74 години от хвърлянето на атомната бомба над Хирошима

Хиляди участваха в ежегодната церемония в Япония
47
74 години от хвърлянето на атомната бомба над Хирошима
Снимка: Reuters

Япония отбеляза днес 74 години от американската атомна бомбардировка срещу западния град Хирошима, съобщи ДПА.

Хиляди души участваха в ежегодната церемония, включително оцелели при нападението и чуждестранни представители. Участниците запазиха минута мълчание в Мемориалния парк на мира в 8,15 часа. Точно в този час американски бомбардировач Б-29 хвърля атомна бомба върху града в последните дни от Втората световна война.

Безпрецедентната ядрена атака избива десетки хиляди души за секунди, а в края на годината жертвите на бомбардировката стават общо около 140 000.

САЩ хвърлят втора атомна бомба три дни по-късно в Нагасаки, на остров Кюшу. На 15 август 1945 г. Япония капитулира пред съюзниците, с което се слага край на войната.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова днес в реч лидерите да работят за свят без ядрени оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Той призова японското правителство да подпише Договора за забрана на ядрените оръжия, одобрен през юли 2017 г. от 122 страни, но отхвърлен от всички ядрени сили.

Японският премиер Шиндзо Абе пое ангажимент да се придържа към пацифистките принципи, но не обеща да подпише договора.

"Япония е поела ангажимент да служи за мост между ядрените и неядрените държави и да поведе международните усилия, като същевременно търпеливо опита да ги убеди да си сътрудничат и да водят диалог", каза Абе на церемонията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
Холокоста всички помнят и ежегодно споменават. А Херошима и Нагазаки никой не помни и споменава освен Япония разбира се. Защо ли? Дали защото и в Япония САЩ въдворяваха ред, демокрация и мир, както понастоящем го правят в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Сомалия...? И както преди го правиха във Виетнам, Камбоджа....? Каква е разликата между Труман и Хитлер примерно?
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Япония НЕ капитулира след Атомните бомби. Решено е дни преди това да се предаде, защото САЩ вече е до основния остров и са разбити ввс, флота и армията им. Но забавят обявяването на тази капитулация и през това време САЩ пък решава да сложи край на войната, както там, така и в целия свят. На една от бомбите пише : това е края на войната.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква е разликата между Холокоста и ТОВА и имали разлика между Лошият Хитлер и Добрите Американци?
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но японската съпротива не е основната грижа на САЩ. Главната им грижа е Съветският съюз.Съветският съюз е съюзник на Съединените щати във войната срещу Германия. Но Америка иска пълен достъп до световната икономика, в това число и в страни, които търсят алтернатива на западния икономическия модел. Чрез атомните бомби САЩ решава да демонстрира военна сила, за да постигне политическо и дипломатическо предимство пред Съветския съюз в следвоенна Азия и Европа.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето, когато бомбата е приготвена за употреба, Япония е готова да се предаде. Както казва генерал Дуайт Айзенхауер, Япония в този момент търси някакъв начин да се предаде с минимална загуба за страната. Не беше необходимо да ги ударим с това ужасено нещо.Ако Япония е била готов да капитулира, защо бяха пуснати атомните бомби над Хирошима и Нагасаки?Една от причините е намерението на САЩ да установи господство в региона след края на войната.
33
1
 
8
 
! Отговори
сиромах преди 4 години
Бий,за да те уважават!Ето за това японците уважават своите убийци,а за това ако имаха още атомни бомби в готовност същите тия американски миротворци щяха да ги употребят и не само върху Япония.Целта беше да се покаже на Сталин,че следващият е СССР,но и Сталин и неговите учени и разузнаване не са спали,а въпреки гладорията успяват да направят и демонстрират на краварите,че може да стане страшно и трябва да се спрат!
32
0
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Все повече се убеждавам че пишещите във форума просто не знаят историята.Защо и Кога капитулира Япония1. Преди Хирошима и Нагасаки САЩ са унищожили 68 големи Японски градове вкл част от Токио2. Бомбардировка от 900 Б-29 които носят еквивалента 0,5КТ бомби е по-ефективна от ядрено оръжие като средство за разрушение3. Една седмица преди СССР настъпление в Манджурия е унищожена последната рафинерия на Япония за Авио бензин4. СССР разбива Квантунската армия от 9.8.1945 до 18.8.1945 5. 2.9.1945
31
1
 
9
 
! Отговори
До бека с терасата преди 4 години
Тъпаако великия ти сссрр дето се накендзаа зад СталинграддУмнико, голямото кендзаане завършва с оакВане на Паулус. И след него -отваряне на Втори фронт. Иначе РККА стигаше до Ламанша.А що се отнася до Бомбата, имали са уран за две такива в този момент.
30
1
 
4
 
! Отговори
Ъ преди 4 години
Бомбардировки над Ковънтри и Лондон, изпепеляване на Дрезден, атомна бомба над Хирошима...Това е войната. Не само на фронта, а и демотивиране на врага чрез унищожаване на населението. Конкретно за атомната бомба - и демонстрация за мощ пред Сталин.
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпаако великия ти сссрр дето се накендзаа зад Сталинградд докато хората му измираха в самия град ли ми хвалиш? 2 години седяха и чакаха САЩ да им помогне... И сега някакъв панелен бек ни обяснява, как САЩ имал план да нападне малката ррусия. *** на лекар.Те ако искаха след Хирошима, щяха да изпарят и моосква и нямаше кой да им попречи. Смешкоо
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"след атомната демонстрация света, не е вюязал в голяма война. Т. Е. Тази демонстрация е донесла 74 години мир."--------------Глyпoтeвини. Веднага след ВСВ Пиндостан е разработил план за ядрено нападение над СССР, но нямат достатъчно ЯО, за да унищожат по-големите руски градове. Докато произвеждат необходимите им за агресията количества, Сталин и Берия правят мощна руска атомна бомба. Страхът на пиндостанците, че ако нападнат СССР, ще получат мигновен, смразяващ отговор, донесе 74 години мир.
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно, че ще му откаже. Англия е боеспособна държава и империя по него време. Няма как да приеме мир с нацисти, които се канят да унищожат половин Европа.Сталин е избил милиони в глупостта си да започне война с цел нови територии. Самите Филии се оплакват от жертвите дадени от СССР през ВСВ. Тука говорим за 300 000 хиляди. Така че въпроса е спорен... Кое е по лошо. За мен Сталин е в пъти по лош.
26
1
 
7
 
! Отговори
основен въпрос!? преди 4 години
До Анонимен 2Да се види ефективността на новото оръжие в реална обстановка!Пътя на САЩ към световно господство започва далеч преди 2 св.война!Не случайно помагат на Сталин в индустриализацията!Евреите в САЩ са разчели войната много точно!И германци,и японци извършват големи простотии,и това допълнително ги осъжда!Хитлер е предлагал мир на Англия над 20 пъти,но Чърчил е отказвал!Няма нищо случайно!
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма демократично във войната. Япония напада САЩ. След което започва война между двете страни. В една война няма НЕМОЖЕ. Нали за това е война? Какво да те питам може ли да използвам тая пушка, че твоята по стара или по ***? Това едно на ръка.Другото след Атомната демонстрация света, не е вюязал в голяма война. Т. Е. Тази демонстрация е донесла 74 години мир.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лудите пак са станали рано виждам :)))
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето ви едно типично по демократически нещо. Хвърляме АТОМНИ бомби, разпръскваме убеднен уран, правим майданчета, но инак сме МИРИОТВОРЦИ. Убиваме цивилни в името на световния мир. Баси, кви сме пекани.Колкото до японците, те да ваемат да се отърсят от васалитета, дето им го натресоха янките, а не да плачат и вайкат. Щото те както и германия са колонии окупирани още след ВСВ от САЩ и същаствуват като държави само "де юре".
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РускиняИ като си рускиня ко ***?
21
3
 
13
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Повод да помним, кой е най-изявеният ВАРВАРИН на този Свят. Трябва да бъдат заплюти в лицето, а кравоглави-кухороги животни у нас им се кланят.Можеха да хвърлят бомбата над военни части извън града и Япония щеше да капитулира, но извършеното е жестокост, която ще им се върне, ние трябва да ги орбягваме, като АЧС.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Точно така.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Руснаците са изнасиили и убили повече цивилни от Японци, Германци и ако щеш Американци взети заедно през втората световна. Хорда от диви селяни няма какво друго да направи и това е още по-добре документирано.