Привърженици освободиха Саакашвили от полицейския бус

Протестиращи към парламента, искат оставката на Порошенко
5 дек 2017 16:00, Елка Василева
62
Привърженици освободиха Саакашвили от полицейския бус
Снимка: архив, Reuters

Украински привърженици на бившия грузински президент Михаил Саакашвили го освободиха от полицейски микробус, след като неговия арест днес предизвика сблъсъци с полицията в центъра Киев.

"Призовавам ви да започнете мирен протест за отстраняването на Порошенко, не трябва да се боите от нищо", каза той през мегафон, след като бе свален от автобуса въпреки съпротивата на полицаите в екипировка за борба с масови безредици.

Саакашвили се зарече, че "ще даде живота си за свободата на Украйна" и прикани привържениците си да го последват към парламента.

Още по темата

След това неколкостотин демонстранти, начело със Саакашвили, увит в украинския национален флаг, тръгнаха към сградата на Върховната рада, за да настояват за отстраняването на Порошенко.

Бившият президент на Грузия бе назначен от Порошенко за управител на Одеска област, но после двамата развалиха отношенията си и президентът го лиши от украинско гражданство. След това Саакашвили започна да се изявява като борец против корупцията в Украйна.

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза днес, че т. нар. Движение на новите сили и неговият лидер Саакашвили са получили половин милион долара от "престъпната групировка на Янукович" с цел да организират митинги за завземане на властта в Украйна.

Проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт през 2014 г. след масови протести и избяга в Русия. Луценко добави, че засега не е на дневен ред депортирането в Грузия на Саакашвили, който е обвинен в "съдействие с престъпна организация". 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
дж преди 6 години
До Анонимен 29,да бе и аз питам защо Южна Осетия бе отделена от Северна? Сега са заедно
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онзи Лукашенко го свалиха с преврат, сега е време и за Порошенко да си отиде с преврат. Жалко за украинския народ, който беше използвам от хамериканците. Като видях, че през Украйна няма да мога да доближат Русия и Путин като лапна Крим за един ден, каубойците набързо се изнесоха от Украйна и я оставиха на произвола.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOZ GOLQM MRYSNIK VE EEI
29
18
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
КОГА НАЙ-ПОСЛЕ НАТО ЩЕ ВЪОРЪЖИ УКРАЙНА С МОДЕРНИ ОРЪЖИЯ ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ БОРИ СРЕЩУ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ ?!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук не може и дума да обелиш срещу Калеко - рупора на американските цонности. Веднага те трият. Нито дума срещу Калеко Алеко - той изкарва пари.
27
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лицемерните българи. В питат защо Косово било отцепено. А не питат защо Ю Осетия е отцепена от Грузия ? Какво прави руската армия на грузинска територията? Или на Украйнска ? Отговор ще има ли ?:)
26
10
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Саакашвили се зарече, че "ще даде живота си за свободата на Украйна"ЩЕ ДАДЕ ЖИВОТА СИ В УСЛУГА НА ПУТИН
25
2
 
10
 
! Отговори
Този преди 6 години
изгуби човешката си същност за мен, когато чух записите, в които искаше да се инсценира нападение в грузинска телевизия, но с истински жертви. Знаех, че стават такива неща, но да го чуеш... Грузинците много ще му се зарадват ако им го върнат!!! Порошенко е от същия дол дренки, но без задокеанската закалка. Жалко, но държавността в Украйна трудно ще се възстанови. Изглежда и нея както и България искат по комшийски да съдерат като старо палто - просто мнение.
24
4
 
8
 
! Отговори
до Калеко преди 6 години
Ти защо не станеш президент на Грузия?То бива смешна работа ,ама тези развиха грузински синдром-Сталин ,този.Ако не беше реално ,щеше да е абсурдно.Територията Украйна е пълна пародия на държава ,дано поне борбата за власт е мирна.
23
6
 
9
 
! Отговори
Абсурдистан преди 6 години
Порошенко е унизен, че американските му приятели искат да го заменят с друг неудачник като Саакашвили, а и не може да каже, че му кроят шапка. За това измислиха поредната *** лъжа и обвиняван Саакашвили, че е финансиран от руснаците. Толкова е смешен, днес са го гонили чак по покрива да го арестуват украинските власти. Абе цирка и пълен...
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един американски агент срещу друг американски агент. А държавата продължава да се разпродава и мизерията на хората да се увеличава. Сега като са със запада са в пъти по-зле отколкото преди 4-5 години!!!
21
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто Укрйна тръгна против майка Русия, нещата много зле и тръгнаха. .
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна прави нашите грешки. Не разтрелва тези национални предатели и те идват отново и отново с банда платени войници.
19
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинците взеха да осъзнават че ЕС ще няма да им даде да просперират.
18
19
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Споко товарищи, не се надъхвайте много, че после пак ще точите сополи и ще се жалвате от Сорос ..... Този Грузинец който е тръгнал да се бори против корупцията в Украйна, май си е скрил някъде руските опознавателни знаци, по подобие на зелените човечета в Крим, Донецк и Луганск, но със шайката си от стотина рушки метежници едва ли ще стигне до украинския Парламент, най-вероятно вече са му натрошили канчето !
17
0
 
20
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Саакашвили е като цирей, където и да го бутнеш се боли и цвъка гной. Чудя се на порошенко как може да назначи чужденец за управител на област. Сега да си му сърба гноя. Просто Саакашвили не става за нищо друго освен за голем проблем ... която и страна да заеме.
16
12
 
10
 
! Отговори
. преди 6 години
Не зная вече кои са по-глупави - руснаците или украинците. Ама и двете нации обичат да им е кофти и държат да е продължително. Лошо няма.
15
2
 
10
 
! Отговори
batmario преди 6 години
Убеден съм че руснаците нямат нищо общо с бедите които се случват на Сакашвили напоследък...
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Izgelzda, ce Dzeikub Rotcheeld se cudi, koia ot marionetkite mu e s po-goliamo KPD v staraniata si da razpadnat ruinata...
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да даваме ние акъл на Украйна следкато 28 години ни водят за носа е Хърбел да се смее на Щърбел. В един кюп и на един акъл сме с тях.Прехода ще стане по-дълъг от комонизмът, но ние още се вързваме че заради Москва ние такова дереджето.Ако имаше някой истински Българин в управлението до сега, щеше по примерът на Хонг Конг да изкорени корупцията и да ни даде шанс за достоен живот.