Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?

Шефката на МВФ ще се бори за равни права на работното място
16 окт 2019 09:05, Елка Василева
256
Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предаде Франс прес.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

Още по темата

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева.

Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено, пише БТА.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
7
 
37
 
! Отговори
Това е гном преди 4 години
Значи за тая джендърка съучениците и казват,че не са били сигурни мъжко ли е,женско ли е! Точно това същество съм сигурен,че къщна работа не е работило. С тия пръсти като кебабчета надали и игла ще вдене,камо ли къща да върти. ТАва е гном. Най-много куче у дупе да убоде.
142
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да ти говори една жена, винаги става дума за пари.
141
5
 
15
 
! Отговори
До 159 преди 4 години
Ти наистина си скъсала лентата - такова нещо като геном на интелекта няма и никой не го е откривал, да не говорим някой да твърди че той се пренася единствено от жени. *** от космоса се съвокуплява с ***? Това някаква нова феминистка версия на библията ли е? Сериозно защо ги ръсиш тези глупости?
140
20
 
6
 
! Отговори
До 152 преди 4 години
Y-хромозомата носи в себе си информацията за смъртта, тоест лимита от 70 години предвиден от вашите Свети писания. А за генома на интелекта, че се наследява от жените е доказан и от вашите учени-мъже. *** е дошла от Космоса, за да се съвокупи с пpимaтитe и да се извисите еволюционно. Експериментът беше неуспешен. Поради нескончаемият брой пpecтъпления срещу жените (не включваме тези жени, които са се съюзили с вас) ще се върнете оттам, откъдето сте тръгнали.
139
6
 
36
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До 151,В Япония средната продължителност на живот на жените е над 84г.! Брей че от лош живот сигурно? Страната не е християнска, но защо там не се борят за еманципация на жените, а са приели ролята на жената да е тази на домакиня и възпитателка на децата. И това не пречи, ако искат да се образоват - има училища за майки. И са трета икономика в света. Явно патриархалния начин на живот не е попречило на обществото им да се развива. Могат да пътуват навсякъде без виза. :)
138
4
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Още първия месец много семейства ще се окаже, че след като си платят един на друг заплатата в общия бюджет няма достатъчно средства да се плати тока например и от там скандали и край на семейството. Затова приказките на тази госпожа са пълни глупости! Тя говори за незаплатен труд, тоест труда на жената или мъжа в семейството не са задължение като част от това семейство, а едва ли не работа която да вършим срещу заплащане! Тази иска да превърне семейството в бизнес (не се сещам за по добра дума)!
137
5
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Хора отклонихме се от темата, а тя е, че не е работа на Международния Валутен Фонд или негов представител да се меси в междучовешките отношения, това е в резона и работа на Съвета по правата човека към ООН! Всяка институция да си знае работата и мястото! Ако правилно се разбира изказването и излиза, че освен брачен договор, ние хората трябва да сключваме и трудови договори помежду си и да си плащаме заплати едва ли не. А от къде ще дойдат тези заплати? От семейния бюджет. И какво ще стане?
136
4
 
24
 
! Отговори
Handyman преди 4 години
A мъжете не вършат ли работа за семейството, която не му се заплаща? Или според еманципацията това не е важно :)
135
3
 
15
 
! Отговори
До 151 преди 4 години
Не знам как е при жените, но аз интелекта си го придобивам с учене (четене на научни книги, а не списания), а не от Богините :)
134
6
 
15
 
! Отговори
До 151 преди 4 години
Патриархата няма връзка с религията, това е естественото състояние на обществото. Не може хем да ме обвинямаш в религиозен феминизъм, хем да пишеш че интелекта се наследявал от жените, защото богинята на знанието била Изида!? Точно на патриархалните общества дължим целия прогрес на нашата цивилизация днес.
133
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 151Интелекта се наследявал от жените...спри моля те.
132
14
 
7
 
! Отговори
До 132 преди 4 години
До 132 Стига глупостиСпоред вашите патриархални религии е така, защото вие ги подкрепяте заедно с демоничните сили, които стоят в основата им. Всички патриархални общества са пропаднали. Развиват се само в посока войни и ceкc. Интелектът се наследява от жените, богинята на знанието е Изида. Ако не носите женския геном ще сте пpимaти. И както натягате пружината все по-малко от този геном ще ви се предава до момента, в който ще започнете да се раждате с интелект на шимпанзе.
131
6
 
29
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Съюза на въгледобивните работници- миньори приветства решението на Кристалина Георгиева и обещава равноправие и и дори по-високи заплати за жените желаещи да работят наравно с мъжете в мините ........ нямало желаещи ... нито една жена .... то равноправието било само за женската работа в офисите и администрацията ... и то само за заплатите а не за това кой колко работа вършел там .....
130
14
 
5
 
! Отговори
До 132 преди 4 години
До 132 Стига глупостиСпоред вашите патриархални религии е така, защото вие ги подкрепяте заедно с демоничните сили, които стоят в основата им. Всички патриархални общества са пропаднали. Развиват се само в посока войни и ceкc. Интелектът се наследява от жените, богинята на знанието е Изида. Ако не носите женския геном ще сте ***. И както натягате пружината все по-малко от този геном ще ви се предава до момента, в който ще започнете да се раждате с интелект на шимпанзе.
129
5
 
8
 
! Отговори
До 143 преди 4 години
И да науката доказва, че природата не е отредила роля на лидер на жените - защо е нужно да вървиш срещу природата си е въпроса? Защо трябва да се правиш на такавата не си? Какво искаш да докажеш? Трябва да заличим научните се познания, да заличим половете, да се правим че не съществуват ли? Каква е целта на цялото това отричане на реалността? Защо искаш да си мъж и се срамуваш от женската си природа?
128
4
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 124Ние няма как да сме еднакви, хората са различни и сме създадени да се допълваме. Единия да компенсира недостатъците на другия и обратното. Но феминиските няма как да го разберат това, те имат идея и си търсят поводи да я налагат и доказват, а като им казваш, че мъжете са по висши, то ти играеш тяхната игра и падаш в техния капан. Затова постъпи умно и докажи, че мъжете и жените са две допълващи се части от едно цяло. Така хем сменяш играта, хем вече те са лошите.
127
6
 
8
 
! Отговори
До 143 преди 4 години
Изключението само потвърждава правилото - действително е имало няколко случая на способни жени-лидери, които са се справили наистина добре с тази си роля, веднаги ми изниква Маргарет Тачър, но това не е достотъчно. Че е имало неспособни мъже-лидери и това е факт, но природата както при много други видове е отредила на мъжете да са лидери, водачи, тези които взимат решенията. Жената няма качествата на лидер и това не е обидно, просто природа - вие сте нежни, раними и емоционални.
126
3
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 124Никои не го отрича, но когато крещим, че видиш ли жените били нисши и тн. само даваме поводи за още подобни движения и доказваме (поне в техните очи), че тези движения са правилни. Те на това разчитат, да те изкарат от нерви и в това си състояние да говориш директно и така да послужиш за доказателство на техните теории. Затова трябва на първо място да си сдържаш нервите и да говориш умно - така хем ги ядосваш, че не отговаряш на представите им за мъж, хем не падаш на тяхното ниво.
125
4
 
4
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До Киро Х,Освен ако крайната цел на Глобализма е свят без нации, в която масата (претопената бяла раса -двигателят на света) ще бъде контролирана по-лесно дори от сега.?Какво реално цели заговорът? Каква е крайната им цел?
124
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 115Напротив. В изостаналите общества и такива с източно влияние е прието да се мисли така. И въобще не е научно. В Европа (а и в Русия, между другото) не са един или два случаите, когато жени са заставали начело на държавата, а в много други случаи са дърпали конците на неспособни монарси от мъжки пол.