Помпео: Романът на Оруел "1984" - реалност в Синцзян

Китайските власти държат там в лагери 1 млн. уйгури
12 окт 2019 12:06, Елка Василева
26
Помпео: Романът на Оруел "1984" - реалност в Синцзян
Майк Помпео. Снимка: архив, Reuters

Антиутопията на Джордж Оруел "1984" се превръща в реалност в Синцзян, където китайските власти държат в лагери над 1 милион представители на мюсюлманското малцинство уйгури, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Помпео обвини Китайската комунистическа партия, че е задържала и малтретира над 1 милион уйгури. "Романът на Джордж Оруел "1984" се превръща в реалност там", подчерта той в реч на среща на християнска организация в Нашвил, щата Тенеси.

Държавният секретар на САЩ призова Националната баскетболна асоциация (НБА) "да признае това".

В петък миналата седмица избухна криза между Китай и НБА, след като главният мениджър на баскетболния отбор "Хюстън Рокетс" Дарил Мори изрази в Тwitter подкрепа за продемократичните протести в Хонконг.

Впоследствие Мори изтри своя туит, но той бе определен от китайски медии като поредния пример за западната намеса във вътрешните работи на страната. Самата НБА първоначално каза, че е "дълбоко разочарована от неуместните изказвания" на главния мениджър на "Хюстън Рокетс", но след като бе подложена на критики от американски конгресмени, отказа да се извини и заяви, че продължава да подкрепя "свободата на словото".

Китай е един от най-големите пазари за НБА, оценяван на над 4 милиарда долара годишно.

"Всичко това започна с един туит. Мисля, че Китайската комунистическа партия може да понесе един изолиран туит", каза по-късно Помпео в Нашвил в интервю за местна телевизия.

Държавният секретар подчерта, че китайските компании в САЩ са свободни да критикуват американските политически решения. "Американските компании би трябвало да поискат да им бъдат предоставени същите права" в Китай, предположи той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Държава вкарвала в резервати и избила милиони коренни жители, дава акъл за чужди нарушения, малко е нелепо, те какво искат с прегръдки и меченца да се действа като в ЕС и всеки месец убити в атентати ;) ?!?!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех тия Китайци,като си нямат "почивни" домове тип Гуантанамо,направо са за критика от всякъде!
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето Рейгън притискаше комунистите много здраво за спазване правата на човека и ги правеше на луди заради това. Сега нещастници като Тръмп се грижат единствено за собственото си его и за очерняне на политическите си противници. Китайците търгуват с органите на убитите уйгури от тези лагери за което получават кървави пари и потупване по рамото от пишман политици като Тръмп и Помпео.
21
9
 
6
 
! Отговори
Слава Україні преди 4 години
Междувременно, Гръцката Православна Църква призна официално автокефалността на новата Православна църква на Украйна!Героi Слава!
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1984 е реалност и в западния свят. За имвецилите е прикрит под думичката "демокрация"...
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Всички роми в лагери? Живеят си и се плодят на воля, без да ни закачат - бездруго ние ги храним, поне да не ни избиват!Напротив, лесно можем да си го представим!Хора по селата, и по улиците на града нощно време, никой не ти влиза в къщата или вилата, дори не те пребърква в градския транспорт и не те пребива глутница прим..ти на излизане от заведение...Абе , нещо се размечтах...
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полицията на кравчовците всеки ден застрелва по 3,5 човека средно. Помпео да предложи на Китай кравчовците да вземат тия уйгури и да си ги интегрират.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Всеки начин за справяне с ромите е добър дошъл - лошото е, че го правят единствено Оруел (ама само на книга, пък и той отдавна се помина) и китайците; е, все пак някой отнякъде трябва да започне, нали?Лошото е, че никога няма да свърши - "шведите" са вредни, гадни и неунищожими като ***.
16
0
 
7
 
! Отговори
Митев преди 4 години
До АнонименДобра идея. Дай Боже всекиму !
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хонконг е мулти национално общество. И е в правилната политическа линия на ООН - мултилатерализъм в Китай. Както е в ЕС.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си ги вземат в САЩ. Не виждат ли, че цял свят не понася мюсляците. Какво само ги натрапват. Също като с нашите роми. Вечно ще си живеят в средновековието.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пф... ФАЩ държи 2.5 милиона по затвори за печалба, вкарани вътре за минимални глупости, където влизат в банди за да оцелеят, и излизат истински престъпници...
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
реалноста е в сащ, където може да влезеш в затвора даже за неправилна мисъл или изказване на лично мнение. Относно следенето, това което имаме сега е пъти над оруел
11
1
 
14
 
! Отговори
Шъ любъ на Елка гъзъ преди 4 години
Да не би в САЩ да е по-различно???
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците ще купуват шопари от САЩ, понеже имат криза със свинска чума, а свинското е най-популярното месо в Китай.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази абракадабра започва с набиванена канчето на Китай за уйгури ,нба даго каже,четено е от Оруел,еди кога си.Някой тътри да се извинява,друг муминава път.Някой били подтиснати.За нашето подтискане ,е написано отМак Гахан,това прочел ли е помпи,илии той,като винету е еднокнижник.Многояко загриба,ала на дъното има тризъбец
8
2
 
11
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
Гърция подкрепя братски Китай в това благо дело..Нека заедно Гърция и Китай да вкараме в Концлагери и всичките турци от МалаАзия .А после и да ги изселим в пустинята Такламакан .
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джо Бидон и демократите се кланят на комунистите нека ги пратят при уйгурите .
6
1
 
15
 
! Отговори
Циник до 5 преди 4 години
Завчера в Манчестър един алахогъзник си закла 2ма англичани в един МОЛ... *** това си е нормално - културни особености на алахогъзниците... Ден преди това сирийски Лежанец с откраднат камион рани 9 човека на светофар в Германия... Щото му отказали азул..*** тва си е окей
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как тогава да се справят с непръксатите атентати,които правят тези уйгурти? В този лагер ги образоват,и им показват,че това,което им говорят ислямистиките пропагандатори на атентати и омраза не е истина. ЕС предпочита да сложи в СВЕТА НА Оруел всички ни,а не само потенционалните терористи.