Рахой: Няма да затворя нито една врата, но в рамките на закона!

В Каталуния надделя правовата държава, заяви испанският премиер
2 окт 2017 08:52, Елка Василева
30
Рахой: Няма да затворя нито една врата, но в рамките на закона!
Мариано Рахой. Снимка: Reuters

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че правовата държава е надделяла в Каталуния, като не бе допуснат забраненият от закона референдум за самоопределение, предаде Франс прес. Рахой каза снощи, че силите на реда са изпълнили дълга си.

"Днес в Каталуния нямаше референдум за самоопределение. Върховенството на закона действа с цялата си сила", каза премиерът в изявление по телевизията. Мнозинството каталунци не се включиха в сценария на сепаратистите, добави Рахой.

"Опитът да се произведе референдум бе истинско посегателство срещу правовата държава, на което тя реагира твърдо и спокойно", продължи Рахой. Неразрешеният референдум е подигравка със самата същност на демокрацията, каза премиерът, цитиран от ДПА.

Още по темата

"Отговорните за тези събития са единствено и само онези, които се стремяха да нарушат законите и съвместното съществуване. Не търсете други виновни - няма други", каза той.

"Изпълнихме своя дълг, действахме според закона и единствено според закона. Показахме, че нашата демократична държава има средства да се защити от толкова сериозна атака. Референдумът беше инсценировка, още един епизод от стратегия срещу демократичното съжителство и законността", продължи Рахой.

Според него този процес има за цел да всява раздори, да тласка гражданите към конфронтация и улични бунтове.

"Няма да затворя нито една врата, никога не съм го правил, но действам само в рамките на закона и демокрацията", подчерта испанският премиер.

При намесата на силите на реда в Каталуния бяха ранени 93 души, двама от които тежко, а 70-годишен мъж почина от инфаркт, припомня АФП. Ранени са 33 полицаи по данни на испанското вътрешно министерство. Но според каталунските здравни власти, цитирани от Асошиейтед прес, пострадалите са 761.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТАЛУНЦИТЕ ЯДОХА ДЕМОКРАТИЧЕН БОЙ.ДА МУ МИСЛИ И У НАС ТОЗИ, КОЙТО ИСКА ДА ПРОТЕСТИРА. ВЕЧЕ ИМА ПРЕЦЕДЕНТ.БОЙ ДО СПУКВАНЕ.ДЕМОКРАТИЧЕН!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 28...без да осъзнаваш потвърждаваш думите ми...инати до края...за вас чашата е празна наполовина а не пълна наполовина....
26
2
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Ти да не си "едра душица" ? Какво добро видя народа от тия 21 милиарда според тебе ? Хвърлят се милиони и милиарди за едни магистрали дето повечето от половината пари за тях са откраднати в движение и след като Боко им пререже лентата започват да им правят основен ремонт. Е, накой " едри душици" близки до управляващите се нагушиха.
25
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
рахои незабавно да бьде арестуван заради варварството на командосите сега не е1936 а 21 век оставка на правителството и нови избори
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дребните душички как се кефят че Е.С.може да се разпадне и тогава накъде сме ние а...задавате ли си този въпрос...Дали сме на Е.С.около 7 милиарда а сме взели 21 милиарда....Можете ли да смятате...Ние не сме силна икономика която може да съществува сама..Една магистрала от София до Бургас я правихме 40 год.Такива са ***...задни колелета до гроб...
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"11 Каталуния ще се натиска да влезе в ЕС"Да де, ама Испания дали няма да налага вето да край? И дали няма да налага ВЕТО до край и за всякакви търговски, военни, полинически спогодби на ЕС с Каталуния? А дали свободна Каталуния няма да питат до година къде *** гладните??? Тотални пипулисти управляват Каталуния....колко жалко....Дали този богат район, не е точно такъв, защото именно е част от 2 големи съюза - Испания и ЕС???
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биха ги демократично ..да си пвят "лет ит би" и да не ревът .Скоро и българите ще бият ако протестират защото парите им са се стопли от въвеждане на еврото (българският чиновник е зъл и ще измисли схемата , а на Белгия не й пука щот сме тяхни и си плащаме внос ) . Несвободни времена живеем ,щом им се забраняват на хората да бъдат каквито си искат . Лицемерно грозно псевдо демократично чудовище - ЕС !!!!
21
1
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа ко да се каже, "братята" хамериканци дадоха начало с Косово! После "братята" руснаци продължиха с Крим и Украйна! Сега само не разбирам на какво разчитат Испанците!? След като и хамериканците и рашките искат да цепят и къдрят където и защото!!!???
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рееферендум - политическа измамна схема зачитана само когато е удобна на властта! ЕС една лъжа ,референдума не се ЗАЧЕТЕ ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ ЧЕ ЕС СА РАЗПАДНЕ . АКО ВСЕКИ СЕ САМООПРЕДЕЛИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЧЕ НИКАКЪВ СЪЮЗ НЕМОЖЕ ДА ИМА И ТАКА МЕГА ДЪРЖАВАТА СЕЩ НЯМАДАСЕ СЪСТОИ
19
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво,Рахой...да живее единна Испания....
18
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испания трябва да прекъсне тези глупости. Иначе ще залеят цяла Европа. Англия успя да озапти Шотландия , но Русия се провали.Сега на Испания се падна да пречупи тези глупави искания и да намали напрежението в европа. Успех!
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората си искат републиката, ООООО УУУУУУУЖАС какво виждат очите ми "ДЕМОКРАТИЧНАТА, ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА" ИСПАНСКА ПОЛИЦИЯ ГИ СПУКА ОТ БОЙ, ДАЖЕ ИМА И ЗАГИНАЛ ЧОВЕК.ЗАЩО СЪЩАТА ТАЗИ "ДЕЕЕЕМОКРАТИЧНА" ПОЛИЦИЯ НЕ ПОСТЪПИ ТАКА И С БАСКИТЕ ?КОИТО ОТ ВЕКОВЕ СЕ БИЯТ ЗА СВОЯТА НЕЗАВИСИМУСТ ?
16
2
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Призракът на Франко броди из Испания облечен в демократичен карнавален костюм!
15
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдумите са глупост. Една маса простолюдие гласува за геополитически и политически искания. Като не разбира и от двете. Това няма общо с демокрацията, а се използва от хора уж че било демокрация. Това са чисти популисти и терористи опитващи се да се доберат до големи пари, а не мислещи за гражданите.
14
0
 
1
 
! Отговори
Каталунец преди 6 години
А, няма да мина през вратата. Ша *** бият.
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В "цивилизования свят" думата референдум ще става все по-***. Просто защото тази демокрация е маската, зад която се крие статуквото захапало здраво кокала.Интересното е, че запада учи другите на демокрация, а се видя много ясно, че той самият има нужда от много уроци какво е демокрация.
12
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
след 2 своина европа е парцелирана много недалновидно но такива са били времената сега ако трьгнем да коригираме границите ще се избием тотално1936 гражд воина мусолини помага на ген франко да смачкат републиканците ието го резултата след 80 години историята се повтаря
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е обречен по този смисъл .Ако признае Каталония Испания ще напусне ЕС .
10
4
 
6
 
! Отговори
Спомени от ДСБ преди 6 години
Защо Великобритания да може да напусне ЕС ,а Каталуния Испания да не може. Европа ще е раздробена на малко териториални единици както в Средните векове.И ако тогава връзката беше Кат Църква днес ще са банковите системи .Има ли някакво значение освен за администрацията.Испански говорят и в Латинска Америка,но там са независими републики .
9
6
 
19
 
! Отговори
чао преди 6 години
Късно е Рахой ти направи грешката да пролееш кръв в Каталуния сега вече няма връщане на зад,кръвта поражда омраза....