Москва се изложи: Обвини Пентагона с фалшиви снимки

Използвали скрийншот от видеоигра за реални фотографии
15 ное 2017 09:30, Елка Василева
375
Москва се изложи: Обвини Пентагона с фалшиви снимки
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на отбраната обвини Пентагона, че подкрепя терористите в Сирия, представяйки скрийншот от видеоигра за реални снимки, пише "Комерсант".

Вчера ведомството заяви, че американски военни са осигурявали прикритие за джихадистки колони в сирийския град Абу Кемал и са пречели на руската авиация да нанася удари по терористите. Като доказателство бяха поместени снимки, направени от дрон.

Потребители на социалните мрежи посочиха, че един от фотосите твърде наподобява кадри от видеоиграта за смартфони "Гъншип симюлейтър". А още четири приложени снимки са от видеозаписи, публикувани от иракското министерство на отбраната през юни 2016 г., когато самолети на Багдад обстреляха джихадисти край Фалуджа.

След известно време руското министерство свали снимките от социалните мрежи и редактира публикацията си - съкрати думите, че помества "неоспорими потвърждения". После съобщи, че проверява цивилния служител, "погрешно прикачил фотоматериала".

Пентагонът отхвърля обвиненията. Говорителят му майор Ейдриън Ранкин-Галоуей заяви, че "скорошните фалшифицирани образи, публикувани от (руското) министерство на отбраната, за да покажат, че коалиционните сили начело със САЩ подкрепят ИД, представляват пореден епизод от кампанията за злепоставяне, изопачаване и отвличане на вниманието, чиято цел е дискредитиране на САЩ и на успешната борба, водена от коалицията срещу ИД в Сирия", добавя "Комерсант".

Руското министерство заяви, че става дума за грешка - дали случайна или умишлена, ще се разбере тепърва, пише "Московский комсомолец".

След реакциите министерството посочи, че отказът на вашингтонското командване да нанася удари по джихадистките колони на 9 ноември е "обективен факт, регистриран в стенограмите от преговорите", и публикува реални снимки от мястото на събитията, добавя вестникът.

Скандалът бе тежък психологически удар по руското отбранително ведомство и зачерта години ефикасна дейност в информационното поле, коментира "Взгляд".

Дори хора, симпатизиращи на министерството в Москва, описват станалото с думи, сред които най-спокойната е "срамота". Ведомството още не е намерило сили да коментира ситуацията подробно, констатира онлайн изданието. То призовава руските военни "да си настъпят пагоните" и да изберат "най-разумния изход - да признаят проблема".

Само една служебна проверка с наказания за виновните няма да помогне, пише още електронният вестник. "Взгляд" приканва руското военно министерство да извлече "тежки поуки" от станалото - нещо "далеч по-полезно, отколкото да си посипва главата с пепел или прекомерно да драматизира нещата. Иначе няма как да спечели войната, включително информационната".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още по темата: РусияСирияпентагон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахаха, това са "неоспоримите" руски доказателства
245
6
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 269относно 5 милиарда $ е доказано с документи на Конгреса и да не са за една година никой не спори но и активистите на Десен Сектор и Сие които реално извършиха преврата не са подготвяни един месец а години.
244
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 269 до 268 , може и така да е не споря , но еднно е сигурно ТЕ НЕ СА ДАДЕНИ ЗА МЕЙДАНАТЕ НЕ СА ДАДЕНИ В ПЕРИОДА ОКТОМВРИ 2013 - ЯНУАРИ 2014Просто такива пари няма , нямо кай а ги даде дори да иска , няма от къде да се дадат Наистина хора като Боби си нямат елементарна представа от нещата
243
6
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 257Понеже си МНОООГО далече да те светна БУК има 4 вида ракетиБук-М1 и Бук -М1-2 си приличат външно но се различават по пълнеж - втората е ЦИФРОВА и има нова Бойна частБук М2 е различнаБук М3 сега излиза и не са я показали как изглеждаСамолета ОПРЕДЕЛЕНО Е СВАЛЕН ОТ БУК-М1 ракета която е свалена ор въоръжение в Русия 2000 година ако не се лъжа но определено преди години и Анлогови комплекси Бук-М1 в Русия няма по това време.пп много хора го бъркат с БУК-М1-2 - ЦИФРОВ ЗРК
242
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ по собствените им думи с 5 милиарда $ - финансираха "най-демократичното" нещо ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ---------------------------От кой бюджет , от кое перо на бюджета , пишете една и съща глупост ТРИ години , да има наляти в Украйна 5 млрд но за последните 27 години в полза на демократизирането и , но за съжаление тя дори и днес не е успяла да скъса със Съветското си минало и рецидивите от това време.
241
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиИзглежда само ти не си разбрал за 5-те милиарда долара. Виктория Нуланд спомена в ООН че САЩ са дали безвъзмездно над 5 милиарда долара за справяне на Украйна с последиците от гръмналата руска АЕЦ в Чернобил от 1986 г. насам. Както винаги руската пропаганда го преиначи че парите са дадени за Майдан, а русофилските рупори като теб Боби надуха децибелите до край.
240
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
егати и смешниците, ама какво да очаквате, като се знае какви са руските проводници у нас :)
239
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре че Русия се намеси, че иначе войната в Сирия щеше да стигне и до нас, подкрепяната от САЩ - Ислямска Държава нямаше да се спре
238
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
263 Кога е имало в Молдова масови убийства , стига глупости бе бобър , всичко са пак руски лъжи само и само да се настанят там в региона Какъв мир като това са все замразени конфликти и народи без бъдеще Какво е в Приднестровието вече три десетилетия , какво е в Абхазия или Осетия , това ще е и в Донбас ако не се изтеглят руснаците , това е и в Крим
237
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиАко Руссия не беше тръгнала да спасява престъпника и убиеца Асад досега щеше да има мир в Сирия. Асад щеше да бъде обесен както Садам или убит в канализацията както Кадафи. Десетки градове в Сирия нямаше да бъдат разрушени от безогледните руски бомбандировки, а в Европа щеше да има 1 милион бежанци по-малко. От ИД щеше да е останал само спомен.
236
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 252Молдавия - от както между враждуващите страни седят руснаци има ли масови убийства? Не нали но все пак има от време на време редки ексцесииГрузия - Грузия въпреки всички договорки нападна Осетия а можеше да избере и Абхазия нали. След наритванвто на великите Грузинци 2008 година района живее ли в МИР?Украйна - Кой финансира МАЙДАНА? САЩ по собствените им думи с 5 милиарда $ - финансираха "най-демократичното" нещо ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТДемократично забраниха какво ли не вкл БГ език
235
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
259 Кое и е поръчковото , още вчера се разбра че руснаците са ползвали комп игра като доказателства . Кой друг им е виновен че правят глупости
234
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
257 Няма какво да прави украинска ракета в Донбас защото няма въздушна заплаха
233
1
 
2
 
! Отговори
До боби преди 6 години
Физиката наистина е точна наука и не борави с понятия като грубо и поне, както и с предположения. Още повече, че зарядите изстрелващи осколките са от бризантно ВВ с повишена / понижена мощност, като разликата в скоростите е най-малко няколкостотин м/с.Казаното от теб за отсичането важи само ако ракетата е летяла по траектория съосна с тази на самолета и се е взривила много близо до него. С всеки метър отдалечаване осколките се разсейват и няма отсичане, а надупчване. А не сме почнали сметките.
232
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко поръчкова статия от вашингтон , после нямало хибр.войни о страна на сащ..дада
231
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
253 Осведоми се Боби как започна войната в Сирия и не пиши глупости , излагаш се само
230
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиНе разбра ли че няма украинска ракета бе момчето ми. Има само руска ракета модел БУК който изобщо го няма на въоръжение в Украйна. Руските офицери извършили екзекуцията на МН17 се знаят поименно, знае се и номера на конкретния ЗРК извършил военното престъпление от коя руска част е и къде е скрит след руския золум в Украйна. Това упражнение на руската военщина ще струва на Русия минимум 5 милиарда долара преки компенсации и двойно повече морални щети за руските военнопрестъпници.
229
1
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До Анонимен 241 - Не си губи времето да спориш с така наречения "Боби".Това е кремълски бот и то посредствен,ама тя цялата им фалшива пропаганда си е такава...
228
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
251 Ти пък американската армия е мениджър и основен доставчик . Колко смотаннн трябва да си за да поверваш на подобна приказка. Да американците са там заради хероина , нещастници , такива нещастници сте .
227
1
 
1
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Мале , мале...! Даги оплачеш ли или да ги съзалиш мурз...те.Толково са абни.