Арестуваха основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж

Еквадор му отказа политическо убежище
Обновена: 11 апр 2019 13:54 | 11 апр 2019 13:35,
190
Арестуваха основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж
Кадър: YouTube

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асадж е арестуван днес от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Еквадор взе решение да не му предоставя право на убежище, заяви днес президентът на страната Ленин Морено.

Британската полиция е била поканена в сградата на посолството от посланика на Еквадор в Лондон вследствие на решението на властите.

Арестът на Асандж е извършен по силата на заповед за арест, издадена през юни 2012 г. от лондонски съд. Асандж ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, се посочва в съобщение на Скотланд ярд.

В последните 7 години Джулиан Асандж живеше в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция. Властите в скандинавската страна искат да го разследват по обвинение за сексуално насилие. От "Уикилийкс" обаче се опасяваха, че той ще бъде предаден на САЩ.

Решението на еквадорското правителство идва ден след като главната редакторка на "Уикилийкс" Кристен Храфсон обяви, че подозира посолството в организиране на мащабна шпионска операция, насочена срещу Асандж.

Отношенията между Асандж и неговите домакини в посолството се обтегнаха, след като Еквадор го обвини, че е издал информация за личния живот на Морено.

Президентът от своя страна каза, че Асандж е нарушил условията, според които страната му дава политическо убежище.

Създателят на "Уикилийкс" е задържан в полицейско управление в централен Лондон и се очаква да бъде отведен в Уестминстърския съд.

Ленин Морено заяви, че е поискал Великобритания да гарантира, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която ще бъде измъчван или ще бъде осъден на смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С а Щ му повдигнаха обвинение за итернет пиратство ,грози го затвор до 5 години!
118
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Форумните дУмократи, които редовно надуват гайдата за комунистическите репресии и свободата на словото, странно отсъстват под статията за човека, който е репресиран от САЩ защото изрази свободата на словото си и каза истината.Позорно е как държава като Швеция може да падне толкова ниско, че да играе роля в смехотворните съчинения за изнасилване, измислени от Вашингтон за дискредитиране на Асандж.
117
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
комунистически фашизъм в действие
116
5
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ГОЛЯМА ГРЕШКА, ЧЕ НЕ Е ПОИСКАЛ ПОНЕ ВЕНЕЦУЕЛСКО ИЛИ ТОВА НА КУБААЗ МИСЛЕХ, ЧЕ Е В ПОСОЛСТВОТО НА ВЕНЕЦУЕЛА!!!КАКЪВ Е ТОЯ ИЗМИСЛЕН ЕКВАДОР ТЕЗИ ЩЕ ГО ПРЕДАДАТ ЖАЛКО ЗА ЧОВЕКА ТОЙ САМО ИЗВАДИ ИСТИНАТА НА ЯВЕ!
115
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арестуват го защото каза истината. Западния комунизъм в действие.
114
24
 
3
 
! Отговори
anon преди 5 години
мислете го така- ако асандж беше публикувал информация която води до разкритие на агенти на българските разузнавателни служби в чужбина и те бяха извадени от строя или направо убити - дали щяхте да мислите, че е той е невинен и ок? не мисля. добре дошли в лагера "да бъде екстрадиран в америка и съден като вражески елемент"
113
2
 
28
 
! Отговори
Хектор преди 5 години
отново злото взима връх за съжаление, виж ако беше пойскал Руско гражданство щеше да си живее като цар.
112
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""Същото и със Саддам-отнесе го ЕДИН ОТ ДВОЙНИЦИТЕ му!"в името на Ал2аха"""Мда, земята е плоска и не се имунизирам......
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нека припомним, че в торентите има файл застраховка на wiki leaks с още по-страшни тайни."Бе ти нормален ли си, или само си троолиш?
110
5
 
34
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Беше ясно, че това няма как да продължи вечно. Но е наистина тъжно. Тъжно е, че истината се прикрива, а хора, които я осветляват биват измъчвани и хвърляни по затворите. Винаги е било така, и така ще продължава да бъде. Колко престъпления срещу човечеството, извършени от американски войници разкри Асандж? Има ли въобще някой да си е понесъл последствията? ... не ... няма и да има. А лозунга ... and the truth will set you free придобива нови измерения, погледнати през призмата на САЩ!
109
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с Гуантамо? Още ли отворен,нали доналдчо предизборно го беше закрил? Сега там ли ще изпратят момчето? Гледайте и вижте- най-опасно и най-мразено нещо е ИСТИНАТА.За нея умират най-добрите,и без нея сме *** скот..
108
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само в САЩ а и в ЕС от две десетилетия демокрацията се изражда в олигархична клептокрация,която пренебрегва да нашия интерес и "промотира"личния такъв,чрез баснословна корупцияКъде са разкритията за офшорните сметки от дисковете на разследващите журналисти за величината управляващиЕС?Даже смея да попитам,къде са разследващите журналисти по тези сметки?Затова и хората във Франция не стачкуват ами направо се борят за справедливост(жълтите жилетки)Алчността погубва демокрацията,ако е безгранична
107
4
 
25
 
! Отговори
7641 преди 5 години
Това показва че няма демокрация и никога е нямоло трябва човек да може да говор не на някой да не му изнася че почернил семейства.
106
4
 
20
 
! Отговори
най-после преди 5 години
еквадор продажници......банковите им сметки са набъбнали здраво !!!
105
5
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До До 102.мазепа.Олигархия е когато личния интерес на един се поставя над личния/личните интерес/и на друг/и, използвайки властта в държавата.
104
2
 
11
 
! Отговори
До 102.мазепа. преди 5 години
Сори но когато личните интереси са поставени пред Държавните,това не е "демократис" т.е. народвластие а е олигархия.За съжаление демокрацията има свойството да се "изражда " ако не се защитава чрез законни средства ежедневно и даже ежечасно.Тоно това прави и Уикилийс чрез дейността си.
103
6
 
14
 
! Отговори
anon преди 5 години
асандж публикува информация която беше изключително вредна за американската армия и разузнаване. сигурен съм, че тази информация е отговорна за загуба на живот и разнузнавателни ресурси за америка. това го прави enemy combatant. ще го екстрадират в сащ и ще го осъдят за дълго. не взимам страна- просто фактите.
102
30
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Не разбирам защо Асандж се бои от съда. Нали не го водят на разстрел а на съд, където ще може да каже нещо в своя защита. Не вярвам да свърши като Политковская, за която нямаше съд.
101
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека припомним, че в торентите има файл застраховка на wiki leaks с още по-страшни тайни. Да внимават. Опитаха се да унищожат пиратски залив и другите основни торент сайтове, но не успяха, сървърите са твърде много. Да внимават.
100
19
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До Анонимен 100 Разбира се че личния интерес трябва да е над държавния. Това е демокрацията. В Сев. Корея е обратно. Ако Асанж се чувстваше невинен, щеше да се изправи пред съда. Проблемът му е, че се е скрил в посолството на слаба и уязвима държава.