Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...

От 90-те до днес Алиансът почти се е удвоил – от 16 на 29 страни
18 дек 2017 11:37, Елка Василева
346
Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...
Михаил Горбачов и Хелмут Кол. Снимка: архив, Reuters

Архивни поверителни документи, чийто гриф за защита вече е свален, доказват как президентът на СССР Михаил Горбачов многократно е бил уверяван през 1990 и 1991 г., че НАТО няма да се разширява. Това съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на анализ на университетски изследователи.

Документи, свързани с тази тема, са публикувани преди седмица в сайта на университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ и са част от Архива по национална сигурност. Използваните документи включват грами, секретни меморандуми, писма и протоколи.

Архивите показват, че Горбачов и други висши съветски ръководители многократно са били уверявани от Запада, че и след падането на Берлинската стена НАТО няма да разширява зоните, в които действа.

Такива уверения са били давани от президента на САЩ Джордж Буш, от генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, от премиерите на Великобритания Маргарет Тачър и Джон Мейджър, от канцлера на ФРГ Хелмут Кол, от президента на Франция Франсоа Митеран.

Отбелязва се, че всички тези уверения са били устни и нито веднъж не са залегнали в писмен документ, изпратен от западна държава или организация до Москва.

Пояснява се, че Горбачов е бил успокояван за бъдещето на НАТО, за да приеме обединението на Германия. Отчита се, че оттогава насам НАТО почти се е удвоила - от 16, броят на съюзните държави наскоро достигна 29 с присъединяването на Черна гора.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
5
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Ако западните лидери са обещали устно да не разширяват НАТО и Горби им е повярвал, това означава, че или са го засипали с мангизи или е бил внедрен като техен агент. Кьорав карти не играе!
204
0
 
2
 
! Отговори
BG преди 6 години
До ФАКТСмени си ника на .... ФАРС.Дефакто никакви факти няма изложени от теб.
203
5
 
10
 
! Отговори
гого преди 6 години
Някой представял ли си е, че Путин ще позволи Крим да стане база на америкаците ?,..........много точно зададен риторичен въпрос, колкото САЩ пизволиха Куба да стане ракетна база на СССР
202
4
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Горбачов беше наивник и ***. Не е било трудно да го излъжат. Но и да бяха написали в официален документ, практиката показва, че за поредния президент на САЩ не е проблем да се откаже от предишни договорености. Тръмп вече се отказа от договора за ограничаване на глобалното затопляне. Сега е на път да се откаже и от договора за ограничаване на ядрените оръжия. Някой ще наложи ли санкции на САЩ? Друг път.
201
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава какво квичиш като прасе на заколене, когато чуваш думата Крим? Това е само работата на руснаци , а не на американци, европейци и прочие....А не е ли работа на кримчани, а не на зелените човечета? Каква Русия?
200
2
 
8
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Прав е колегата - Hafen die Wahrheit.Да обещаеш на девойката Преди пололовия акт, че ще се ожениш за нея, не означава, че След половия акт с нея наистина ще го сториш.Те така, мнозина "девойки" са загубели девственоста си наивно повярвали на подобни "обещания" за брак.Подобно на "наивна девойка" се държа и политическия елит на на бившия СССР по времето на Горби.
199
4
 
9
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Горбачов не е излъган, а е продажник.
198
8
 
9
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Да.Русия я излъгаха. А нас никой не ни е питал за НАТО,за базата в Ново село,както и не ни питат за еврото,както и не ни питат искаме ли цял ден по радиото да слушаме английска музика. Хубава е и коледните им са много хубави,особенно на Франк Синатра. Ама по цял ден??? Виждал съм,ходил съм ама такова никъде го няма! Ще ни затрият!На времето нашенци са се гърчеели,турчеели ,а сега какво ? Ще се забравим за едното чудо!
197
6
 
8
 
! Отговори
г преди 6 години
този гнусен украински евреин Горбачов заслужава да бъде обесен публично !!!
196
4
 
6
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Горби сега е добре. Дадоха му някоя сграда в Манхатън/Ню Йорк/ и е добре. Да му мислим ние...
195
1
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Една баба казала, че Горбачов бил... А тази баба го чула от друга баба, а тя от трета. То така се правило световна политика. Всички договорености се правят писмено. Другото е ала бала!
194
8
 
11
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Единственото спасение за България е партизанска война, държавен преврат и да следваме модела на Беларус или още по-добре -Северна Корея. Мечтата ми е да видя Северна Корея и постиженията на режима. Комунизма беше най-хубавото нещо на света, а Горбачов е предател. Вън НАТО и ЕС! Искаме съюз с Русия, Казахстан и Беларус! Нещем повече Европа и САЩ!
193
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЯКО НЕШО КОЕТО СЕ РАЗДУВА ПОВЕЧЕ ОТ НЕОБХОДИМОТО НАКРАЯ СЕ РАЗПУКВА
192
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли подписан договор между Източна Европа, Русия и НАТО да не се разширява съюза? Няма! Оплаквайте се на арменския поп. България е в НАТО и ЕС, свикнаха ли руснаците и слугите им тук? В САнкт Петербург има фабрика за ***, нищо чудно, защо нормалните коментари имат по 20 минуса. Давайте, таварищи! Так держать!
191
7
 
9
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Глупоста, наивноста, желанието да се хареса и да угоди на Запада на Горби бяха пословични!Е, в крайна сметка с доста усилия успя да разруши СССР.А, това че Запада меко казано измами Горби и тогавашния политически елит на ЦК на КПСС на СССР не е проблем на Запада и западния политически елит и западните спец. служби, а на държавните ръководители на СССР по времето на Горби , защото: "Не е луд онзи който яде баницата, а онзи който му я дава"!Това да е урок за всички политици в Русия.
190
9
 
8
 
! Отговори
А преди 6 години
До АнонименРусия беше тръгнала по пътя на цивилизацията, но...Русия беше тръгнала по пътя, по който сега върви България и чекистът Пуин се молеше на Запада да я приемат като равноправен член на Европа. До 2008. След това видя, че Западът няма никакво намерени да я приеме, а само да я използва и втвърди тона. А след интервенцията на Запада в Украйна вече беше притиснат в ъгъла и анексира Крим. Някой представял ли си е, че Путин ще позволи Крим да стане база на америкаците ?
189
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия беше тръгнала по пътя на цивилизацията, но дойде чекиста Путин и я върна в комунизма и самоизолацията. Възстанови мантрата за "враг пред портите". С единствената разлика, че СССР контролираше цяла Централно-източна Европа, Централна Азия, части от Африка и Южна Америка. Сега Путин има контрол над слаборазвитата Русия с икономика колкото Холандия, над Сирия, Палестина и някоя-друга мюсюлманска държава. Не е нужно да си професор за да установиш, че Русия НЯМА ШАНС.
188
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
187
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 198Само дето СССР се разпадна и няма право да изисква нищо. Това дали Германия ще се обедини е работа на германския народ, а не на Русия. Вижте какво, който иска да ходи в Русия, но тук е Европа. Оставете ни намира и спрете да ни заплашвате. Путин като се спомине щете нещете ще имате избор да се цивилизовате или разпаднете.
186
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само Русия, и България излъгаха за много неща. Но Русия отново е силна и велика, а България се гърчи в тинята на евроатлантическата мизерия, страна от третия свят, втора категория, депо за евтини черноработници и проcтитутки на Запада.