Ердоган ще се стресне, ако Европа дестабилизира икономиката!

Весела Чернева: Действията му са заплаха за сигурността
Обновена: 14 окт 2019 16:15 | 14 окт 2019 16:12, Елка Василева
148
Ердоган ще се стресне, ако Европа дестабилизира икономиката!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Действията на турския президент Реджеп Ердоган създават заплахи за сигурността на Европа, заяви пред БНР Весела Чернева – директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика.

Относно турската операция в Сирия тя подчерта, че европейската реакция е много трудна. „От една страна Европа иска да запази споразумението с Турция за бежанците и не иска да бъде рязка по отношение на действията на Ердоган в Сирия. От друга страна обаче е ясно, че Ердоган създава все повече врагове на Европа там“, каза Чернева.

„След като навлизането на сирийска територия причини на практика кюрдите да напуснат няколко града и да освободят един цял лагер, който беше тип затвор за бойци на „Ислямска държава“, в момента тези бойци са на свобода. За „Ислямска държава“ основен враг е Западът“, обясни експертът.

Още по темата

„В този смисъл това е директна заплаха за Европа. От друга страна кюрдите също няма да се превърнат в приятели на Европа, защото се почувстваха изоставени от международната общност“, посочи Чернева.

Единственото, което може да стресне Ердоган, е ако Европа реши да дестабилизира турската икономика – да изтегли своите инвестиции и да престане да дава заеми на турски фирми, изказа мнение Чернева.

По думите ѝ въпросът е колко далече иска да стигне Европа. Според нея все още Европа има доста средства за въздействие върху Турция.

Весела Чернева определи обявеното от турския президент Реджеп Ердоган, че може да пусне към Европа над 3 млн. бежанци, като политическо изявление, а не взето решение. Според нея не може да се очаква, че това наистина ще се случи. „Политическо изявление за това как той очаква външният свят да се отнася към случващото се в Сирия“, каза Весела Чернева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стройте още повече къщи за гости, защото ще ви дойдат много гости на гости.
16
8
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Голям смях, Европа нищо не може да направи,докато Турция ако реши може да направи голяма беля на Европа.А Ния ще бъдем пометени от орди бежанци.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ се разкараха от близкия изток ЗАВИНАГИ. вече в петрола няма бъдеще нямат работа там.
14
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Виждате ли загрижаната Европа за кой се притеснява!За тези които убиват цивилни и деца ТЕРОРИСТИ
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фолксваген ще го компенсира!
12
7
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
до 9могат да направят и турската лира да стане 2 стотинки (0,01 евроцента) като в Русия и турските заплати ще станат по 10 евро. тамън ще си приличат с русия и без това сега са приятели... глад мизерия и работа в европейските заводи за без пари. хахахахха тия турци ще го линчуват ердоган скоро време
11
1
 
12
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Хаха, Европа не може да реагира, понеже не знае САЩ дали са със Султана или срещу него :)
10
2
 
5
 
! Отговори
Интересно ми е преди 4 години
Какъв е интереса на Европа от дестабилизирана Турция точно в този момент? Защото очевидно досегашната стратегия/и в Сирия не дадоха резултат. Или по-скоро имаме една разпокъсана Сирия, в която могат да вземат връх всякакви радикални формирования.
9
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще им дестабилизарат икономиката??? Със сделки за 1 милиярд ли? VW си наливат пари там, всички по големи производители имат заводи там, те ще дестабилизират ХАХАХА . Само могат да "ОСЪЖДАТ" действията и това е!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във момента Ердоган най се интересува от бройката на гебердясали терористи другото е ала бала
7
2
 
12
 
! Отговори
притеснен преди 4 години
Баба Ванга, ще излезе права за Сирия !
6
4
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
да са бият там в нищото бе, какво ви засяга,
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сте наивни ако си мислите, че на хора като Ердоган, Путин, Мадуро и т.н. им пука за икономиката. Единственото, което има значение за тях е да останат на власт на всяка цена. И в най-разсипаната икономика, диктаторът винаги ще живее в охолство.
4
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Сучетата си лаят , кервана си върви.
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След тази новина Ердоган си поръча още един чай със лека усмивка!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган ще ускори решаването на сирийската криза. Централната власт ще завземе кюрдските територии без бой. Турция ще се изправи пред арабските сили, които имат достатъчно пари да плащат за война срещу Турция.
1
11
 
16
 
! Отговори
.. преди 4 години
Ние в БГ недолюбваме турците, но истината е, че Ердоган е адски обигран и хитър политик.Направил си е сметката, не го мислете него, държи козове в ръкавите.