Почина бившата съпруга на Нелсън Мандела - Уини

Наричана "майката на нацията", тя е личност, пораждала полемика
9
Почина бившата съпруга на Нелсън Мандела - Уини
Снимка: БТА, архив

На 81-годишна възраст след дълго заболяване почина бившата съпруга на Нелсън Мандела - Уини Мандела, предадоха световните агенции.

Говорител на клиниката в Йоханесбург, в която се е лекувала Уини Мандела, каза, че заради заболяването й тя е била хоспитализирана на няколко пъти от началото на годината.

"Тя си отиде днес следобед, спокойно, заобиколена от семейството си", каза говорителят Виктор Дламини.
Уини Мадикизела-Мандела беше една от иконите на борбата срещу апартейда. Тя бе вдъхновителка на борбата срещу апартейда през 27-те години, през които Нелсън Мандела бе в затвора.

Уини Мандела обаче се превърна впоследствие в пораждаща полемика фигура. Наричана "майка на нацията", тя е обвинена, че е насърчавала насилието по време на борбата срещу сегрегационисткия режим. Самата Мадикизела-Мандела бе задържана на няколко пъти по време на борбата срещу управлението на бялото малцинство.

Нелсън Мандела бе освободен през 1990 г. Яростните изявления на Уини Мандела и обвиненията в убийство, повдигнати срещу нейни охранители, бързо я отдалечиха от съпруга й. Двойката се разведе през 1996 г. след 40-годишен брак и две години след като Нелсън Мандела стана първият цветнокож президент на Република Южна Африка. Двойката има две деца.

По повод кончината на Уини Мандела днес бившият англикански южноафрикански архиепископ Дезмънд Туту припомни, че Уини Мандела е отказвала да се примири с присъдата на съпруга си, с постоянния тормоз срещу семейството й от страна на силите за сигурност, със задържанията и забраните. Дезмънд Туту каза, че нейното поведение го е вдъхновило дълбоко. Уини Мандела е била вдъхновител и за поколения активисти, допълни той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
от зоопарка преди 6 години
аз съм РасисТ. не смятам, че това е хомо сапиенс сапиенс. Мисля, че е друг клон на еволюцията /или сътворението, кой в каквото вярва/ мисля че този вид е доста инвазивен и трябва да се отделя по принцип от нас, защото съвместното съществуване на двата вида води до проблеми за държавата и изтласкване на белите хора от нормалните им ареали на обитание. Смятам, че тези трябва да се управляват чрез апартейд, това е най-0добрата система, ЮАР беше процъфтяваща държава, световна сила, също и Родезия!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВалентинО бледоклики човеко?Какво на майната си дири тази бяла жертва в Африка?
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Само да ти припомня, че борбата срещу апартейда беше любимата тема на нашата славна и непобедима Партия - БКП!!!А иначе казваш само верни неща.
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо добро няма в тия хора.Колко страдания и смърт на невинни нормални порядъчни хора предимно бели докара бутафорната им борба за "независимост"И мъжът и разправяше приживе приказки за малки деца-как го пребивали с тояги и палки денонощно в затворите и така 30 години..А той човекът желязо.И сега какво?Групировки от чернокожи бандити убиват и изнасилват бели хора а ония им плащат социалните помощи,храната,лекарствата и водата.Благодарност и свобода и черен рай.
5
16
 
5
 
! Отговори
Пет преди 6 години
Има нещо Добро в тази жена! Мъжа и е бил 27 години в затвора и тя не се е развела с него а се е борила за неговото освобождение и известност по цял свят! Иначе е щял да бъде забравен като Човек и потънало името му в забрава! Кой мъж би търпял брак при положение че той е свободен а жена му в затвора 27 години?!Бог да я прости!
4
0
 
30
 
! Отговори
Циник преди 6 години
ЮАР - от държава със закон и ред - благодарение на двойката набедени шебеци-борци ... стана гето със строго охранявани квартали за бели.Шебеците - продължиха с това, което холандските бури бяха спряли - да се самоизбиват за плазмен телевизор...или шепа дрънкулки!
3
1
 
20
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Същата престъпничка като мъжа си. Никой не пише за хилядите невинни бели, които са били погубени от тези престъпници
2
1
 
5
 
! Отговори
!!!! преди 6 години
До ined - В ТАКЪВ СЛУЧАЙ, ПО-ДОБРЕ Е НИЩО.
1
1
 
13
 
! Отговори
ined преди 6 години
За мъртвите или добро или нищо, така че за тая - нищо.