Рахой обеща: Задейства ли се член 155, първо уволнява Пучдемон

Пряката намеса в Каталуния – защита на правата и свободите
Обновена: 27 окт 2017 12:35 | 27 окт 2017 12:26, Елка Василева
54
Рахой обеща: Задейства ли се член 155, първо уволнява Пучдемон
Снимка: Reuters

Започна заседанието на испанския Сенат, на което да се реши дали да се одобри намерението на правителството да отнеме правомощията на регионалните власти на Каталуния и да спре стремежа на тази област към независимост, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Мариано Рахой бе посрещнат с аплодисменти при влизането си в пленарната зала.

В речта си пред сенаторите Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му.

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити.

Още по темата

Ставащото в Каталуния е "явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия", заяви испанският премиер.

Рахой заяви, че каталунският премиер Карлес Пучдемон е можел да спре ескалацията на кризата с Мадрид, но е отказал да го направи, предаде ДПА.

"Той и само той" е виновен за задействането на член 155 от конституцията, заяви Рахой. "Това е законен, демократичен механизъм, който е одобрен от испанците и съществува в огромното мнозинство от страните, които ни заобикалят", изтъкна испанският премиер.

Член 155 от испанската конституция никога не е бил задействан, откакто в Испания бе възстановена демокрацията преди четири десетилетия, отбелязва ДПА.

Регионалният парламент на Каталуния също ще заседава по-късно днес и е възможно официално да обяви независимост на областта.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
16
 
! Отговори
интересно преди 6 години
Е , ако Пучдемон обяви независимост , няма какда бъде уволнен . Въпросът е - ще със съгласни ли каталунците да потърпят малко лишения , които ще съпроводят икономиката на провинцията / някоя друга година може би /, ако обявят независимост , или ще изберат материалното благополучие ---- но оставайки в рамките на Испания
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказа се, че 50 години не стигнаха на испанците да пречупят духа на гордите и свободолюбиви каталунци, въпреки чудовищните репресии на властите над местното население през 1968 и 1974 година.Есествено от робско племе като българите, търпляо 500 години османския ботуш, това няма как да се разбере.
5
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега на нашите емигранти в Испания,дето се надуват като ппуяци,когато си дойдат,въпреки че са едни обикновени прошляци там,яко им треперят мртинките.При една нова испанска криза,която очевидно предстои,здраво ще хапнат дебелия.
4
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реал Мадрид ще победи Барселона с 3:1
3
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Каталуня се изскубне от смъртоносната прегръдка на Испания, то гражданите й ще вдигант 3-4 пъти стандарта си и ще се доближат до този на Дания и Швеция.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуня е най богатата област, която храни цяла Испания. Там са автомобилните заводи СЕАТ, химическите БАСФ, концерна ТЕКА - 85% от индустрията и почти целия ИТ-сектор се намират в Каталуня.
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испанските фашисти няма да изпуснат Каталуня, защото без Каталуня Испания отново ще се превърне в бедна аграрна страна, пълна основно с различни породи ман-густи, каквато си беше доскоро.