Ердоган ще се стресне, ако Европа дестабилизира икономиката!

Весела Чернева: Действията му са заплаха за сигурността
Обновена: 14 окт 2019 16:15 | 14 окт 2019 16:12, Елка Василева
148
Ердоган ще се стресне, ако Европа дестабилизира икономиката!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Действията на турския президент Реджеп Ердоган създават заплахи за сигурността на Европа, заяви пред БНР Весела Чернева – директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика.

Относно турската операция в Сирия тя подчерта, че европейската реакция е много трудна. „От една страна Европа иска да запази споразумението с Турция за бежанците и не иска да бъде рязка по отношение на действията на Ердоган в Сирия. От друга страна обаче е ясно, че Ердоган създава все повече врагове на Европа там“, каза Чернева.

„След като навлизането на сирийска територия причини на практика кюрдите да напуснат няколко града и да освободят един цял лагер, който беше тип затвор за бойци на „Ислямска държава“, в момента тези бойци са на свобода. За „Ислямска държава“ основен враг е Западът“, обясни експертът.

Още по темата

„В този смисъл това е директна заплаха за Европа. От друга страна кюрдите също няма да се превърнат в приятели на Европа, защото се почувстваха изоставени от международната общност“, посочи Чернева.

Единственото, което може да стресне Ердоган, е ако Европа реши да дестабилизира турската икономика – да изтегли своите инвестиции и да престане да дава заеми на турски фирми, изказа мнение Чернева.

По думите ѝ въпросът е колко далече иска да стигне Европа. Според нея все още Европа има доста средства за въздействие върху Турция.

Весела Чернева определи обявеното от турския президент Реджеп Ердоган, че може да пусне към Европа над 3 млн. бежанци, като политическо изявление, а не взето решение. Според нея не може да се очаква, че това наистина ще се случи. „Политическо изявление за това как той очаква външният свят да се отнася към случващото се в Сирия“, каза Весела Чернева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа ясно да определи кои са и приятелите там, кюрдите, ислямска държава, други някои и да бъде последователна. Засега ЕС е само клоун на верижка
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диктаторчето Ердоган в момента държи козовете - ако Европа и САЩ му наложат санкции, той ще отиде при Путин и така НАТО и САЩ ще изгубят изключително важен съюзник в изключително важен момент. За десетките военни бази на алианса и американците да не говорим. ЕС и САЩ просто не могат да си го позволят в момента. Има вероятност третата световна вече да е започнала.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рижавият паун се скри:-)
34
3
 
9
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Феса се стряска по един начин, бой бой и бой! Тервел го е разбрал, приложил и ефекта е бил 700 г. Но лицемерна европа пробва спин с аспирин да лекува. Да приемеш турция в нато и ес? След още 10 г историците ще определят тази грешка от ранга на грешката плевнелиев или химически оръжия в ирак.
33
1
 
5
 
! Отговори
Йово преди 4 години
По нета има много дивотии но тази е една от върховните. "Ердоган ще се стресне, ако Европа дестабилизира икономиката"! Коя държава ще му посегне, Германия ли, само за справка BMV, Mercedes, в близко бъдеще и WV имат заводи. Или ВБ и Франция които векове наред използват Турция като възпираща сила срещу Руското влияния на балканите и близкият изток. Малко по сериозно това са само приказки!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Фолксваген" е добила популярност европейска награда за агресори....
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега шефчетата на VW сигурно гледат като пребозали телета. Страшна стратегическа грешка допуснаха. Но не необратима. Евала на Б.Б., явно е по-информиран от тях какво ще се случва.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа предприе вече "дестабилизация"... ...с Фолксвагена...
29
3
 
4
 
! Отговори
Фабрика за сълфетки преди 4 години
Мога ли да взема поръчките за носни кърпички? Щото Турция ще продължи Операцията а другите ще риват още.
28
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция държи всички козове + тузът Ц400.Европа нито може да и се обяснява ( Турция пуска емигрантите към нея ).Нито може да я напада който и да било ( Ц400 ).Европо, изкyфяла бабичке, не ти дойде акъла след толкова много войни и беди.
27
5
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
ердуган е много противна личност
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23ЗАВИНАГИ, СИГУРНО и НЯМА СТРАШНО са най-гумените понятия !
25
5
 
1
 
! Отговори
Фандъкова победа преди 4 години
до OMG_Lucker,аз затова ще коментирам тука. Мая Независимая няма шанс дори да е почти толкова независима колкото Радев .
24
3
 
4
 
! Отговори
Мислете преди 4 години
Само си представете ако Турция пусне бежанците,ния ще загазим много като се има предвид че сме разграден двор.
23
0
 
6
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Искам да попитам: що под другата тема- за Фандъкова, не може да се коментира? Случайност?
22
1
 
9
 
! Отговори
15 преди 4 години
до 21ЗАВИНАГИ Е, петрола вече е история, а друго в близкия изток няма. само руини, необразовани араби и голи поляни на които нищо не расте. мислиш ли, че на САЩ им пука дали труция и сирия се бият...
21
0
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Аха.... Европа на Мурксул ханъм го наказва яко - нов завод на Фолксваген.... Милиарди откраднати от европейските данъкоплатци... Та да не "пусне" тълпите нашественици с коран под мишницата.Ако същата тази демагожка се беше вслушала в "здравия разум" на Орбан, и беше върнала тълпите - кой откъде изпълзял - сега нямаше да и се налага да трепери от "ню ейджа" камилари и козари.Като Архимед - тя даде на султана - лост да обърне Европа!С всичките кусури на правешкия чобанин - и пиле нямаше да мине
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15Ей, внимавай с това ЗАВИНАГИ и прочети теорията на Айнщайн !
19
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябваше и бай Тошо навремето на направи като Ердуган. Не да гони турчеещите се от България и да им сменя имената, а направо с танковете и щяхме да сме си решили проблемите с тях. СТРАННОТО е, че тук турчеещите се са на страната на ердуган.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потентността на Европа да упражнява реално политическо влияние е колкото на 110 годишен старец. Единственото което ЕС може е да приказва по телевизията. Това е голата истина. Русия изтегли ли се от Донбас? Не. Никой не бръсне ЕС за нищо. И защо да я бръснат? По телевизията говорят едно. А делата ги знаем. Заводче тук. Далаверка там. Това е.