Със "Сатана-2" Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ

"Утро": Подновява се концепцията за "орбитална бомбардировка"
1 ное 2017 10:58, Елка Василева
536
Със "Сатана-2" Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ
Снимка: архив, Reuters

До края на годината Русия ще изпробва новата си междуконтинентална ракета "Сармат" и наред с това ще развива прецизните си оръжия, пише електронният в. "Утро".

Според руския зам.-министър на отбраната Юрий Борисов ракетата "Сармат" е съпоставима по обсег с най-голямата засега междуконтинентална балистична ракета "Воевода" (по класификацията на НАТО "Сатана"), но стига по-бързо до целта.

Кръстена вече на Запад "Сатана-2", тя ще създаде доста проблеми за противоракетната отбрана (ПРО) на противника, защото ще лети по т. нар. суборбитална траектория - по-ниско от сателитните орбити, където би била по-уязвима, но по-високо от границата на космоса.

Така според военни експерти със "Сармат" се подновява концепцията за "орбитална бомбардировка", разработена в Русия още през 1962 г. заедно с подходяща ракета. Тя може да обиколи Земята и да нанесе удар във всяка точка, включително по обекти на САЩ, минавайки през Южния полюс, за да заобиколи американската ПРО.

Обсегът на "Сармат" според открити данни е 16 000 км, но теоретично ракетата може да лети на много по-дълги разстояния, посочва онлайн изданието.

По думите на Юрий Борисов пред седмичника "Военнопромишлен куриер" най-важно за Русия е да развива своите стратегически ядрени сили като основен възпиращ фактор за евентуални агресори, а втори приоритет са прецизните боеприпаси - например авиобомбите с възможност за корекции в траекторията КАБ-500 и крилатите ракети Х-10, които може да се изстрелват от самолети и кораби на хиляди километри от целта. Засега Русия има доста по-малко от тях в сравнение с американците, но постепенно увеличава производството.

В концепцията за "орбитална бомбардировка" чудесно се вписват хиперзвуковите глайдери - безмоторни дронове, каквито разработват според медиите Русия, САЩ и Китай. Ракетите "Сармат" може да станат носители на глайдери, които да нанасят удари във всяка точка от земното кълбо, заобикаляйки и най-съвършените системи за ПРО.

Русия ще положи усилия до 2025 г. да постигне паритет със САЩ в сферата на прецизните оръжия и да измисли начин да преодолее американската многостепенна система за ПРО. Изглежда Москва ще използва за целта новата ракета "Сармат". Предвидено е руските войски да бъдат въоръжени с нея през 2020 г., но решаващ ще бъде резултатът от предстоящите изпитания, добавя "Утро".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


536
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 Като не разбираш не се намесвай , много добре знам какво пиша . Всеки превод на света минава през американските банки
33
2
 
2
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До Анонимен 29Чакам обосновани аргументи да те видим колко разбираш, и не се крий зад анонимни поустове, а турни един ник да знам с кого споря!
32
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пием боярищник-1, тосол-4, одеколон тройник, но се хвалим със сатана-2. Закривайте колхоза!!!
31
7
 
10
 
! Отговори
1200 МЛРД$ преди 6 години
Се канят да похарчат САЩ за нови оръжия. Единствено от РУСИЯ ги е шубе така,че ще фалират накрая
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тик так тик так иде 2 февруари който от сега нататък ще бъде ден на Путин а не на ......
29
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusЗевсе моля те скрий се и спри да се излагаш. Не се правте на големи разбирачи по теми от които нямате идея. Разбрахме, че русия са най-добре и тн, айде.
28
3
 
10
 
! Отговори
Защо преди 6 години
такива двойни стандарти? Ш.орошоидния *** може да обижда без да бъде трит, а аз нямам право да му обясня ситуацията! Щом го направя следва ***. Не така бе, човек! Къде отиде свободата на словото?
27
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 6 години
До Сокол 9Ма за тая цел трябва да имат авуари в американски банки, в Швейцавия не става и на сейшелитер също. *** ги ти САЩ не им е толкова дебела тоягата.
26
2
 
16
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До Анонимен 18Ракетите се свалят в началото на траекторията им, тогава още не е ясно каква е целта, после е почти невъзможно да бъдат прихванати. Не случайно американското ПРО е на кораби и е разположено максимално близко до евентуалния противник. Това, че били преценили, че не е опасност, са приказки за такива като теб, които си нямат и грам представа от техническата страна на нещата.
25
16
 
7
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
А ако задействат американците ядрената опция в икономиката - блокирането на SWIFT системата за Русия последната съвсем ще втаса , но има време за сега и другите санкции действат.
24
0
 
15
 
! Отговори
Ядрен Статист преди 6 години
Ядреният арсенал на едните е достатъчен да унищожи планетата 17 пъти, а на другите - за късмет- само 14 пъти.
23
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите ни са се подмокрили до ушите гледам не могат да сварят да сменят мокрите *** :) ще кажеш, че има някакво значение ПРО при ядрена война :)) смешници.
22
18
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Това, че ги изпробват и правят изпитание... - само по себе си доказва, че не са съвършени... - и по този начин оправдават провалите и неуспехите си...
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хе-хе,да не си мислиш,че ще ходят за виза до посолството за "Сатана-2"
20
5
 
21
 
! Отговори
ПРО ала бала преди 6 години
През комина на Белия дом могат да влезнат руските ракети. С подаръци за Коледа от ПУТИН
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Иззуй *** САЩхаха ок :)
18
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusПич ти наистина нямаш рационална мисъл своя. Ако си чел нещо по случая извън днес бг щеше да знаеш, че ракетата е била засечена, проследена и е било взето решение, че не представлява опасност и за това не е била свалена. Това, че хората са се били скрили в бункерите си е стандартна превантивна мярка, защото хората нямат данните които имат военните на пулта. Както казах мисъл в главата ти никаква.
17
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато нещо в Русия не върви както трябва се започва с хвалбите.
16
8
 
32
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Пак "мерене на пиш ки" .... искам децата ни да живеят в сигурен свят.Безспорно световния полицай САЩ прекалиха с наглостите!
15
30
 
9
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
Американците имат много по ефикасно оръжия от ядреното и то се казва санкции , санкции върху определени физически лица и фирми , като им резнат финансирането , като им замразят авоарите, като им отрежат визите на хората на Путин и последния ще клекне , ще го принудят своите , няма къде да ходи . Тогава тези пушкала стават абсолютно ненужни , могат да плашат само гаргите и ад повдигат самочуствието на ватницитте по време на запой.