Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...

От 90-те до днес Алиансът почти се е удвоил – от 16 на 29 страни
18 дек 2017 11:37, Елка Василева
346
Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...
Михаил Горбачов и Хелмут Кол. Снимка: архив, Reuters

Архивни поверителни документи, чийто гриф за защита вече е свален, доказват как президентът на СССР Михаил Горбачов многократно е бил уверяван през 1990 и 1991 г., че НАТО няма да се разширява. Това съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на анализ на университетски изследователи.

Документи, свързани с тази тема, са публикувани преди седмица в сайта на университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ и са част от Архива по национална сигурност. Използваните документи включват грами, секретни меморандуми, писма и протоколи.

Архивите показват, че Горбачов и други висши съветски ръководители многократно са били уверявани от Запада, че и след падането на Берлинската стена НАТО няма да разширява зоните, в които действа.

Такива уверения са били давани от президента на САЩ Джордж Буш, от генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, от премиерите на Великобритания Маргарет Тачър и Джон Мейджър, от канцлера на ФРГ Хелмут Кол, от президента на Франция Франсоа Митеран.

Отбелязва се, че всички тези уверения са били устни и нито веднъж не са залегнали в писмен документ, изпратен от западна държава или организация до Москва.

Пояснява се, че Горбачов е бил успокояван за бъдещето на НАТО, за да приеме обединението на Германия. Отчита се, че оттогава насам НАТО почти се е удвоила - от 16, броят на съюзните държави наскоро достигна 29 с присъединяването на Черна гора.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
10
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Западняците винаги са били лъжци и манипулатори.Пък и Горбачов беше един селянин-колхозник, купиха го с една Нобелова награда за мир и той продаде народа си, но не само тях, но и целия соц.лагер.Дойдоха демократите и всичко се скапа след това.
244
1
 
8
 
! Отговори
@ преди 6 години
Османските еничари в България не ги чака нищо хубаво..
243
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не вярвай на данайците, дори когато ти поднасят дарове"....и не само на тях.
242
3
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 261: Не може да се отрече, че си напреднал по посока на "демократичното" мислене. По тоя път може ще стигнем и до концентрационните лагери за съмнителни елементи, национални предатели, и други подобни.
241
4
 
19
 
! Отговори
@ преди 6 години
България два пъти Греши и плати с много кръв, територии и материялни средства дупенето си пред "европейските цености" Същите тия ценители застанаха зад Хитлер а в средновековието се забавляваха да разчекват и горят жените си само заради това че били красиви и дявола се е вселил в тях...Сега е още по зле...
240
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече е назряло времето руските еничари българофоби да бъдат ъретирани като чужди агенти работещи против националната сигурност на европейска и натовска България!
239
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оливър Стоун направи един много читав филм ,,Интервюта с Путин,,там ще откриете много отговори...а че Горби гони приза балама на столетието е факт.Друг факт е че някой се учи от грешките си,друг не САЩ се набутват за въоръжение/неефективно визирам ракетен щит/изкуствен доларов стандарт при 20 трилиона дълг,масова наркотична зависимост опиати се внасят срещу оръжия,изчерпани енергийни запаси,50 процента увеличение на населението за 1/4 век.....???
238
24
 
18
 
! Отговори
@ преди 6 години
В мемоарите си Буров казва категорично: Русия е наша закрилница и каквато и да е власта там ,винаги ще е насочена с любов към България, няма ли я нея идва петата колона..няма и България..
237
6
 
9
 
! Отговори
h преди 6 години
До ognyanzнокой не го е лъгал - Горбачов е украински евреин, вероятно агент на ЦРУ - той целенасочено унищожи СССРтой унищожи и България между другото - накара ни да плащаме за петрола в долари и за това беше глада и купоните за храна от 1991
236
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "СатаНАТО": Ако беше вярно това, което пишеш, щях да помисля, че и ти си руски зет. Но сред тях сигурно също има свестни хора.Не че това има връзка с темата: как западняците са излъгали Горбачов на времето.
235
2
 
5
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
до Сатабато или натонякой такъв зет за разплод такъв ти го е набил че се чудиш да цвилиш или да ревеш мсй
234
18
 
20
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Отбелязва се, че всички тези уверения са били устни и нито веднъж не са залегнали в писмен документ, изпратен от западна държава или организация до Москва.НЯМА СМИСЪЛ ДА КОМЕНТИРАМЕ ЩОМ НЯМА ПОДПИСАНИ ДОГОВОРИ ! А РУСИЯ НАРУШАВА ДОРИ ПОДПИСАНИ ОТ НЕЯ МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ !
233
20
 
12
 
! Отговори
h преди 6 години
До До Нфб"Русия да крадяла мозъци като САЩ? Брадчет, кой нормален ще иде в Русия??Русия да бойкотирала долара? Пхахахаха"- Жерар Депардьо - руски гражданин- Стивън Сегал - Руски гражданин и още:Ukraine2,651,109Belarus498,878China273,034Germany244,662United States of America142,405
232
13
 
17
 
! Отговори
До Нфб преди 6 години
Русия да крадяла мозъци като САЩ? Брадчет, кой нормален ще иде в Русия??Русия да бойкотирала долара? Пхахахаха
231
20
 
15
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
в Русия има около 75 000 Българи, които работят и живеят там и стават все повече !!!-В *** българи няма.Има ***, *** от смесени бракове и руски зетове. Руския зет е най-жалкото сред двукраките. Това е нещо средно между куче-*** и коч за разплод, който си е продал гените на низшите азиати. Руският зет е най-безсмисленото и Т-по същество , срещащо се по нашите земи.
230
12
 
12
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
Русия да не вярва на сащ...в действие е тоягата и моркова ...да си търси съюзници в лицето на Китай . да води огледална политика...да краде технологии и мозъци от Запада и сащ...да развива самозадоволяването..селско стопанство...хранително вкусова индустрия..не се иска много пари и техника...а технолози готови привлечени ...по изгодно е да се платят пари и големи заплати за да се произвежда в Русия вместо да се внася...бойкот на долара...няма реално покритие от години
229
19
 
8
 
! Отговори
майорски преди 6 години
Спокойно ...ако се наложи всичките НАТО-вски бази в България за енда седмица ще ги изринем барабар с танкове самолети и тем подобни ....Само да не се налага да застанат срещу народа ни защото ще си ходят пеш до Америка !
228
4
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До h: На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания. И това е гласувано в Народното събрание (както и влизането ни в НАТО). Т.е. формално е станало по волята на българския народ (според теб). На 5 юни 1942 г. от своя страна САЩ също обявяват война на Царство България. Следват бомбардировките на София и т.н. Чети историята.
227
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пред Сталинград също е имало демократични Италианци, Французи, Румънци, Финландци, Бандеровски Украинци и Германци общо 300000. Унграците и Румънците извършват нечувани зверства и никой от тях не се връща жив за разлика от немците..слугите заслужават кучешка смърт...
226
16
 
19
 
! Отговори
х преди 6 години
До Ангелевреино мерзък,в Русия има около 75 000 Българи, които работят и живеят там и стават все повече !!!в "приятелска" Канда, която ужким ви отмени визите има 40 000 Български имигранти запада винаги ни е мразил и винаги ще ни мрази !за това ни третират като покорена държава и ни грабят като колкония !какво построиха западните гадове в България за 28 години - НИЩО !!!Русия построи в България заводи, електроцентрали, язовири и мостове .....