Рахой: Няма да затворя нито една врата, но в рамките на закона!

В Каталуния надделя правовата държава, заяви испанският премиер
2 окт 2017 08:52, Елка Василева
30
Рахой: Няма да затворя нито една врата, но в рамките на закона!
Мариано Рахой. Снимка: Reuters

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че правовата държава е надделяла в Каталуния, като не бе допуснат забраненият от закона референдум за самоопределение, предаде Франс прес. Рахой каза снощи, че силите на реда са изпълнили дълга си.

"Днес в Каталуния нямаше референдум за самоопределение. Върховенството на закона действа с цялата си сила", каза премиерът в изявление по телевизията. Мнозинството каталунци не се включиха в сценария на сепаратистите, добави Рахой.

"Опитът да се произведе референдум бе истинско посегателство срещу правовата държава, на което тя реагира твърдо и спокойно", продължи Рахой. Неразрешеният референдум е подигравка със самата същност на демокрацията, каза премиерът, цитиран от ДПА.

Още по темата

"Отговорните за тези събития са единствено и само онези, които се стремяха да нарушат законите и съвместното съществуване. Не търсете други виновни - няма други", каза той.

"Изпълнихме своя дълг, действахме според закона и единствено според закона. Показахме, че нашата демократична държава има средства да се защити от толкова сериозна атака. Референдумът беше инсценировка, още един епизод от стратегия срещу демократичното съжителство и законността", продължи Рахой.

Според него този процес има за цел да всява раздори, да тласка гражданите към конфронтация и улични бунтове.

"Няма да затворя нито една врата, никога не съм го правил, но действам само в рамките на закона и демокрацията", подчерта испанският премиер.

При намесата на силите на реда в Каталуния бяха ранени 93 души, двама от които тежко, а 70-годишен мъж почина от инфаркт, припомня АФП. Ранени са 33 полицаи по данни на испанското вътрешно министерство. Но според каталунските здравни власти, цитирани от Асошиейтед прес, пострадалите са 761.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
15
 
! Отговори
антиседераст преди 6 години
ЕвроРахойчо , кожи збогом на Каталуния.
7
4
 
28
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Правовите демократични Великобритания и САЩ бомбардираха Сърбия,за да помогнат на Косово да се отцепи.Сега Испания бие Каталуния,за да я спре.Лицемерния ЕС вие срещу Русия за Крим.Великобритания държи с нокти и зъби Шотландия.Франция не дава Корсика.За едни може,за други-не.А какво ще правят с Кюрдистан-има ли право или няма?Признаят ли Кюрдистан,как ще спрат другите?Големия хитрец накрая надхитря себе си.
6
10
 
5
 
! Отговори
маке преди 6 години
Съвета на войводите реши референдум за Пиринска Македония незабавно и веднага както и присъединяването и към Велика Македония
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MACKAI KATALUNZITE,KAKTO BORISOV SMACKA BALGARITE.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в Русия има свобода. Всяка република, която иска да я напусне може да направи това с референдум. Но никой не иска, дори се присъединяват. Като Крим.
3
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е полицейска и бананова държава, а Испания е окупирала Каталуния от десетилетия свобода за Каталуния, Рахой в затвора
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи дълга на силите на реда е да убиват хората искащи референдум според Рахуй.
1
10
 
10
 
! Отговори
Комаров преди 6 години
Правовата държава на каталонците, които с голи ръце пазеха секциите, надделя над полецйщината на испанците, референдумът се състоя и резултатът е налице.