Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!

Руски издания: Ще действаме в режим на огледална дипломация
18 дек 2017 09:52, Елка Василева
123
Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!
Снимка: архив, Reuters

Не се очертава подобрение в отношенията между Русия и Запада, смятат експерти на Руския съвет по международните въпроси, цитирани в "Комерсант".

Тази седмица неправителствената организация ще публикува доклад, описващ основните външнополитически трудности за Русия през 2017 г. и шансовете да бъдат решени през идната година, пояснява вестникът.

Сред бъдещите заплахи за Москва се посочват "използване на санкции от САЩ срещу Русия и партньорите й в чужбина", "спиране на сътрудничеството между Русия и САЩ по останалите направления" и "засилване на взаимните възпиращи мерки от страна на Русия и НАТО".

Очаква се впрочем 2018 г. да донесе и редица възможности, пише "Комерсант". Що се отнася до Запада, те са свързани главно с ЕС.

Благодарение на това "през 2018 г. може да се оформи тенденция за санкционни режими "с различна скорост" спрямо Русия", смятат авторите на доклада, но правят уговорка, че излишният оптимизъм тук е неуместен.

"В отношенията с ЕС Русия ще разполага с ограничено пространство за маневри", се казва в документа. Експертите все пак се надяват Москва да установи "избирателно сътрудничество" с Брюксел, особено ако напредне уреждането на ситуацията в Източна Украйна.

Новите санкции, които се очаква САЩ да наложат на Русия през февруари, ще бъдат допълнени със секретен списък на руски граждани. И той ще е доста обширен, пише "Известия", като се позовава на три информирани източника от Вашингтон.

Списъкът ще включва няколкостотин граждани на Русия, "срещу които няма да се въвеждат санкции. Но документът ще стане сигнал за европейците, че е нежелателно да имат работа с тези хора", обяснява събеседник на изданието, цитирано от Би Би Си.

По думите му тайният списък може би ще съдържа имена на руски бизнесмени, обществени дейци и хора с държавни отличия. Списъкът ще се разпространява само сред съюзници и партньори на САЩ в Европа.

В момента тече подготовката му и ресорните ведомства - Конгресът, финансовото министерство и Държавният департамент, изпращат препоръки и свои варианти.

Русия пък вече подготвя евентуални ответни мерки, уверява пред "Известия" Андрей Климов, председател на временна сенатска комисия за предотвратяване на евентуална намеса от чужбина във вътрешните работи на Русия. По думите му Москва знае какво планира Вашингтон.

"Ще действаме в режим на огледална дипломация. Всички недружелюбни действия на САЩ ще бъдат посрещнати с точно същите мерки от страна на Русия", казва сенаторът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби 35Русофилията не прощава Боби. първо се започва с когнитивен дисонанс, след това заболяването се задълбочава. лекувай се навреме.
33
4
 
3
 
! Отговори
Руска дезинформация преди 6 години
До Анонимен..........наел снайперисти, които са стреляли срещу хората по време на Евромайдана. Той каза това, говори в ефира в предаването "Украински формат".Крайно време е разпространителите на руска дезинформация да бъдат санкционирани като чужди агенти.
32
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 25И още един въпрос каога ЕС ще наложи санкции срещу лица и организации които нарушават териториалната цялост на да кажем Кипър, Турция, Ирак, Иран, Сирия? Това е само най-близкия до нас конфликт а още по земята колко има такива?Защо се осъжда Русия - без да се дадат доказателства че има техни войски в Донбас, а примерно не се осъжда САЩ и коалиция за това че РЕАЛНО ИМАТ ВОЙСКИ В СИРИЯ и ДОРИ НЕЗАКОННО АКТИВНО КОНТРОЛИРАТ ЧАСТ ОТ ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО на Сирия?
31
3
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Глад и лабуть за ***!
30
9
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Нека преди големия християнски празник Рождество Христово Коледа да отдадем заслуженото признание на НАТО и по специално на Съединените Американски Щати, които бранят човешката цивилизация от ислямизация и путинизация... - за първи път в най-новата ни история ние сме от правилната страна на бариерата, което ни прави участници в този благороден процес...
29
2
 
3
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Повтаряй,потретвай ако искаш и сто пъти, това няма да стане истина.Послушни послушковци сме на всичко това,което реши Брюксел.Да не би по някакъв начин да разширяваме стопанските отношения с Русия?А приказките на Андерсен, на Братя Грим, и някои други сме ги прочели много, много отдавна................
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28Ти май си объркал Обама с Путин. Единствено той е психопат, масов убиец и военнопрестъпник. за последните две години на съвестта му лежат над 10 000 избити украински граждани и над 5000 сирийски жени и деца.
27
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 25Санкциите на ЕС се гласуват от ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ НА СЪОТВЕТНИТЕ СТРАНИ. До колкото мие известно санкциите които важат и за България но понеже ние нищо не изнасяме... реално все едно не сме наложили санкцииНО ВСЕ ПАК ДЕ ЮРЕ СМЕ ПРИСЪЕДИНЕНИ КЪМ САНКЦИИТЕ НА ЕС
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми нали санкции до дупка такова, какво стана, що виеш сега, а?
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента ЕС прилага ограничителни мерки към 149 лица и 38 организации във връзка с действия насочени срещу териториалната цялост на Украйна. Тези ограничителни мерки не са спрямо Русия, а срещу международни престъпници и организации.В същото време Русия налага санкции на България, най-бедната страна в Европа при положение, че нашата страна не е наложила никакви санкции на Русия.Само неграмотните хора у нас не знаят, че България не е наложила никакви санкции на Русия.Повтарям - НИКАКВИ
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Това е положението:============Русия е била дълго преди краварника, и ще бъде дълго след изчезването му!========Колко дълго е била Русия бе умник? Самото име рПреди това е е била Московия,
23
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 15Анонимни Предизборната кампания в САЩ струва 2,3-2,5 Милиарда $ за Тръмп и 3,5-3,8 милиарда $ за КилъриДо момента имаме единствен факт много далечно свързан със случая- руската телевизия РТ се е рекламирала в Туитър за 200 000$ по същия начин както всяка компания се рекламира в соц мрежите Разследането в Гугъл , Туитър и други показа че има тролски изказвания около 200 000 поста в мрежите но те така или иначе си съществуватПП само за тази новина тролене 5 пъти до сега
22
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПетровТака наречения Боко е най-голямата руска болонка в България.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен18 - Ние никакви санкции на Русия не сме приложилиДа бе да! А Плювналиев и Суджуков какво направиха?
20
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големият гаф на 2017 сътвори члена на БКП другаря Румен Радев, който убеждаваше поляците, че санциите срещу Русия трябва да паднат
19
7
 
14
 
! Отговори
Това е положението: преди 6 години
Русия е била дълго преди краварника, и ще бъде дълго след изчезването му!Свиквайте!
18
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкциите са от страна на Русия към бедни страни като България. Ние никакви санкции на Русия не сме приложили
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сред бъдещите заплахи за Москва се посочват "използване на санкции от САЩ срещу Русия и партньорите й в чужбина".Че нали санкциите укрепваха руската икономика....
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен15: това са над 200 млн. димящи дула, сила която ....Това ли е краварската сила бе ? А питахте ли Началник Ким какво казва по въпроса?Малка Северна Корея постави краварника в поза "партер"!
15
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията в САЩ е свещенна крава, всеки е готов да защити с оръжие тази крава - това са над 200 млн. димящи дула, сила която ще помете дребосъците от кремъл. Наесата в демократичните избори зад океана е най-голямата грешка на империята на злото и това ще доведе до нейния край