Милиарди в Космоса! С червено кабрио и манекена Стармен

Илон Мъск стои зад смелата идея "Фалкон хеви"
7 фев 2018 13:00,
244

Снимка: Reuters

Частната компания "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск изстреля най-мощната в света ракета "Фалкон хеви", която потегли в посока Марс с автомобил и манекен, вместо шофьор, съобщи "Франс прес".

Полезният товар, избран от Илон Мъск, е червен кабриолет на компанията "Тесла", която е също собственост на милиардера. Зад волана на колата е манекенът със скафандър, чието име Стармен е взаимствано от песен на Дейвид Боуи. Парчето му "Space Oditty" звучи и от радиото в колата. А на таблото на возилото стои надписът "Без паника", който е препратка към романа "Пътеводител на галактическия стопаджия".

Колата се появи от отделението към ракетата, в което се съхранява полезният товар. Нейната поява бе наблюдавана от няколкостотин хиляди души в интернет. Самият Мъск написа в Twitter: "Очевидно има кола в орбита около Земята" и публикува линк към видео, показващо я.

Във видеото автомобилът се вижда, благодарение на множество камери, които я хващат от различни ъгли. Мъск сподели, че обожава идеята за кола в Космоса, която един ден, след милиони години, може би, ще бъде открита от извънземна раса.

Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето. Епопеята й може да продължи един милиард години и да я отведе на милиона километра от Земята, което е еквивалентно на 10 000 пъти обиколка около нашата планета

И за да се добие повече представа за ракетата: Тя е два пъти по-мощна от използваните днес и най-мощната след "Сатурн 5". Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния Космос.

"Фалкон хеви" е дълга 70 метра и е широка 12 метра. Разработена е на базата на ракетата носител "Фалкон 9" и представлява фактически три ракети - централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети-ускорители, предаде БТА. Ракетата има и 27 двигателя "Мерлин", стартовата й тяга е около 2500 тона.

Компанията "Спейс Екс" си бе поставила за цел всяка от трите ракети да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия.

След двуминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга.

Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи, допълва агенцията, като цитира Илон Мъск. Той уточни, че тя е проникнала във водата със скорост от 480 километра в час и се е разбила. Самата платформа също е била повредена, защото на нея се разбила камера, която трябвало да документира приземяването на елемента на ракетата.

"Спейс Екс" уверява, че мощната ракета "Фалкон хеви" може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата "Делта 4 Хеви", при това за една трета по-малки разходи, тоест по-малко от 350 милиона долара, колкото струва изстрелването на "Делта 4 Хеви".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
7
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Правилно постъпваш Мъск,дядо Господ също трябва да си обнови автомобилния парк...
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има малка промяна в траекторията, поради това че третия двигател е работел повече от необходимото.
160
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15 май 2017 г. 17:45 ч.Светослав Александров. На днешния ден през 1987 година от космодрума Байконур излита ракетата "Енергия" - това е последната разработена и летяла до този момент свръхтежка ракета в историята на космонавтиката. "Енергия" е от същия клас като "Сатурн 5" (ракетата, извела хора до Луната в рамките на програма "Аполо") и "Н1" (неуспешният съветски еквивалент). "Енергия" е имала способност да извежда в ниска околоземна орбита товар от 100 тона (в сравнение със "Сатурн 5" - 140 тона и "Н1" - 95 тона). В сравнение с тях модерната тежка ракета на САЩ "Делта 4 Хеви" може да изв
159
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам как нашенските русофили са такива стръвни антисемити, при положение, че се пишат антифашисти (а те не са) и при положение, че болшевишкия преврат от 1917 е реализиран главно от евреи, начело със сифилитика Улянов, който също е с еврейски произход.
158
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 163"Буран" е съвършено различна от "Шатъла". Изпълни перфектно задачата си, но се яви Господ и наля акъл в главите на руснаците. И те канцелираха програмата "Буран". Щяха да си издухат всичките пари за това нещо и да се сгромолясат икономически. Сега дано пак им се яви и да ги възгищиса от идеята да правят суперсамолетоносач. За тези пари могат да направят поне 10 подводници клас "Хаски", с които ще пошашавят янките.
157
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало евреите са навсякъде било в Великобритания или нейната колония Южна Африка
156
4
 
3
 
! Отговори
До 186 преди 6 години
Предпочитам да се кефя на делото на този евреин пред пъклените дела на Мурдехай (Маркс), Бланк (Ленин), Бронщайн (Троцки), Каганович...
155
0
 
8
 
! Отговори
до 183 преди 6 години
Той поне се отчита ефективно, нашите взеха с 4 милиарда даже и колело не можаха да разработят а камо ли ракета.
154
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се кефите на делото на този евреин Илон Мъск,куп пари за нищо.Между другото духовно,технологично и цивилизационно по развитите извънземни, никога няма да влезнат в контакт с тази страна управлявана от Рептили,Ционисти последователи на Луцифер.Ванга е казала в "Русия ще се родят умни деца,които първи ще открият извън земен живот".Тогава ще се разбере,как се е появил живота на Земята.
153
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия (СССР) е водеща сила в космоса до средата на 60-те на миналия век: първи изкуствен спътник, първо животно, първи човек, първо излизане в открития космос. След това обаче бива настигната и бързо задмината. Изгубено е състезанието за луната (фиаското Н1), корабите за многократно използване, планетарните мисии, GPS-системата...
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте видеото преди да пишете глупости. Ракетата е двустепенна (за сега за многократно използване са само трите бустера на първата степен). Втората степен беше запалена за кратко до ниска орбита. След това е имало още две запалвания. Едното е било за трансорбитални маневри- изпитания по поръчка на ВВС на САЩ, които ще изтрелват нещо тази година. Последното запалване е изразходило цялото гориво и е вкарало товара в транспланетарна, хелиоцентрична орбита. Това е станло към 6 часа сутринта наше.
151
1
 
13
 
! Отговори
Ksp преди 6 години
За многото хора твърдящи, че Елън Мъск пилее пари на вятъра, а хора гладуват - той не е виновен. Ресурси има достатъчно за всички. Но Елън Мъск какво носи вина , че държави в Африка и по земното кълбо се оправляват от корумпирани политици. Елън Мъск ли ви е виновен на повечето българи, които си избират корумпирани политици, които източват банки и държавата с обществените си поръчки. Не повечето бедняци сами си избират палача с невежеството си.
150
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да ви имам споровете, "роскосмос" планираше такива полети за през 19-25 година, но канеше и наса за участие в тях, след като настана конфликт и руско ембарго вече стана ясно че нито САЩ нито русия могат да направят това,поради липса на сътрудничество,се намесиха частните фирми които се заеха задачата, те не са политически зависими.Това не е единствения такъв проект , има още един частен проект мисля че до една две години и ще са готови.А въпроса кога ще бъде с пилот е друг.
149
1
 
7
 
! Отговори
Ksp преди 6 години
Повечето хора явно не слушат, че това е тестов полет и се практикува от всички космически компании и страни, да се пращат безполезен товар с цел тест. Колко обаче пари ще спечели от рекламата на електрическите си автомобили е друга работа. Една рекета преди струваща близо 400 милионна вече ще струва 100 милионна. Скоро може да стигне до милион на тон полезен товар в орбита.С толкова евтини рекети ще може всяка година да се пращат по 20-30 полета до Марс без проблем с доставки за бъдещи експедици
148
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милиарди в Космоса! С червено кабрио и манекена Стармен.Тоест отново никакъв технологичен напредък за САЩ а само пясък в очите за психично болните ***.Америка ще продължава да плаща на "Роскосмос" за извеждане на астронафти и след 2022 година.
147
2
 
4
 
! Отговори
До 175 преди 6 години
Ами прочети бре! Ти ако разчиташ от тоя сайт да се информираш-не ти завиждам. Фирмата си има сайт. В сайтовете за видеосподеляне има вече куп материали от изстрелването, пресконференции, коментари... всичко е обяснено и показано протичко и за неспециалисти. Само с руски няма да стане обаче.
146
2
 
3
 
! Отговори
До 171 преди 6 години
Пич всичко се каза много точно, но трябва да разбираш английски, а ти разбираш само руски.
145
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да се пънете красноармейците, ракета с течно гориво за многократно използване до сега въобще не е имало, а руснаците не са имали никаква и нищо не са използвали повторно. Американците използваха по 2-3 пъти твърдогоривните бустери на совалката-това е.
144
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е единствената страна в момента с пилотирани космически кораби до МКС.
143
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросната ракета качва 64 тона на ниска орбита, над 20 тона на ГСО и към 8-10 тона на транспланетарна. Сега стана ли ти ясно как и къде му е колата на Мъск? И да кажеш да ви прецизират опорните точки, че се излагате. Георги Иванов беше ваш човек (червен бизнесмен), да иде Кутев да го пита като не разбира.