Със "Сатана-2" Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ

"Утро": Подновява се концепцията за "орбитална бомбардировка"
1 ное 2017 10:58, Елка Василева
536
Със "Сатана-2" Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ
Снимка: архив, Reuters

До края на годината Русия ще изпробва новата си междуконтинентална ракета "Сармат" и наред с това ще развива прецизните си оръжия, пише електронният в. "Утро".

Според руския зам.-министър на отбраната Юрий Борисов ракетата "Сармат" е съпоставима по обсег с най-голямата засега междуконтинентална балистична ракета "Воевода" (по класификацията на НАТО "Сатана"), но стига по-бързо до целта.

Кръстена вече на Запад "Сатана-2", тя ще създаде доста проблеми за противоракетната отбрана (ПРО) на противника, защото ще лети по т. нар. суборбитална траектория - по-ниско от сателитните орбити, където би била по-уязвима, но по-високо от границата на космоса.

Така според военни експерти със "Сармат" се подновява концепцията за "орбитална бомбардировка", разработена в Русия още през 1962 г. заедно с подходяща ракета. Тя може да обиколи Земята и да нанесе удар във всяка точка, включително по обекти на САЩ, минавайки през Южния полюс, за да заобиколи американската ПРО.

Обсегът на "Сармат" според открити данни е 16 000 км, но теоретично ракетата може да лети на много по-дълги разстояния, посочва онлайн изданието.

По думите на Юрий Борисов пред седмичника "Военнопромишлен куриер" най-важно за Русия е да развива своите стратегически ядрени сили като основен възпиращ фактор за евентуални агресори, а втори приоритет са прецизните боеприпаси - например авиобомбите с възможност за корекции в траекторията КАБ-500 и крилатите ракети Х-10, които може да се изстрелват от самолети и кораби на хиляди километри от целта. Засега Русия има доста по-малко от тях в сравнение с американците, но постепенно увеличава производството.

В концепцията за "орбитална бомбардировка" чудесно се вписват хиперзвуковите глайдери - безмоторни дронове, каквито разработват според медиите Русия, САЩ и Китай. Ракетите "Сармат" може да станат носители на глайдери, които да нанасят удари във всяка точка от земното кълбо, заобикаляйки и най-съвършените системи за ПРО.

Русия ще положи усилия до 2025 г. да постигне паритет със САЩ в сферата на прецизните оръжия и да измисли начин да преодолее американската многостепенна система за ПРО. Изглежда Москва ще използва за целта новата ракета "Сармат". Предвидено е руските войски да бъдат въоръжени с нея през 2020 г., но решаващ ще бъде резултатът от предстоящите изпитания, добавя "Утро".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


536
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какъв проблем е американската про за тези свръх бързи ракети като тя в Япония ме можа да види ракетата на Ким?
53
11
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Абе, *** ще се менка ли пак с Медведчето или ще го коронясат завинаги...
52
9
 
8
 
! Отговори
Сокол2 преди 6 години
Само прочетох на първите два реда " ще изпробва " , " ще развива " и супер източника на тази важна информация - електронното издание в. Утро и нататък не четох свободните им съчинения без нито едно доказателство или факт !!!
51
6
 
3
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
49 Американските служби също не пасат трева и сега имат задача в рамките на 180 дни да огласят лицата сметките авоарите и да ги блокират , задачата им е поставена от Конгреса и е парафирана от Президента Впрочем SS какво общо имаш с русофилството ,а забравих че бяхте сключили договор за сътрудничество със НКВД на времето
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Миролюбивите" руснаци правят ракети за да се противопоставят на ПРО на "агресивните" американци:)))))
49
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика сила номер едно в света.
48
2
 
7
 
! Отговори
SS преди 6 години
До Анонимен 34А от каде ще знаят американските банки сметки в офшорни зони на кой от санкционираните лица са. Те тея с милярдите да не пасат трева.
47
2
 
2
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
46 Има да се смееш на 2 февруари 2018
46
2
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До ТролДалече тя от миротворни атомни бомби на САЩ
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сокол 9-с тези санкции взехте съвсем смешни да ставате.
44
2
 
7
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До cazzo duroКъде е написано ,че обикаля земята? "oбсегът на "Сармат" според открити данни е 16 000 км, но теоретично ракетата може да лети на много по-дълги разстояния"
43
2
 
13
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Това е ракета-миротворец! Най-мирната ракета в света!
42
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАИСТИНА КАШЕРНИТЕ *** НЯМА ДА ИМАТ ПРОБЛЕМИ С НАЙ НОВАТА РУСКА МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНА БАЛЕСТИЧНА РАКЕТА -ХИПЕРЗВУКОВАТА РС -28 САРМАТ,ЗАЩОТО ТЯ ОСВЕН ,ЧЕ Е ХИПЕРЗВУКОВА ЛЕТИ С ПОСТОЯННО ИЗМЕНЯЩА СЕ ТРЕАКТОРИЯ НА ПОЛЕТА И Е НАПЪЛНО НЕУЛОВИМА ЗА ВРАЖЕСКО ПВО..ТОВА РАЗБИРА СЕ Е ПРОПУСНАЛА ДА ГО НАПИШЕ ШОРОШКАТА Е Л К А ..ЗАБРАВИЛА Е ДА СПОМЕНЕ ,ЧЕ РС-28 САРМАТ Е И НАЙ МОЩНАТА ЯДРЕНА РАКЕТА В СВЕТА И САМО ЕДНА ТАКАВА РАКЕТА УНИЩОЖАВА НАПЪЛНО ТЕРИТОРИЯ С ГОЛЕМИНАТА НА ФРАНЦИЯ .
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бива ги да правят ракети и вероятно вече са забравили дори как се правят самоварите.
40
13
 
10
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
За това санкции до дупка , докато на олигарсите им писне и махнат злобният гномм от Кремъл
39
1
 
4
 
! Отговори
Др. Калашников преди 6 години
Щял да получи американско гражданство със 7.62 мм виза
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Можела да обиколи Земята а пък обсега и 16 000 км!:))...Може да я обиколи така както е на снимката. На влекача.
37
11
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Все изпитания, изпитания... - абе ***, кажете венъж, че нещо е готово изпитано... - и когато се провалите поемете отговорност... - а нашите *** пък се захластват от тракането на ръждясали, руски ламарини и дори получават оргазъм от звука...
36
5
 
9
 
! Отговори
E преди 6 години
сега вече китайците ще залеят Америка с евтини памперси!
35
10
 
8
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Една от хилядите руски пропагандни статии. Както винаги написаното нищо не казва и е пълна с безумици:"Можела да обиколи Земята а пък обсега и 16 000 км!:)) Ами обиколката на земята е 40 000 км бре!:)