Над 70 души загинаха в Сирия, имало ли е химическа атака?

Дамаск отрече, че е използван смъртоносен газ
143
Над 70 души загинаха в Сирия, имало ли е химическа атака?
Снимка: Reuters

Десетки хора са загинали вчера в предполагаема химическа атака срещу последния бунтовнически бастион в района Източна Гута, близо до сирийската столица Дамаск, предаде ДПА.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил варел, пълен с експлозиви и химикали, върху град Дума, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ.

"Белите каски" публикуваха в Twitter снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Проопозиционният Медиен център "Гута" каза, че 75 цивилни са загинали при атаката.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията.

"Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва да отговори, предаде Франс прес.

"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, носи крайната отговорност за тези жестоки нападения", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Еееее, другото ти личи на тебе. Както казва Путин - моделът е многополюсен. Не се прикривай, джендъре.
55
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МорскиЗначи според теб е Велико да се избиват цели семейства? Защото точно това правят Русия и марионетката и Асад в Сирия.
54
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Еднозъб ромЗначи Хим оръжието още от ПСВ е признато за НЕХУМАННО и в крайна сметка се заклеймяват тези дето го ползват. Асад имаше на въоръжение VX газове - 3 капки убиват всичко в 3 стаен апартамент от 100квм - РФ и САЩ на САЩ корб утилизираха това УЛТИМАТИВНО ОРЪЖИЕНО АСАД ПЕЧЕЛИТРЯБВА ИМИДЖА НА АССАД И РФ да се разбие - най-лесния начин че са ползвали Хим оръжиеСамо че след като и едните и другите имат самолети които да носят тежки класически бомби - не им трябва да ползват Хим оръжие
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кой ум се връзва?А ти погледни по-далече от носа си. Порови се в нета, потърси информация от разни източници и сам си направи извод, не чети готови пропагандни глупости. Напр. в германския парламент депутат зададе въпрос към външния министър за доказателствата за Скрипал и онзи му отговори, че докато Русия не даде убедителни доказателства. че не е съпричастна, ще смятат, че тя е извършителка. Презумпция за виновност! Така се оплетоха в лъжите си, че дори сами не си вярват на глупостите.
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такава пропаганда...и такава журналистика! Според някои медии??? Говорителката казала??? Над материала работил еди кой си???? Моля ви се, вече да же не е и смешно. Еди ми каза, че на негов приятел вуйчо му чул от от втора братовчедка на лелята на Иван че май оня ден нещо се сличило....Важното е че говорителката на САЩ е сигурна че не може друг да е освен Русия.
51
15
 
2
 
! Отговори
Кой ум се връзва? преди 6 години
Престарелите БГ-комунисти коментират, защитавайки Путин и Асад. Това ще им остане.Да пишат.
50
5
 
14
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Слава на Русия!Велика!!!
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАЧе нямаш глава си личи по коментарите, за другото питам.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Над 70 души загинаха в Сирия, имало ли е химическа атака?"Не са 70, а 70 000 000. вЕрваме ви.
47
1
 
7
 
! Отговори
ММ преди 6 години
P. S. Добре, че е Ердоган, та да разберем какво правят "нашите стратегически партньори" - САЩ. На пресконференцията след срещата в Анкара миналата седмица, каза, че САЩ са поискали 7 трилиона! долара, за да се справят със сирийската криза. Гледайте към 40. минута тогава става въпрос за парите. https://youtu.be/CpKrnh0aOcU
46
1
 
13
 
! Отговори
гого преди 6 години
хайде стига лимонада ушите ни нсливайтв с тези хим оръжия...изтърка се таз плоча...
45
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Дааа, личен опит. Както виждаш пиша без глава. Доста си "умен".
44
0
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Дело Путина? Или може би Костов?
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАе ти резнат кухата шамандура, че са малко дивички и си падат по мъжко.Личен опит?
42
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Новината е толкова ИЗМИСЛЕНА ЧЕ НЯМА ДО КЪДЕМи-24 или Ми-8 могат пре спокойно да носят по 4*250кг бомби и дори 4*500кг бомби. Дори 250 кг бомби всяка от тях може да унищожи по една 2-3 етажна сграда а 500кг бомби дори обикновени не бронебойни могат една по-голяма дори 5 етажна сграда да Унищожи.Въпросът е за какво изобщо да се ползва ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ?Още една забележка Военните изключително рядко летят по единично значи са били мин 2 хеликоптера тоест могли с да ползват 8*250 или 8*500кг бомб
41
1
 
18
 
! Отговори
Блез Паскал преди 6 години
Химическата атака е предполагаема, но за сметка на това с ниско ниво на вероятност, евентуално хипотетична със сбъдваемост клоняща към трикратно последователно спечелване джакпота от тотото.
40
1
 
16
 
! Отговори
ХАХАХА преди 6 години
Умерената опозиция вече е Умрелата опозиция.
39
0
 
17
 
! Отговори
Ко, Не! преди 6 години
Интелектът на Тереза Мей е като на Анита Мей зер. Превлекателността и сексапилът и също.
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново излиза някаква бабка и казва "тва химическа атака, Раша виноват, доказателства нема, вервайте ни". Не им ли писна?!?
37
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин нали ги чатка - редовно си получава Груз 200