Брюксел дава по €10 000 за прием на бежанец от Африка

Общо заделените пари за това са 500 милиона евро
27 сеп 2017 18:10, Екип на Dnes.bg
65
Брюксел дава по €10 000 за прием на бежанец от Африка
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви нова схема за прием на бежанци от Африка, чрез която за 2 години в Европа трябва да бъдат взети поне 50 000 души, нуждаещи се от международна закрила.

"Европа трябва да покаже, че може да споделя солидарността с държави в нужда, особено в Африка, и че не оставя хора, които се нуждаят от закрила, да рискуват от живота си или да го дават в ръцете на трафикантите", заяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Схемата е доброволна, а за всеки новоприет правителствата на страните членки ще получават от европейския бюджет по 10 000 евро. Общо заделените пари за това са 500 милиона евро, а държавите, от които ще се вземат мигранти с предимство, са Либия, Египет, Нигер, Судан, Чад и Етиопия.

Предложението идва в отговор на апела на ООН за приемането на 40 000 души, за да се стабилизират световните миграционни процеси, да се облекчи положението на някои африкански държави, които стоят на техния път и да се подобрят условията за мигрантите в лагерите в Африка.

По данни на Европейската комисия в момента 65 000 души по цял свят се нуждаят от закрила заради преследване в собствените им държави.

Освен с международната солидарност Еврокомисията обясни инициативата си и с недостига на работна ръка в Европа и призова правителствата да решават "с разум и гъвкавост" дали да вземат мигранти от Африка.

Според Комисията вече са постъпили заявки за приемане на 14 000 души срещу заплащане по друг призив, отправен през лятото, който ще бъде обединен с новата схема.

Досега в ЕС от лагерите около Сирия са приети 23 000 бежанци срещу заплащане, но България не е сред държавите, възползвали се от възможността, предвидена със сделката за спиране на миграцията с Турция.

Освен това Комисията насърчава държавите членки да създадат схеми за частно спонсориране, позволяващи на частни групи или на организации на гражданското общество да организират и финансират презаселвания съгласно националното законодателство.

Едновременно с приемането на нови имигранти, Брюксел призова страните членки да правят повече за връщането у дома им на онези от тях, които нямат право на закрила в Европа. Сега само 36% от издаваните решения за репатриране се изпълняват на практика.

Еврокомисията съобщи, че миграционният натиск през Гърция и Италия напоследък е значително намалял, но предупреди за засилване на трафика през Испания и през румънския бряг на Черно море.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде ги е взел тези пари
Брюксел и кой му разрешава
да ги харчи по този начин?
59
0
 
5
 
! Отговори
попо преди 1 година
че ние нямаме ли нужда по 10 000 евро ?
58
0
 
7
 
! Отговори
Смешници! преди 1 година
До антикапиталист

Само гледай мой човек то така или иначе белият човек е бита карта дано соанеш по дълго жив и да гледаш кво ще стане в "свободна" от "белите" колонизатори Африка.Да им пожелая приятен път към черният прасперитет!
57
4
 
2
 
! Отговори
антикапиталист преди 1 година
До Смешници!

Ваксини им били дали и училища им били построили казваш с гордост за франчулята- убийци на половината свят. Естествено, че ще дават ваксини на робите иначе ще умрат и няма кой да работи за господарите. В училищата се изучава езика на белия господар, за да го разбират робите, също както сега тук се изучава ингилизкия, тъй като господарите искат да им се говори на техния език.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре камъни ще ям отколкото тая проклетия...
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте ми 10000€ и веднага ще си взема един вкъщи да готви, чисти и подрежда
54
2
 
14
 
! Отговори
Смешници! преди 1 година
До антикапиталист
А бе ти знаеш ли французите колко училища са направили в цяла Африка колко болници колко ваксини са им дали и медикаменти!Ти даваш ли си сметка че без лекари от Европа тия ще умрът.Колко тона храни са им дали.Отностно статията това е пълна простотия тия не работят за ква работна ръка става въпрос!
53
6
 
2
 
! Отговори
антикапиталист преди 1 година
До до антикапиталист

За кое не съм прав? Всички континенти са опустошени от западноевропейците през последните няколко века. Ти история учил ли си или просто си капиталист? Справедливостта ще възтържествува. Робите ще отмъстят с лихвите.
52
0
 
15
 
! Отговори
ХА ХАААА преди 1 година
На ви са Европа, на ви демокрация :-) :-) . Не ми било лош руснак, най-ми било църен арап, и стохилядната му рода. Скачайте, овчици, за да не сте червени. Ха хааа...
51
0
 
2
 
! Отговори
до антикапиталист преди 1 година
Бързо ...бързо да се прибираш!
Не си си пийнал хапчетата!
Пак ли за колонии бълнуваш?
И не ходи при зулусите - че може и недопечен да те апнат!
50
1
 
20
 
! Отговори
МАВКА преди 1 година
НОЕТО МНЕНИЕ Е ЧЕ Е.С. СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ ЧИЯТО ЦЕЛ Е ДА УНИЩОЖАТ ЕВРОПА И ДА Я ЗАСЕЛЯТ С ИСЛЯМИСТИ.
49
8
 
3
 
! Отговори
антикапиталист преди 1 година
Колкото и да не им се иска на сатанинските изчадия на запад, има нещо наречено справедливост. За 5 века западно европейските империи унищожиха цяла Америка, цяла Африка, Австралия и половин Азия. Сега най-накрая наследниците на избитите от запада местни жители, идват в Европа и ще я унищожат. Европа е обречена и най-после ще си получи заслуженото и то с лихвите.
48
0
 
6
 
! Отговори
да бе,чакай преди 1 година
До 49728

Не помниш ли по ТВ, когато оная шведка каза,че "с гумичка не е сладко бе,бате"!?
47
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ЕС в този си вид няма бъдеще! Скоро ще бъде в историята, но какво ще стане с тези "бежанци", тогава?!
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Църното какво ще го правиме като нямаме банани за бране?
45
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЛЕДАЙТЕ СЕГА КАК ВАШИТЕ СЕЛЯНЖЪРЧЕТА ЩЕ ВИ НАПЪЛНЯТ С АФРИКАНЧЕТА. САМО НЕМА ДА РЕВЕТЕ. ЩОТО КОГАТО НА ЕДНИ ИМ КАЗВАХ ПРЕД АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ КЪДЕТО СКАЧАХА НА ЕДИН НА ЧЛЕ.НА ЧЕ ГИ ЧАКА НОООГО ДЕБЕЛ КВАДРАТЕН С КОТЕШКА ГЛАВА ТЕ МИ СЕ СМЕЕХА И МИ КАЗВАХА ЧЕ САМ ЛУД! АМИ ДА! ТОГАВА АЗ БЯХ ЛУДИЯ НО СЕГА ГИ ПИТАМ. А СЕГА КОИ СА БИЛИ ПО ЛУДИ ОТ МЕН?
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОА ЛИ А ГО БИЯ?
43
1
 
29
 
! Отговори
49728 преди 1 година
За 10000 евро колко презерватива могат да се купят, ще се спасят стотици хиляди души и милиони поколения след тях...
42
18
 
0
 
! Отговори
юнкер преди 1 година
До Българина
Чемодан - вокзал - Россия
41
3
 
42
 
! Отговори
Българина преди 1 година
С чужда пита помен! Да ви е а май ката лицемерна ислямска!!! Долу ЕС!!! аз пък ще купя апартаменти на всички бежанци желаещи да се настанят в сградите в които живеят хората предложили това! А този който се нанесе в къщата на юнкер ще му дам колкото иска. От къде на къде с парите от моите данъци ще плаща на някой да се настанява вкъщи!!! Няма такава изродщина, моменталн референдум за излизане ако бб приеме!