Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!

В България и Русия е най-малка тревожността дали ще бъде използвано
6 окт 2017 22:22, Елка Василева
208
Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!
Снимка: Gallup International

Сериозен е страхът, че може да бъде използвано ядрено оръжие, сочи проучване на Gallup International по повод напрежението около Северна Корея. В същото време се регистрира много малко желание за военен отговор.

43% от анкетираните в експресен сондаж на Gallup International вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония), сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“.

Страните, където тези опасения са най-високи, включват Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Интересното е, че Япония (45%) е значително по-обезпокоена от съседната на КНДР Южна Корея (35%).

Най-ниски нива на тревожност се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

 В страната, която е под най-голям пряк риск - Южна Корея, общото съотношение между „вероятно е“ и „не е вероятно“ е 1:2 в полза на „не е вероятно“.

Независимо от напрегнатата реторика през последните седмици проучването показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение - средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време.

Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове - 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% - военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

При проучването бяха интервюирани общо 17 107 души в 14 държави в световен мащаб. 

„Този бърз сондаж беше направен в целия свят само за 10 дни, отразява мнението на повече от 1 милиард души и покрива две от държавите „суперсили“ – САЩ и Русия, двете може би най-пряко засегнати държави – Япония и Южна Корея, както и двете основни държави в ЕС – Германия и Франция“, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

Още по темата

„Сондажът показва степента, в която хората се притесняват от ядрената дейност на Северна Корея. Въпреки тези страхове явно мнозинство предпочита дипломатическо и мирно разрешаване на кризата. В Япония общественото мнение е разделено между мирните и военните действия, което е напълно разбираемо, тъй като заедно с Южна Корея Япония е в най-голям риск; и следователно логиката е, че е по-добре проблемът да бъде решен веднъж и завинаги," посочва Кънчо Стойчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светът се страхува от КНДР, поради повсеместната американска пропаганда. От толкова вой и приказки на Тръмп светът забрави кой започна цялата истерия. Това не беше Ким. С К от много години прави опити с атомно оръжие, но до сега никого не е нападала. Докато Сащ и опити правеше в Тихия океан и са единствената държава, която пусна атомни бомби. Ако трябва да се страхуваме от някого, че ще извърши провокация това са само Сащ.
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде са copocидните медии да направят филми, интервюта с историци, общественици, учени, да издават книги, да организират конференци и семинари, интернет сайтове за хиядите избити до девето коляно български семейства от комунистическия терор според сталинския модел където! Защо никой не знае имената на хилядите избити по сталенски модел цели семйества демократи до девето коляно?
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми щоо, в северна корея нали гладуват и живеят в землянки
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 91предполагам, че са на банкет заедно с близките на хилядите избити в бомбардировката над София :)))) А истината е, че по Сталински модел, ако един член на семейството е "небагонадежден" то го отнасят всички - там са близките им, при тях :(
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ся нема да се изненадам, ако краварите си думнат сами атомна бомба някъде из NY и после обвинят за това Ким. Както си събориха сами кулите близнаци, така нема да им мигне окото и ядрен фишек да си гръмнат, за да си развържат ръцете за война, от която отчаяно се нуждаят.
73
3
 
7
 
! Отговори
Гурбетчия преди 6 години
САЩ са гола вода.
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са близките на хилядите избите от комунистическия терор да правят възпоменателни митинги и шествия да почетат паметта на хилядите избите от комунистическия терор, да искат обезщетения, къде са cocopoидните медии да направят филми, интервюте с близките на хилядите жертви на комунистическия терор, да направят интернет сайт с имената и ликовете на хилядите избити от комунистическия теоро след 9ти септември 44та?
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема страшно ве! Аре не се ycиpaй ве свят! Комунисти никога не са започвали война, а Ким е комунист. Нещо неясно?
70
2
 
8
 
! Отговори
пекин преди 6 години
През периода 1950г -1953г американската авиация е бомбардирала и убила 20 % от населението на Корея!
69
2
 
9
 
! Отговори
Владимир Путин преди 6 години
Ким храчи в краварските гърла.
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми айде, нека опитат на бомбардират Пхенян и да избиват цивилно население както бомбардираха цивилни в София, да видим дали после Северна Корея ще издигне в Пхенян паметник на американските пилоти които са избивали цивилни корйески граждани.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светът се страхува от Ким, щот светът (доколкото тия няколко държави са светът), е мега откачен и побъркан! Яко промити и огладени мозъци! На стадото му се каже че еди кой си е враг, и стой та гледай масов ступор и нacиране! Пфу! Откаченяци.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено че говедарите ще ги е страх от Ким. Зашото нямат адекватна противоракетна отбрана. И никога не са имали. Нищо че обърнаха целия свят да им пази дебелите г*зове от възмездието. Ще си го получат.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От трибуната на ООН министърът на външните работи на КНДР Ри Йон Хо нарече Тръмп "психически неуравновесен човек, страдащ от мания за величие", и предупреди, че ако в резултат на въоръжено противопоставяне между двете страни "загинат невинни американци, то Тръмп ще носи цялата отговорност" за това.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 76Женевската конвенция е подписана доста по-късно. А под пряко ръководство или по нареждане на русия са избити доста повече цивилни българи!
63
3
 
5
 
! Отговори
Союз преди 6 години
Еволюцията им разказа играта на московските пияндета.
62
1
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Мадуро им разказа играта на фашингтонските прасета.
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким щедро ще нагости говедата с ГОЛЕМИЯ РАДИОАКТИВЕН ЧЕРПАК.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 69Да и фактите за твърдението ти са - къде? При четенето, има ли избирателност на литературата?
59
2
 
8
 
! Отговори
Западноевропеец преди 6 години
Краварските форумни слуги са в ступор и се ослушват смутено като американски инструктор в Сирия, чул звука на СУ-35.