е имало и държавата се е казвала Турция.Тя е имала администрация, държавни органи, правов ред, полиция, общини.Кажи ти каква е разликата, освен че е било преди 100 и повече години.Нали говорим по принцип.
53
6
 
3
 
! Отговори
есенец преди 6 години
До АнонименЗа да отговориш какви са били Васил Левски и Христо Ботев, най-добре погледни действията им. Те са били сепаратисти, защото са работили за отцепването на територия от империята, това едва ли някой го отрича. А с военните си действия може да се характеризират и като още нещо, но то се вижда.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54 Отговори по времето на Ботев и Левски имало ло е държава България? Ако отговориш на това и аз щи отговоря, какви са.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберастчета, отговорете само на един единствен въпрос :Според вашите двойни стандарти Васил Левски и Христо Ботев борци за национално освобождение ли са били или терористи, внедрени в Османската империя.Благодаря.
50
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48 Виждам че вече се правиш на ***, защото нямаш факти. Всички знаем гражданската война , кой с кого се е биел. Питам кога е имало държава Каталуня , че говорите за отцепване, език , националност, култура, конституция ?Да вземем и ние тогава да делим градовете и ще ходите на плаж с Визи :) ***.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунците са непокорен и свободолюбив народ. Франко не е успял да ги ликвидира, въпреки геноцидът на който са били подложени градовете им, та някакви си червенобузи тлъсти европейски чиновници от Брюксел ли ще успеят да ги претопят.
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на Гражданската война в Испания и много българи са отивали да се бият на страната на каталунците срещу режима на Генерал Франко. Прочетете романа ОСЪДЕНИ ДУШИ от големия български класик Димитър Димов и ще разберет за какво става въпрос.
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на ВСВ именно каталонците и баските са били най-големите противници на фашиста Франко. И това не са голословни твърдения, а заключение базиращи се на факти, които всеки който си направи труда може да провери.В Баския и Каталуния живеят свободолюбиви хора, а не стадо овце, така че на Испанската корона ще бъде трудно да се пребори с тях.Борбата им така или иначе ще продължи и един ден ще се увенчае с успех.
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43По времето на ВСВ , НЕ Е имало държава Каталуня. Франко , не е ппробил никой. Там е имало конкретно лоби борещо се също за цяла Испания . Просто загуби войната. Това е гражданска война, а не между държави. Нещо бъркаш филма.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Кърджали също преди време искаха независимост, но Бойко даде пари на Доган и нещата се потушиха.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42 АнонименИзобщо не ме интересува
43
1
 
2
 
! Отговори
варненец преди 6 години
До АнонименТова за Ердоган, може и да има право, все пак нали и ние сме се цепили от империята навремето. И то дори не с референдум, а с чужда намеса отвън, т.е. може и да има основание за подобно изказване. Това ако гледаме от историческа точка.
42
6
 
12
 
! Отговори
Салвадор Дали преди 6 години
Испанските фашисти си помислиха, че са спечелили Гражданската война. Е, никой жив народ не може да бъде държан в робсто и подчинение дълго време.Да живее Свободна Каталуния.Следва Свободна Баския!
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 37 - КАКВО, НЕ МИ ХАРЕЕСВАТЕ МЕННЕИЕТО, ЛИ ?Ами така е, утре, Ердоганя, ако рече, "България е насилствено взета от нас територия", а сега, както вече са с русите, а онези им кажат "да, така е, дай да я делнем по полски", се надявам, че ще сте много доволни от живота.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задава се гражданска война в Испания. Свободата в Европа е само на думи. Навсякъде е диктат, ще стане страшно ....
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35 двоен стандарт е, защото ей сега, ако някое село на границата с Гърция ревне, да се присъединява към България, ще видиш много по-лесно и различни мнения. Ще има "нашите братя", "свободата" и такива ти, въпреки, че ако помолиш българин за помощ на пътя, най-крайните селчовци, ще ти забият един шамар.
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На другия ден след референдума щели да обявят независимост. Става весело но като поощряваш разпад в други държави накрая се връща и при теб.
37
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво като имат различен език или диалект? И *** в България имат ? И те ли да отцепят една част от България? Значи турците да отцепят и *** да отцепят , защото имат езици и от векове са тук ? Вие нормални ли сте бе ;):) Простоватите ви разсъждения , ще доведат до бела някой ден нас.
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Испанският крал ги е поробил преди векове. Също както и руснаците, населяващи Крим."Тоест и България е "незаконна", ако се следва твоята логика. Като искат вън, да ходят вън. Те притежават цялата земя, плащали са си данъците, да сговорят дна сума и д сим я плащат известно време и това да е ...