Рахой обеща: Задейства ли се член 155, първо уволнява Пучдемон

Пряката намеса в Каталуния – защита на правата и свободите
Обновена: 27 окт 2017 12:35 | 27 окт 2017 12:26, Елка Василева
54
Рахой обеща: Задейства ли се член 155, първо уволнява Пучдемон
Снимка: Reuters

Започна заседанието на испанския Сенат, на което да се реши дали да се одобри намерението на правителството да отнеме правомощията на регионалните власти на Каталуния и да спре стремежа на тази област към независимост, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Мариано Рахой бе посрещнат с аплодисменти при влизането си в пленарната зала.

В речта си пред сенаторите Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му.

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити.

Още по темата

Ставащото в Каталуния е "явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия", заяви испанският премиер.

Рахой заяви, че каталунският премиер Карлес Пучдемон е можел да спре ескалацията на кризата с Мадрид, но е отказал да го направи, предаде ДПА.

"Той и само той" е виновен за задействането на член 155 от конституцията, заяви Рахой. "Това е законен, демократичен механизъм, който е одобрен от испанците и съществува в огромното мнозинство от страните, които ни заобикалят", изтъкна испанският премиер.

Член 155 от испанската конституция никога не е бил задействан, откакто в Испания бе възстановена демокрацията преди четири десетилетия, отбелязва ДПА.

Регионалният парламент на Каталуния също ще заседава по-късно днес и е възможно официално да обяви независимост на областта.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той ще уволни Пучдемон, ами ако каталаните си го изберат отново на изборите?Ще бъде забавно Рахой да си отиде, а Пучдемон да остане.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ-ДОБРЕ Е ДА МИНЕШ САМО НА БАНАНИ.ТЕ СА НАЙ-ДОБРИ ЗА ТРЕТОПОЛОВИТЕ.
45
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
***.ИМЕНЕН ,... МЕДИЦИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ВИ ПРЕПОРЪЧВА... ДА МУАТЕ ЯБУКИ... И ДА СА БУГАРСКИ... ОТИ СА ЧИСТИ И С ЧЕРВЯЦИ ...АМА ТРЕБЕ ДА СИ ГИ ОТКЪРШИТЕ САМ ОТ ДРЪВОТО ...ОТИ НА КАПИТАЛ-ПАЗАРОТ НЕМА И НЕМА ДА ИМА !!!
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
въобще не ми дреме ! най-много един портакал испански да си обеля, че по комунизъма не помня да съм белил. ся е демокрация и ши папам ананаси от коста рика, банани от колумбия и домати от турция.
43
0
 
0
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 6 години
До До 42Вие ,българите, сте цъфнали сега,та още ще се делите ! Гаджо,Гаджооо...
42
0
 
0
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
120 000 каталунци са убити от франкистите по време на Гражданската война ! Тия неща трудно се забравят ! Рахой-Махой си плямпа наизуст...
41
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Рехавой ,трябва да знае и да помни приписвания на Сталин принцип : " НЯМА РАХОЙ -НЯМА ПРОБЛЕМ!" СЪС СОРАЯ Е СЛОЖНО -ТРЯБВА ДА ОТГЛЕЖДА СВОЕТО ФРАНКИСТЧЕ! ТО НЯМА И ИДЕЯ ,КАКВО Е ФАШИЗМЪТ НА МАЙКА МУ! 400 КГ /АЛЖИРСКО-МАРОКАНСКИ /ВЗРИВ И ИСПАНИЯ ИЗБЯГА ОТ АВГАНИСТАН КАТО... КУЧЕ !!! ВЛАСТТА Е В РЪЦЕТЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ ...АКО ЛИ НЕ ...Е В РЪЦЕТЕ НА СИЛАТА ДА УБИВАШ ВРАГА!!!
40
0
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Ами, тогава и ние да се разделим на болярства, Германия на провинции,Италия да иска да си върне границите на Римската империя и т.н. и т.н.Всички *** сте едни и същи-борци за свобода....но с парите на другите и за сметка на другите.
39
0
 
3
 
! Отговори
Гледам много умници преди 6 години
За тези, дето питат имало ли е такава държава или не - вземете и се ограмотете, как изобщо се е появила Испания. Ама добре запомнете имената на петте кралства, съставни части
38
2
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
До # 38 То и на американците на паспортите им преди да обявят незсависимост е пишело англичани,но сега не и се развиха по-добре икономически от Англия...
37
1
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Сега Пучдемон трябва да избира дали да обяви вече неазависимост или да се остави да бъде съден за държавна измяна и вероятно доживотен затвор...
36
4
 
4
 
! Отговори
Каталунец преди 6 години
90% каталунци са всъщност с корени от Андалусия.( Южна Испания) В училищата още от много малки започват да им промиват мозъците, как Катлуния е отделна нация, как може и ще бъде един ден самостоятелна държава и т.н. Този процес е от десетилетия, а централната власт в Мадрид нищо не прави.Viva España
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, а на личните им карти и паспорти какво пише: извънземни, не испанци. И правете разлика между автономия и независимост
34
2
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
От кога е друга държава, много разбирачи в тоя сайт
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35Циркаджияя ...питах кога каталония е станала ДЪРЖАВА ? Посочи факти ? По твоята логика - защо пък част от каталонците , ще решават съдбата на земя на всички Испанци ?
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Косово се води война и се спечели. Точка.Кой крив , кой прав е друг въпрос.
31
5
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
Браво, бе умнико. Значи викаш Испания да определя съдбата на Каталуня.А не си ли задаваш въпроса - не е ли редно каталунците да определят съдбата си, а не някой отвън да им казва какви да бъдат.Пак не разбрахте, че каталунците не са испанци. Не са както се опитвате да давате примери с мизийци, добружданци и други.КАТАЛУНЯ Е ОТДЕЛНА ДЪРЖАВА, ОТДЕЛЕН НАРОД С РАЗЛИЧЕН ОТ ИСПАНСКИЯ ЕЗИК.Не диалект на испанския, а ДРУГ ЕЗИК, при това доста по-древен от този на мавро-манг-овските ***. Точка.
30
4
 
0
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Може ***, но с чест и гирд. Смешници
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30 Ами тогава въпроса е решен. Нямаш държава, нямаш граница , нямаш нищо. Ако искаш земя бий се . С едно референдумче няма да стане. За какво говориш изобщо, щом нямаш факти.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29То в случая ти се без чест. Рефервндум се Прави с всички граждани на една страна. Ползват думата "демокрация " а решават "комунистически " .Ако референдума беше за цяла Испания и бъде спечелен - Да отделяйте се. Но не е така.