Севернокорейски войници стреляха по свой, избягал на Юг

Войникът дезертирал от граничен пост в с. Панминчжон
13 ное 2017 19:34, Анисия Иванова
81
Севернокорейски войници стреляха по свой, избягал на Юг
Снимка: Reuters, архив

Севернокорейски войници откриха огън по дезертьор в Панминчжон днес, но войникът успя да избяга, макар и ранен, съобщиха властите в Сеул, предаде Асошиейтед прес.

Южнокорейските войници не са отвърнали на огъня. Севернокорейски войници от време на време дезертират в Южна Корея през границата, но е рядък случай севернокорейски войник да избяга през строго охраняваната Съвместна зона за сигурност, където само метри делят военните от двете корейски държави, и при това своите да стрелят по него.

Войникът дезертирал от граничен пост в северната част на разделеното на две село и избягал в южната част. Той е ранен в рамото и лакътя и е настанен в южнокорейска болница. Не се съобщават подробности за състаянието и мотивите му.

Около 30 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея след края на Корейската война /195-53/, но повечето през Китай. През 1998 г. севернокорейски войник успява да дезертира през Панминчжон. Селото в 4-километровата демилитаризирана зона, разделяща двете Кореи, е мястото, където навремето е подписано примирието.

Зоната, контролирана съвместно от Северна Корея и Командването на ООН, оглавявано от американците, се охранява от хиляди войници от двете страни в бойна готовност, заграждения от бодлива тел и ровове - капани за танкове. Смята се, че в зоната са заровени и над милион мини.

Около Панмичжон в миналото е имало кръвопролитни инциденти и опити за бягство на севернокорейци, но през последните години няма такива случаи, отбелязва АП. В Панминчжон севернокорейските войници, чиито ревери са окичени със значки с ликовете на севернокорейските лидери, имат навика да наблюдават с бинокли посетителите от Юга. Те стоят само на метри от южнокорейските войници, които носят авиаторски очила и са неподвижни като статуи.Това прави мястото любимо за любопитните туристи и от двете страни.

През 1984 г. войници и от двете страни откриха огън, след като съветски гражданин спринтира към южнокорейския сектор на селото. Тогава загинаха трима севернокорейски и един южнокорейски войник. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия дни гледах документален филм за КНДР - една сляпа баба каза, че живее щастливо и единствената т мъка е, че не може да види портрета на великия лидер. На стените в апартамента им имаше десетки снимки и плакати на великите лидери. Даваха и кадри с умиращи от глад дечица през - 90-те са умрели 1млн души от глад и бжлисти. От всички съвременни кадри на корейци никога не съм видял дори и леко закръглен кореец - в тази държава има само един - ужасно охранен.
68
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Избягал е от комунистическия рай към който ни дърпа БСП.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: 71Харесва ми иронията ти. Въпреки сериозната тема.
66
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това политическа диверсия на ЦРУ. Няма как севернокореец да бяга то рая. От рая могат само да те изгонят както е станало с Адам и ***.Севернокорееца е изгонен от комунистическия рай на СК (за неуважение към вожда Ким Чен Ун допуснал е мухи да *** портрета му) и тъй като не е искал да напусне земният рай на КНДР, се е наложило да стрелят по него за да избяга от него по най-бързият начин.
65
2
 
32
 
! Отговори
Госпожицата преди 6 години
Той не е дезертьор,той просто иска да се нахрани в нормална държава
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американец опита да проникне в Северна Корея,58-годишният мъж от щата Луизиана е пристигнал в Южна Корея само три дни преди да извърши неуспешния опит за бягство. Южнокорейските власти заявиха, че задържаният е бил мотивиран от "политически причини". Американското посолство в Сеул е информирано и разследва случая.
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Су-57Кой те изпусна от Карлуково бе момче? Няма свестни санитари вече.
62
26
 
11
 
! Отговори
Су-57 преди 6 години
САЩ строят мексиканската стена, защото когато Ким ги напъне яко половинаaт им армия ще избяга в Мексико а друга им половина ще се самоубие от страх. Hа територията на САЩ досега не е имало войни представете си Ню Йорк без ток всеки севернокореец може да издържи без ток ,зомбираните янки ще пукнат без фейсбоклуци. Дните на говедарника са преброени.
61
0
 
0
 
! Отговори
Антикомунистов преди 6 години
До Анонимен До 52 Много! от Мексико в САЩ
60
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Винаги съм недоумявал от къв зор им беше ха комунистите да не ни пускат на западАко Живков позволяваше на хората да пътуват и да видят западния "рай" с очите си"хахаха, все едно да кажеш за кво му е на зоопарка ограда....ми нали ако се даваше да се ходи на запад в СОЦ БГто щяха да останат само членовете на политбюро...всичко друго щеше да напусне зоопарка скоростно! Смятай към 1000 утрепани на границата бягащи от РАЯ!
59
2
 
11
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 6 години
До Анонимен 56Недейте да четете написаното на латиница! *** да научи кирилица.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕГА ВСИЧКИТЕ МУ РОДНИНИ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО ЩЕ БЪДАТ АКУРАТНО МАЙМУНИЗИРАНИ.
57
12
 
2
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
Така се пази Граница . Иначе УС Бизнеса ще ги налази и започнат да умират от РАК .Лошо Добро - Хората в Северна Корея живеят средно до 98 години Минималната Пенсия е около 2000 долара , пенсионират се на 55 години .
56
0
 
2
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 6 години
До Анонимен #58 " Отсреща" не могат да го застрелят, защото оръжията и наблюдението е насочено към тяхната си територия. Пазят някой да не избяга. Макар и към СК.
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименщо не избяга в Русия бе, нали са с обща граница))))):..........................................................Щото ще го стрелят и отсреща.То да не е нашата граница.
54
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що не избяга в Русия бе, нали са с обща граница zashoto v rusia ima mnogo prodajnizi zatova zatova nadejdata ni e Korea da nanese jadreni udaru po zionstkata darjava USA i da ne sashestvuvat veche sashestva kato soros federalniat chasten rezerv na USA i drugi podobni iskame Svoboda ot diktaturata na globalistite zionisti
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I VSE PAK TOVA MI HARESVA V TEZI DARJAVI JAPONIA KOREA CHE SA BELI DARJAVI A NE KATO EU I USA PALNI S KAKVI LI NE TAMNI SUBEKTI
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що не избяга в Русия бе, нали са с обща граница))))):
51
1
 
5
 
! Отговори
А ДАНО! преди 6 години
ЗАТИШИЕ ПРЕД БУРЯ, МОРСКА БУРЯ КОЯТО ЩЕ ПОТОПИ СЕВЕРНА КОРЕЯ!
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко южняци са избягали на север :))