Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...

От 90-те до днес Алиансът почти се е удвоил – от 16 на 29 страни
18 дек 2017 11:37, Елка Василева
346
Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...
Михаил Горбачов и Хелмут Кол. Снимка: архив, Reuters

Архивни поверителни документи, чийто гриф за защита вече е свален, доказват как президентът на СССР Михаил Горбачов многократно е бил уверяван през 1990 и 1991 г., че НАТО няма да се разширява. Това съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на анализ на университетски изследователи.

Документи, свързани с тази тема, са публикувани преди седмица в сайта на университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ и са част от Архива по национална сигурност. Използваните документи включват грами, секретни меморандуми, писма и протоколи.

Архивите показват, че Горбачов и други висши съветски ръководители многократно са били уверявани от Запада, че и след падането на Берлинската стена НАТО няма да разширява зоните, в които действа.

Такива уверения са били давани от президента на САЩ Джордж Буш, от генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, от премиерите на Великобритания Маргарет Тачър и Джон Мейджър, от канцлера на ФРГ Хелмут Кол, от президента на Франция Франсоа Митеран.

Отбелязва се, че всички тези уверения са били устни и нито веднъж не са залегнали в писмен документ, изпратен от западна държава или организация до Москва.

Пояснява се, че Горбачов е бил успокояван за бъдещето на НАТО, за да приеме обединението на Германия. Отчита се, че оттогава насам НАТО почти се е удвоила - от 16, броят на съюзните държави наскоро достигна 29 с присъединяването на Черна гора.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
Горби, що подари ГРДто на ФРГто? Па ше станат нацита и па ще трявбва да ги укротявате
144
0
 
0
 
! Отговори
за лъжеца преди 6 години
Западът уверявал Горбачов....
143
0
 
3
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО преди 6 години
Отваряте картата на света. Гледате кои страни са членове на БАТО преди 89. После гледате кои са станали нови членове след това и...повече няма нужда да се коментира!
142
3
 
11
 
! Отговори
Малиии Страх преди 6 години
Тука новинарите ги е страх да кажат истината: НАТО е подло и лъжливо.Та са го формулирали така разказателно с привкус на мистерия!Абе ей кога беше времето дето всеки непотвърден слух от Сирия пускахте за абсолютна истина, а тука даже и източника сте цитирали!Мишоци!
141
22
 
3
 
! Отговори
цц преди 6 години
Естествено че Русия е против всякакви съюзи на други държави.Русия се е разположила на 1/8 от сушата на земята,140 милионото и население разполага с 1/8 от ресурсите на земята.И пак не и е достатъчно,създава Евроазййски съюзи,напада и окупира други държави,заплашва с ядрена войни всички държави които не искат да и купуват газта и петрола.А какво прави за света Русия-нищо.Пияо население което иска само да пие и да краде,да не работи и да чака Запада да и изобрети всичко.
140
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен..........А сега Литва, Латвия и Естония са окупирани от НАТО и са ***..Окупацията им е само в зомбираните от руската пропаганда глави а сравнение с тези държави Русия е най-мръсната и рухнала ***.
139
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом и Швеция, която е неутрална от повече от 100 години, след анексията на Крим от руската *** се замисли дали да не стане член на НАТО работата е ясна, че единствено НАТО може да спаси нормалните държави от руска агресия.
138
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен146 Браво, най-точния коментар, под тази статия!
137
0
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До СатаНАТО Пак лъжеш, колега по форум. През 80-те години бившия СССР имаше действаща система за космическа свръзка, позволяваща връзка по сателит с която и да е точка от земното кълбо. "Кристал".По признание и на двете страни, технологиите и на двете страни бяха толкова напреднали, че от шпионските спътници можеше да се четат заглавията на вестниците, или да се види кой войник в строя не е избръснат.За какво мислиш, тогава подписваха какви ли не договори за ограничаване на оръжията?
136
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"НАТО няма да се разширява е един от десетките руски пропагандни митове"Аха ! и аз така мисля: бялото е черно!И хич не можеш да погледнеш картата и да видиш къде, колко и какво има от НАТО, нали?!
135
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е - Чехия и Словакия успяха да прогресират. България например в момента е една окупирана бананова република с 4 американски военни бази и без собствена войска.На зла круша, зъл прът
134
2
 
13
 
! Отговори
То ясно! преди 6 години
Дори разказано в минало пренебрежително време информацията е достатъчна за да се разбере защо руснаците не вярват на "цивилизования" запад, а си вярват на армията и собствените сили!
133
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе щатите направо си купиха Горби и като падна си го прибраха при тях.
132
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обещанието , че НАТО няма да се разширява е един от десетките руски пропагандни митове изработени в Кремъл и тиражирани охотно от руски агенти от всякакъв калибър. На примитивния интелект и през ум няма да му мине, че такова обещание, няма и не може да има, понеже НАТО е отбранителна организация, в която може да членува всяка суверенна държава подала молба за членство и одобрена от другите и членки.
131
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прилики и разлики между Империята на злото и Ислямска държава:1. Първата е вечно излъгана, а втората вечно обидена от Запада 2. Едната избива славяни, а другата граждани на Запада...и общото - и двете унищожават собственото си население.
130
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И нас от кога ни лъжат че ще ни приемат в Шенген. Отдавна сме изпълнили всички условия.
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо Горбачов се чувства съсипан огорчен и изоставен
128
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Литва, Латвия и Естония не бяха членове на НАТО досега щяха да бъдат окупирани от руската ***.А ако Украйна беше член на алианса, *** нямаше да анексира Крим и да подпали войната в Донбас и Луганск. десетки хиляди също щяха да бъдат живи. Единствено НАТО е някаква спирачка пред агресията на евразийския психясал диктатор.
127
4
 
5
 
! Отговори
СССР под окупация преди 6 години
Если посмотрите сейчас на карту то Литва ,Латвия ,Естония и Украiна окопировани от NATO.ТАм уже все тежало отравлени.Милиони пострадали от СПИД с помощи спец ваксинации ..
126
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на анализ на университетски изследователи."Типичен пример за фалшива новина руска хибридна война срещу цивилизацията тиражирана от кремълската пета колона. Цитират се незназовани "белгийски медии" и и изследователи, както и неназовани доклади публикувани в американски университет. Подобни новин могат да се приемат за чиста монета от необразованата и с по-нисък интелект руска клиентела, която и без това вярва на всяка новина пускана от руската про