Глобалното затопляне: Океан мой, враг мой!

ООН предвижда последствията от климатичните промени
Обновена: 29 авг 2019 21:41 | 29 авг 2019 20:37,
22
Глобалното затопляне: Океан мой, враг мой!
Снимка: pixaBay

Океаните, които са източник на живота на Земята, могат да станат най-лошите ни врагове в световен мащаб, ако не бъде направено нищо за значително ограничаване на парниковите емисии, съобщи АФП, позовавайки се на доклад на ООН.

Още по темата

280 милиона души да бъдат прокудени от земите си заради покачване на морското равнище, щетите от циклоните ще се увеличат, а рибните запаси ще намалеят, твърдят специалистите от Междуправителствената експертна група за климатичните промени в специалния доклад за океаните и криосферата - тази част от земната система, която съдържа замръзнала вода под някаква форма (снежна покривка, ледници, полярни шапки, замръзнала земя).

Според доклада за океаните и криосферата, заради покачването на морското ниво 280 милиона души може да се наложи да напуснат местата, където живеят. И това е в оптимистичния сценарий, при който затоплянето ще бъде ограничено до 2 градуса Целзий в сравнение с доиндустриалните температури.

От 30 до 99 процента от вечната замръзналост - земята и скалите, които са заледени през цялата година, ще се разтопи до 2100 г., ако изпускането на парникови газове продължи със сегашния темп. Само в Северното полукълбо пермафростът така ще освободи "въглеродна бомба" от въглероден двуокис и метан и ще засили затоплянето.

Явленията, които вече са в ход, като спадане на кислорода в морската вода и покачване на температурата, могат да намалят трайно рибните запаси, с които се изхранват много хора. Щетите от наводненията могат да се увеличат 100, ако не и 1000 пъти до 2100 г.

От топенето на ледовете ще се получи голямо количество сладка вода, но след това тя ще намалее много. Това ще засегне милиарди хора.

Ако температурите се увеличат с 2 градуса Целзий до 2100 г., това ще предизвика рязко покачване на морското ниво.

Докладът от 900 стр. ще бъде представен официално на 25 септември на среща на Междуправителствената експертна група за климатичните промени в Монако. Той е четвъртият на конкретна тeма, публикуван от ООН за по-малко от година, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става дума за глобално затопляне а не за затоплянето на гренландия. Гренландия винаги е била по топла от сега, сегашното затоплянетам е нищо в сравнение с последните 10 000г. И средновековният топъл период е слаб в сравнение с предишните хилядолетия.
17
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Южен Сибир и сега е с умерен климат. А САЩ не са остров на юг живеят над 100 милиона.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни държави ще спечелят от глобалното затопляне,други ще загубят.Преселническото цунами ще е към Европа от Африка и Азия. Към САЩ цунами през океана е трудно и затова Тръмпецот го бОли кurа за затоплянето. Русия обаче ще спечели защото ще стнат достъпни още ресурси в срайния Север,Северният морски път ще стане целогодишен,а Южен Сибир ще стане с умерен климат.
15
6
 
1
 
! Отговори
Прасе с каска преди 4 години
Глобалното затопляне = ГОЛЯМАТА ИЗМАМА.Когато Ерик Червения живее в Исландия там са можели да отглеждат жито. Сега не могат защото е студено. Има писмени документи за това, обаче за някои е много неизгодно да се показват.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БауМи виж как ме изкара мен лош бе, щото "вероятно" правя някви лоши неща на природата. Болен човек си ти. И не не ги правя тея неща, не съм ги и правил.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е на Ковачки ТЕЦовете да горят въглища, пластмаса,*** и каквото там докопат за горене а България да плаща за това глоби на ЕС.Друго тук няма значение.Мачът е свирен.Човещите до 100-200 години няма да ги има.ГРАНЦИЯ !!Само след 20-30 години ще ви се иска да не сте се раждали.
12
1
 
3
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
До Факт 11Прав си. Е не чак до гибел, ама бая ще издоят хорицата с туй 'затопляне'. Като се нагушат със 'затоплянето' и поомръзне, ще сменят и с застудяване.
11
1
 
5
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Каквото и да ви говорят - става дума за пари. Дране на кожи и пълнене на гушки.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че пишете вече всеки ден за глобалното затопляне няма да ви спаси!!!Коня УтидИ у ряката.........
9
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Капиталистическата алчност и ценностна система ще доведат човечеството до гибел.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Доклад"темповете с които се случва са нетипично бързи и това е най-смущаващото за всички учени."Това не е най-смущаващото за всички учени, а един от основните аргументи за това, че промените не са вследствие естествени фактори и цикли, а са причинени от човешката дейност. Учените не се смущават толкова лесно, при това всички заедно.
7
1
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 4Ммм далеч съм от човек за пример. Опитвам се да пазя природата и да не цапам. Вярвам, че човека създава проблеми на климата/планетата т.к е много логично като се има предвид какво се изхвърля. Ако пазиш планетата - няма проблем. Силно се съмнявам обаче. Най-вероятно проблем не виждаш примерно да си хвърлиш фаса на земята или да оставиш торбичка да си плува в морето. И най-вероятно животните за теб са ... нищо ...
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека дойде 2100 г. пък ще му мислим тогава.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние дето вием врат в мизерна София да мислим за тия дето си живеят живота по островите из Карибите, Бермудите или Хаваи?
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БауТи сигурно си добър човек.. грижа те е за природата.. ние не сме щото не вярваме на солидно платени експерти и статии и съответно не ни пука зап риродата безотговорни сме и т.н а ти си добър човек, чист и невинен и биещ се за големи каузи в интернет щото не ти се прави нищо реално
3
6
 
1
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 3Мммм жалкото е, че не разбираш от сарказъм, но поне се опитваш да пазиш природата. Все пак внимавай, че с този бляскав ум може да направиш беля мислейки си, че си еко ...
2
3
 
8
 
! Отговори
шляпалника преди 4 години
Сега се сетил "елита" да взема мерки! Необратимо е! Просто си стойте в България!
1
13
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Цялата междуправителствената експертна група са се наговорили да лъжат света! Най-вероятно Сорoс им плаща. Четох го .. някъде.