Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...

От 90-те до днес Алиансът почти се е удвоил – от 16 на 29 страни
18 дек 2017 11:37, Елка Василева
346
Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...
Михаил Горбачов и Хелмут Кол. Снимка: архив, Reuters

Архивни поверителни документи, чийто гриф за защита вече е свален, доказват как президентът на СССР Михаил Горбачов многократно е бил уверяван през 1990 и 1991 г., че НАТО няма да се разширява. Това съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на анализ на университетски изследователи.

Документи, свързани с тази тема, са публикувани преди седмица в сайта на университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ и са част от Архива по национална сигурност. Използваните документи включват грами, секретни меморандуми, писма и протоколи.

Архивите показват, че Горбачов и други висши съветски ръководители многократно са били уверявани от Запада, че и след падането на Берлинската стена НАТО няма да разширява зоните, в които действа.

Такива уверения са били давани от президента на САЩ Джордж Буш, от генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, от премиерите на Великобритания Маргарет Тачър и Джон Мейджър, от канцлера на ФРГ Хелмут Кол, от президента на Франция Франсоа Митеран.

Отбелязва се, че всички тези уверения са били устни и нито веднъж не са залегнали в писмен документ, изпратен от западна държава или организация до Москва.

Пояснява се, че Горбачов е бил успокояван за бъдещето на НАТО, за да приеме обединението на Германия. Отчита се, че оттогава насам НАТО почти се е удвоила - от 16, броят на съюзните държави наскоро достигна 29 с присъединяването на Черна гора.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Русия беше обещала да не се разширява, но... Крим, Донецк, Донбас, Луганск. Сега са квит с НАТО.
164
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте малко, как така разширението на НАТО не бивало да се случва? От къде на къде Русия ще казва на суверенни страни дали да станат членове на НАТО или не? Пияниците си живеят в измислен свят! Източна Европа искаше да стане част от ЕС и НАТО, от цивилизования свят! Дори Сърбия която преди няма и 20г. води война със Запада се кандисва да става членка и тя! Грузия която е на м...та си също! Турция и тя преди да дойде мустакатия ислямист. Коя е русия да определя кой ще бъде в НАТО и кой не??
163
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше Горбачов сега Путин нямаше да е президент, а отдавна щеше да е опънал петалата от препарат за миене на ОО като третокласно ченге !
162
22
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
До SS До анексията на Крим НАТО беше в период на полуразпад, след като *** го анексира и започна войната в Украйна НАТО се събуди и започна да предприема мерки за защита на своите членки, които граничат с руския агресор. Това е ФАКТ!
161
2
 
20
 
! Отговори
88 преди 6 години
За всичко си е виновен Горбачов. Как може да вярваш на англо-саксонци? Преди са казвали, че над Британската империя слънцето никога не залязва, обаче са изпускали продължението. А то е, че Господ винаги ги осветява, защото не им вярва и се съмнява, че в тъмното ще направят някоя измама. Как може да вярваш на ***, които са избили милиони по Африка и Азия, с цел нови територии?
160
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия говорят :Когато внуците забравят войната водена от дедите ни, очаквайте кървава война..Войната за Сибир наближава, корпоративното сдружение мобилизира слугинажа да даде кръвта си..
159
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И добре го е убедил, защото Горби живее сега на запад с добър хонорар и добра пенсия.
158
3
 
20
 
! Отговори
SS преди 6 години
До Ха-ха-хаПоведението на Русия е функция на поведението на НАТО, или ти не стига креатинина да го схванеш.Анексията на Крим се явява защитна реакция на срещу разширяването на нато, което според статията по - горе не е следвало да се случва.Това е много показателна статия за това на кой може да се вярва и на кой не, а коментарите са излишни.
157
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нас ни уверяваха че който мноого раааботел щял да имаа мнооого ***, ха ха ха..е сегс някои наистина много работят за без пари, а други мноого говорят че много са умни и много работят за много пари..
156
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорски=========до 10-20 години славата и достиженията на Русия ще надмине тези на СССР и соц блока в най добрите им годиникакви са достиженията на *** от 17-те години управление на лудото джудже? Под негово ръководтнво *** единствено успя да се скара с почти всички сови съседи и да стане омразна на цивилизования свята. Ако на това му казваш слава!!!????
155
6
 
13
 
! Отговори
Submarine преди 6 години
То затова Пасито се хилеше лигаво и нагло,когато караше М.Вьорнер из центъра на София.С Трабанта си,дето после го изтепосаха пред Външно.Защото са знаели,че са кухи обещания!И са се надявали вероятно,че с Русия е свършено завинаги.Но не са и предполагали,че Русия има и ПУТИН!!!
154
12
 
6
 
! Отговори
Deutschland преди 6 години
На българина всеки друг му е виновен, но не и самия той. Американците го били окупирали, германците му разтурили колхоза, а Горбачов им е крив, че разпадна един зъл болшевишки експеримент, който така или иначе щеше да се сгромоляса. Горбачов поне го направи по мирен начин. ЕС предоставя най-добрите възможности за развитие в цял свят. Вземете една Словения или Чехия. На светлинни години са пред нас. Да, обаче те тръгнаха по пътя на Европа, а България е като Украйна - вечно лутаща се.
153
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "Балък"АМА ВЯРНО СИ ТАКЪВ ;)
152
7
 
16
 
! Отговори
майорски преди 6 години
Абе не знам кой какво обещал ама Русия се изправя,ако така вървят нещата до 10-20 години славата и достиженията на Русия ще надмине тези на СССР и соц блока в най добрите им годинитова плаши запада, затова налагат санкций,те видяха този процес още 2008 година когато Путин безеремонно се изправи в на конференцията в Мюнхен и им натри носоветено този процес е необратим за съжалениеРусия географски,демографски и политически е предопределена за лидер в световната политикаВъпрос на време е !
151
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брех...рашките отново излъгани от лошия Запад!!!И защо да не се разширява НАТО на изток, рашисти?А, замисляли ли сте се, защо всички бивши ваши съюзници искат в НАТО?Поради въщата причина, която в момента украйна се опитва да се отскубне от вашия миризлив ботуш.
150
10
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 6 години
А пък Горбачов уверявал Запада, че Русия ще се превърне в нормална държава и няма да анексира територия от съседите си и няма да им праща зелени човечета и "отпускари"!
149
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕЛЕМЕНТАРНО==========Отваряте картата на света. Гледате кои страни са членове на БАТО преди 89. После гледате кои са станали нови членове след това и...повече няма нужда да се коментира!Напротив, има нужда от коментар. Членки на НАТО станаха всички бивши членки на Варшавския договор и съюзнички на Русия от преди 1989-а година. Защото нямат доверие на бившата си съюзничка Русия и търсят спасение в НАТО.
148
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западът е лъжец а изтока е свинец
147
9
 
5
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До Анонимен=======Аха ! и аз така мисля: бялото е черно! И хич не можеш да погледнеш картата и да видиш къде, колко и какво има от НАТО, нали?!===Ами защото гледам картата и сравнявам. Сухопътните граници на руската *** са 20 242 километра. Границите и със страни на НАТО са едва 1241 километра. За какво обграждане може да стане въпрос?.
146
4
 
8
 
! Отговори
БАЛЪК преди 6 години
ГОРБАЧОВ Е ПРЕДАТЕЛ НА РОДИНАТА