"Република Каталуния": Високата цена на абсурдните илюзии

Дойче веле: Предстои вероятно дълга окопна война
23 окт 2017 22:02, Елка Василева
132
"Република Каталуния": Високата цена на абсурдните илюзии
Снимка: архив, Reuters

Идеолозите на автономията напълниха главите на каталунците с шокиращо абсурдни илюзии за бъдещето на "Република Каталуния". Започващата седмица ще отведе всички актьори в каталунската драма към политическо минно поле, пише Дойче веле.

Няколкостотин хиляди души излязоха на улицата в Барселона, след като испанският премиер оповести следващите си стъпки в опасния политически покер около независимостта на Каталуния. А те гласят: ограничаване на каталунската автономия и разпускане на каталунското правителство.

Мариано Рахой едва ли може да направи нещо друго, като имаме предвид лавиращите маневри на каталунския лидер Карлес Пучдемон. В предишни етапи на тази криза Рахой и неговото правителство извършиха доста политически глупости, но в случая нямат особен избор, защото нито една държава не може да допусне да я разиграват по този начин.

Още по темата

Част от каталунците в момента са опиянени от революционни чувства. Веят се знамена, пеят се бунтовни песни, скандират се лозунги на непокорство, а всичко това създава чувство за общност и приповдигнато настроение. Хората са малко като на купон и това настроение е обзело най-различни прослойки - млади и стари, чиновници и университетски преподаватели.

Правителственият говорител в Барселона реагира сдържано и каза, че сега трябва да се отговори с разум и сърце, но не и спонтанно. Това предупреждение като че ли е позакъсняло, след като Карлес Пучдемон и неговите привърженици през последните две години непрекъснато раздухваха огъня и помпаха с емоции въпроса за независимостта.

Това много напомня на Brexit

В каталунската драма се открояват няколко прилики с Brexit-а. Въодушевлението у част от каталунците се подклажда от масивна дезинформационна кампания. Нейните автори пропагандират шокиращо абсурдни илюзии за бъдещето на "Република Каталуния" и за нейните икономически възможности. А мнозина сякаш изобщо не искат и да знаят какво ги очаква в бъдеще. Това само би развалило приповдигнатото им настроение.

Така например много от привържениците на независимостта все още вярват, че Каталуния ще остане в ЕС, че животът им ще продължи както досега, че каталунският износ ще процъфтява и занапред, а Европа все някак ще се притече на помощ. И всеки, който твърди обратното, е просто мърморко и зложелател. По същия начин привържениците на Brexit-а и до днес попиляват всеки, който ги предупреждава за последиците от излизането на Великобритания от ЕС.

Привържениците на независимостта са се вкопчили в илюзиите, които им бяха набити в главите от идеолозите на автономията. Те подклаждат сляпо въодушевление и загърбват реалностите. Своя принос даде и Карлес Пучдемон, отстъпил инициативата на хора, които вече не можеше да контролира. Да не забравяме и регионалния телевизионен канал ТВ3, който се превърна в пропаганден рупор на независимостта.

Навлизаме в минно поле...

Започващата седмица ще отведе всички актьори в тази драма към политическо минно поле, където вече никой не може да избегне случайните експлозии. Защото ако в петък Мадрид суспендира автономията, положението може да стане критично.

Мариано Рахой трябва да потърси подкрепа от добри познавачи на Каталуния и от такива политици, които ще намерят среден път между юридическата неотложност и провокацията. Трудно ще бъде занапред да се управлява този полуавтономен регион, без да се дразнят излишно каталунците. Бурето с барут лесно може да хвръкне във въздуха.

Карлес Пучдемон и неговите хора трябва най-сетне да докажат, че могат да мислят с главите си, а не с други части на тялото. Най-добре ще е, след като Мадрид суспендира поста му, Пучдемон да направи място на някой не толкова радикален лидер, който би могъл да преговаря с Мадрид. Но на Пучдемон може би всъщност му е все едно дали неговият регион ще се провали - важното е той самият да загине от геройската смърт на мъченик за националната кауза.

Високата цена на илюзиите

През следващите дни ще се разбере накъде върви Каталуния. Навярно ще се води дълга окопна война, която ще постави на изпитание испанската демокрация и за години напред ще навреди на икономиката. А за самата Каталуния с всеки изминал месец политическата и икономическата цена на мечтата за независимост става все по-висока.

 


132
Още по темата: ИспанияКаталуния
Още от
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 3 седмици
Сега няма свободна страна в Европа !! /107 ivan/ Всички са подвластни на САЩ!! Коя е тази страна без военни бази на янките? Кой е този *** /като К.Пучдемон/,който да иска да си въведе народа в спиралата на недоимъка и сиромашията, недай си Боже и във война??
Когато Мадрид захапе здраво паричните потоци на Каталуния и имотното състояние на неговите досегашни управници, ще лъсне причината за "отделянето" !!
Каталунци нищо не са постигнали сами ! Сега сами ще ровят в кофите за смет !!
107
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 3 седмици
На онези, които явно много си падат по неудачните сравнения, мога само да кажа, че Косово, Крим и Каталуния си приличат само по това, че имената им започват с "К". Това е хубаво да се има предвид преди някой голям умник да прибави и Кърджали, защото и то започва с "К".
106
0
 
1
 
! Отговори
Здрав Разум преди 3 седмици
Ако се допусне безумният сепаратизъм да надделее в Испания, това ще има ефекта на доминото. Последователно заразата ще обхване Баския, Валония, Фландрия, Ломбардия, Венето и други райони в Европа, където е допуснат огромен разрив между стандарта на живот и доходите в рамките на националните държави. Добре е да се помисли за корена на проблема, защото това което е на повърхността в момента и е в топ новините е само началото на края ... на ЕС.
105
6
 
3
 
! Отговори
ivan преди 4 седмици
До Хан Крум

Испания е била някога свободна страна. Публична тайна е, че се контролира от САЩ и ЦРУ в момента. Ако не вярваш питай някой испанец. А каталунците не са тъпи *** и не искат САЩ да ги контролират, в това число и финансово. Имат си бизнес, имат си университети, супер болници и т.н. Тъпите ЕС лидери това не могат да разберат, ама нищо все има време...
104
1
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 4 седмици
Къде е НАТО с обеднения уран? Помните ли т.нар. "Косово"?
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Хан Крум И показваха как бедните,, косовари,, газеха в сняг и киша, а в Косово в това време нямаше снежна покривка и не беше вялял сняг седмици . А бедните ,,косовари ,,бяха снимки от Нагорни Карабах . Че и Краварите утепаха стотици косовари, барабар целият влак. И накрая имаше етническо прочистване на над 400 000 хилади сърби . А защо в демократичнита държава има насилие, бият ,стрелят ,окървавяват народа,лее се кръв и забраняват изконното право на референдум ?
102
2
 
3
 
! Отговори
до 103 преди 4 седмици
Другарю бивш комсомолски секретар,тогава и аз се присъединявам към русофилите:За Косово няма запетая,за Каталуния има.
101
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Според устава на ООН след думите- право на самоопределение има една запетая която казва ТЕРИТОРИАЛНА ЦЯЛОСТ. Нашите русофили цитират устава само до запетаята.
100
19
 
10
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 месец
До Анонимен

Те и турците в кърджалийска област имат право на самоопределение и свобода.Да направим един референдум и там и да стане като в Крим.Да го последват после Разград , Търговище.Те това искат нашите русофили.
99
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 978 НАПРОТИВ СОФИЯ НИЩО НЕ ДАВА ,СОФИЯ СМУЧЕ ОТ ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ И АКО ШОПИЯ СЕ ОТЦЕПИ ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПУКНАТ ОТ ГЛАД ТАМ (УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ) И ДЪРЖАВНИТЕ ЧАНТАДЖИИ И ХРАНТУТНИЦИ
98
7
 
9
 
! Отговори
Скарлет преди 1 месец
Апропо, Бавария, Корсика, Ломбардия да не се чудят!!! Циничен евроспектакъл!!! Элатният век на Меркел, иэтече:-)))!!!
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да признаем ли Босна без Херциговина?
96
14
 
11
 
! Отговори
До 94 преди 1 месец
До Анонимен

Хайде, по същата логика...ако проведа един референдум в София..и питам софиянци, съгласни ли са да се отцепят от България и да не дават пари за Видин, Павликени, Пазардджий и др....ще се изненада цяла България от резултата.
И тогава да ви питаме... същите вас- *** и псевдо борци за свобода.
Пак Европа сигурно ще изкарате виновна.
95
2
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Да,да,предстои война,на много фронтове обаче,все из Европа.
94
7
 
6
 
! Отговори
... преди 1 месец
Епа за целата тая работа можем да ръкопляскаме първо на "братята" хамериканци и после на "братята" руснаци! Не за друго ми едните отцепиха Косово и другите последваха примера с Крим! След това естествено дат и "братята" агнличани с техния brexit еми ко питам аз мое да се очаква в една такава поредица!? Сега само да не стане некоя каталунска организация точно както баските щото това ше е много лошо положение!
93
14
 
14
 
! Отговори
ола преди 1 месец
" да им се набие в главите","да мислят с главата си,а не с др.части от тялото"-Дойче Веле вие стигнахте и задминахте фашистите по бруталност.Вие ли ще давате насока на каталунците и ще ги плашите,както преди.
92
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СПОРЕД УСТАВА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА НА ООН ПОДПИСАН И ОТ ИСПАНИЯ ВСЕКИ ЧОВЕК И НАРОД ИМА ПРАВО НА СВОБОДА И САМООПРЕДЕЛЕНИЕ.ТОВА,ЧЕ НЕЗАВИСИМА КАТАЛУНИЯ НЕ ВЛИЗА В ПЛАНОВЕТЕ НА СВЕТОВНИЯ Ж И Д ,НЕ ОЗНАЧАВА,ЧЕ КАТАЛИНЦИТЕ НЯМАТ ПРАВО НА НЕЗАВИСИМОСТ. ЩОМ СВЕТОВНИЯ Ж И Д В ЛИЦЕТО НА САЩ И ЗАПАДА ОТВОРИХА КУТИЯТА НА ПАНДОРА С КОСОВО И ПОДКРЕПИ НА ИЗТОК ВСЯКАКВИ СЕПАРАТИСТКИ ДВИЖЕНИЯ ОСОБЕНО В БИВШИЯ СССР СЕГА СЪЩИТЕ ЦИОНИСТИ НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА ВОЛЯТА НА КАТАЛУНЦИТЕ
91
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бе щом така яростно вият ционистите като нашия Соломон Паси и тия от Дойче веле срещу свободна и независима Каталуния,,това значи,че каталунците са налучкали правия път и независима Каталуния ще е изцяло в полза на народа на Каталунуия .Щеше много да е притеснително ,ако ционистите подкрепяха независима Каталуния
90
16
 
10
 
! Отговори
oпетков преди 1 месец
Личи си руския тролски почерк у тебе. Разликата между Косово и Каталуния е от небето до земята. Вземете прочетете малко бе хора, преди да драскате глупостите си.
89
11
 
14
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 месец
До 80,
Косово и Каталуния
-НИЩО ОБЩО
В Косово -ВОЙНА.Един народ избиваше др. народ.Др.народ тръгна да бяга кой накъдето види за да се спаси.Някой тръгнаха за България.Тогавашният Министър-Председател безкомпромисно заяви и отстоя- ШИПТЪРИ/АЛБАНЦИ/ В България НЕ.
В Каталуния- няма война и никой не убива каталунци.Испания е свободна и демократична страна и всеки живеещ на територията на автономната испанска област-Каталуния е свободен гражданин -вкл. и не малко българи живеещи там.