Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?

Шефката на МВФ ще се бори за равни права на работното място
16 окт 2019 09:05, Елка Василева
256
Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предаде Франс прес.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

Още по темата

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева.

Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено, пише БТА.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 183Количество,което трябва да разпределиш на по-голяма площ и тегло.Количеството не е гаранция за качеството в масовия случай ;)
162
0
 
5
 
! Отговори
чарът ти преди 4 години
До ВЪПРОС- е без покритие! Смърдиш!
161
12
 
20
 
! Отговори
Жена преди 4 години
До 179Когато се явят Иван и Мария на интервю обаче, и на Мария и обяснят,че макар и много да я харесват тя не става за работата защото ще вземе да ражда и да липсва, а Иван няма да ражда. Или вземат Мария и Иван за една и съща работа, обаче на Иван дават повече защото е " глава на семейството",а Мария "си има мъж да я храни" ей тогава е обидно. Аз лично съм била и двете ситуации и не е cool въобще.
160
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази за пореден път пказва, че не струва. Незаплатеният труд вкъщи се върши и от двамата с тази разлика, че на мъжа работата е по-тежка, но по-кратка, а на жената е по-продължителна, но по лека. Ако този труд се плаща, то мъжа ще взима 2-3 пъти повече от жената.
159
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека разгледаме набързо какво означава "квоти":Явяват се Иван и Мария на интервю за работа. Иван - висше; 10 г. стаж по специалността; 2 западни езика над В2 ниво и референции от предходни работодатели. Мария - висше по човешки ресурси, стопанско управление, икономика или друг локум; общо 4 г. стаж - любовница на различен меринджей всяка година на измислена длъжност; махленски английски и брутално самочувствие.Взимат Мария, защото има квота за жени. Найс, а?
158
1
 
7
 
! Отговори
Какво, къде, кога? преди 4 години
От материала не става ясно КЪДЕ са били тези есенни срещи на МВФ и Световната банка. Не става ясно дали става дума за пропуск на Франс прес или на преразказалата информацията за днес.бг, или мястото на срещата трябва да го знае всеки човек, който може да чете и пише...
157
0
 
10
 
! Отговори
до 176 преди 4 години
че ти за него, ако не си осъзнал, се плаща най-скъпо!!
156
2
 
21
 
! Отговори
леле мале преди 4 години
Тая утре ще им даде акъл и за секса у дома да си плащаме!!!
155
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, че то заплатите са пълна тайна в Бг.
154
2
 
15
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
трябва да се почне от накъде, накрая се стига до квоти за храна, т.е. купони (вече много популярни в българия) и квоти за затвора - който е извън партийната линия у ГУЛАГ, историята винаги се повтаря...в следващата световна война - мъжете във вкъщи, жените на фронта, ама едва ли...
153
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ВЪПРОС"струването" има едно единствено име:-СЛУГИНАЖ..
152
2
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
е добре,баба ви Сталинка Евродирективова сай "изходила по некои въпроси"..Добре,това е нейно право!..но все пак възникват 1-2 въпроса...Например:-САМАТА Сталинка била ли е "Незаплатена работничка в къщи",та ги "разбира тия ряботи"?..Па и друго:..-Защо е игнорирала ДОБРЕ ПЛАТЕНИЯ "труд" на "МАГИСТРАЛНИТЕ работнички"..?Те не са ли жени?../е,в повечето случаи де./..Па и трето:-Една ТЕЖКА ФИНАНСОВА институция да се занимава с БИТОВИ проблеми?..викате:-"Като нема риба ,и ракът е риба"..
151
3
 
37
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Госпожо Кристалина , В България и Света няма жена която да я вземат на Работа ако е над 50 години , вие как се Уредихте ? Какво направихте ? Какво ви струва ?
150
4
 
21
 
! Отговори
сара преди 4 години
Хайде, вече започва да е справедлива...каква демагогия.
149
6
 
41
 
! Отговори
Реалност преди 4 години
Проблемът е, че в здраво семейство където мъжът и жената са като едно цяло. където възпитават децата си да бъдат честни ,смели и добри , такова семейство НЕ Е ИЗГОДНО на управляващите. "Разделяй и владей" е мотото по което ни управляват те днес . Когато семейството е раздирано от скандали а децата са оставени на произвола на съдбата ... Тогава народа е ЛЕСЕН за управление и вместо да изисква от държавниците си по-добър живот , простолюдието се занимава с кавги и нападки помежду си .
148
4
 
53
 
! Отговори
Реалност преди 4 години
Мъжът и жената са различни. И двамата са създадени за различна вид работа. Това което с лекота може да се прави от жена понякога е трудно за мъжа и това което за мъжа е лесно , в много случаи е трудно за жената . НО ЗАЕДНО КАТО ЕДНО СЕМЕЙСТВО МЪЖА И ЖЕНАТА МОГАТ ДА ПРАВЯТ ЧУДЕСА .Няма да има нищо невъзможно, Всички трудности могат да бъдат преодолени. Но... мъжът трябва да Бъде МЪЖ а жената трябва да бъде ЖЕНА , а не женствени мамини синчета и феминизирани мъжкарани с изкривени от злоба лица.
147
6
 
42
 
! Отговори
хм преди 4 години
До всички жени, които се радват на Кристалина Георгиева и налудничавите идеи за "неравенство между мъжа и жената" - ако сте от тези, които се причисляват в графата на безплатно готвещите, чистещи, гладещи и гледащи децата си, моля, сърдете се на собствените си съпрузи и бащи на децата си. Нали не очаквате у дома да сте навряни в ъгъла от собствения мъж, а на работа чуждите мъже да ви носят на гръб и да ви вършат работата, за да ви компенсират?
146
9
 
37
 
! Отговори
Накратко за ... преди 4 години
"Незаплатената работа" на жените в къщата : -Скъъъпи, ела да ми отвориш тази консерва ....-Миличко, печката не работиии, постоянно изгаря каквото сложа ...-Моля те изхвърли *** , тъкмо съм се лакирала ..-Лампата не светииии...-Помогни ми да простраааа...-Гледай детето , много съм изморенааа ...-Този кашон с дрехите дето го напълних мнооого ми тежи , занеси го в килера ...-Ауу, забравих си палтенцето в кашона, донеси ми го от килерааа...-А,ето къде било палтенцето ми,върни кашона...
145
7
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно противна тетка, направо отвратителна.
144
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в съдебната система от години са само жени?Съд, прокуратура, адвокати.......Нагоре във ВАС и ВКС са само и единствено женоря, ама за това май никой не говори. Не разбрах, няма мъже, които да познават законите и кодексите и да ги прилагат ли?В МВР същата работа - 80% женоря на заплата, дето не могат да хванат един престъпник.