Защо 39 китайци биха бягали от втората най-силна икономика?

Според експертите, причините са много
Обновена: 25 окт 2019 15:05 | 25 окт 2019 15:05, Нели Христова
180
Защо 39 китайци биха бягали от втората най-силна икономика?
Снимки: Reuters

Смъртта на 39 души в хладилно ремарке на камион шокира целия свят. Публично, малко се знае за самоличността на жертвите или как точно са стигнали до там. Ясна е само националността ми.

39 китайици тръгват към Великобритания в камиона. А въпросът, който тормози много е един – защо гражданите на страната с втората най-икономика в света пътуват към Обединеното кралство, независимо дали по собствено желание или по принуда, по този варварски начин?

Цифрите са следните – от 258 милиона бежанци по цял свят, 10 милиона идват от Китай. Така азиатската държава не просто има втората най-силна икономика, но и е втора в света, от която тръгват най-много мигранти. 2,5 милиона се намират в САЩ, 712 хил. души в Канада и 473 хил. в Австралия. Във Великобритания само през 2018 година са издадени 730 хил. визи на китайски граждани от общо 2,9 милиона. Това е 25% от всички визи и растежът в сравнение с 2017 г. е 11%.

Твърди се, че мигрантите често са онези, които са най-бедни, без умения и търсят работа, която не изисква много опит или бягат от терор. Но случаят с китайските мигранти е много по-различен.

"Има голямо разнообразие от китайски мигранти – нискоквалифицирани, средно квалифицирани, висококвалифицирани", казва Наталия Банулеску-Богдан, директор на Института по мигрантски политики.

По думите й онези, които се отправят към Европа или САЩ не са „най-бедните от най-бедните“, тъй като за да се предвижат от Китай до която и да е страна, се изискват сериозни средства. Независимо дали това става легално или не.

„Ако пътуваш легално, трябва да мислиш за паспорти и такси за виза. Ако решиш да пътуваш нелегално, трафикантите имат сравнително високи такси“, казва тя.

Миграцията на китайците има различни форми. Според експертите мястото, където решават да живеят висококвалифицираните граждани на страната, се различава от това, където живеят нискоквалифицираните.

„Има миграционни пътища за хората от академиите в научните и технологични сектори, които отвеждат гражданите на Китай в САЩ или други развити страни. Има и пътища за строители, които ги отвеждат в Африка или Източна Европа. Така че числата са много различни“, обяснява Наталия Банулеску-Богдан пред CNN.

Според Института по мигрантски политики между 10 и 20% от китайските мигранти се намират в Африка. Много китайски студенти също учат в чужбина – само във Великобритания са издадени 100 хил. студентски визи, с 13% повече от миналата година и до 40% от всички. Студентите в Обединеното кралство идват от богати семейства и са склонни да си плащат таксите и да живеят в големи и скъпи градове, като Лондон.

Някои обаче нямат този късмет – според доклада на Великобритания за „съвременното робство“, китайците са четвъртата най-често срещана нация сред „съвременните роби“, след британците, албанците и виетнамците.
През 2017 г. „съвременните роби“ от Китай във Великобритания са били 293. Но това число е сравнително малко в сравнение с онези, които работят в Италия или Испания например, но това се дължи на факта, че влизането в Англия е по-трудно.

През 2018 г. 1077 китайски граждани са били заловени от граничния контрол, опитвайки се да влязат в САЩ.

Защо толкова много хора са готови да поемат риска?

За растежа на икономиката в Китай помогна огромната миграция от селските към градските райони, а пенсионните реформи помогнаха за извеждането на китайските граждани от бедност.

„Китай се разви драматично, бедността намаля драстично, икономическите обстоятелства се подобриха - дали това ще продължи с тези темпове в бъдеще е съмнително, казава  икономистът Крисчън Дъстман. - И въпреки че всички промени, които виждаме, са положителни, това не означава, че не са се отразили негативно на определени групи от обществото.”

Според Банулеску-Богдан колкото по-богато било китайското общество, толкова е по-неравно.

„Възможностите в огромна страна като Китай не са еднакви за всички. Да, имаме високият край на спектрума, но имаме и хора в доста по-отчаяно положение“, обяснява тя.

Според  Института по мигрантски политики китайските граждани напускат страната си по много причини – заради политическа репресия, желанието да учат в чужбина или правилото да имат само едно дете.

„Но възможностите, които има за мигриране, не са еднакви за всички. И тук идват трафикантите“, казва Банулеску-Богдан

Все още не може да се каже, че смъртта на 39-те души е била трафикантска операция, която се е провалила. Не се знае и дали шофьорът е бил наясно, че превозва хора.


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финансовата сила на Китайската държава се базира на зверската експлоатация и грабеж на над 1 000 000 000 китайци.Китай е като един голям и блестящ кораб, който пoри вълните и плува сред бурите и не му пука от нищо, но на тия, дето са вътре им се вава амата.
125
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм чул някой по времето когато се бягаше- дословно,на Запад,да е бягал натоварен в ТИР!
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаха само да ги прекарат от пункт А до пункт В,защо ще пускат климатика на минус 25 градуса в хладилната камера? Нещата май са по различни!
123
2
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
По БВП на глава от население България и Китай много си приличат .И двете държави докарват между 8 и 9 хил $ годишно БВП та човек .Средната заплата в мегаполисите Шанхай, Гуанджоу и Пекин е 2500 лв (за справка numbeo) Над двойно повече от София .Какво остава за останалиге 1 млрд които не живеят в големите търговски центрове .Остава един голям ...... *** .Останалите 2/3 ти живеят със 60 до 100 $ на месец .Това е държавата с най-голямо класово разделение !
122
1
 
1
 
! Отговори
Винету преди 2 години
Това не е миграция ,а инвазия
121
2
 
1
 
! Отговори
Социолог преди 2 години
Китай е силна икономика за няколко милиона китаеца милряд и няколко стотин милиона са зле.Ако плода при бременност е женски се абортира така се навъждат само мъже тия мъже бегат в чужбина .На Китай им трябват милиони жени или война за редукция на мъжете...
120
0
 
0
 
! Отговори
Виетнамци са преди 2 години
Трафикантите вече са върнали парите на родителите на една част от жертвите. 30 000 паунда е струвал преходът от изток да Великобритания. Има два маршрута на този трафик, който е много силен, със самолет до Истанбул, оттам с коли, камиони. Другият северен през бившите съветски републики до Белгия.
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе тиквочи гербави вижте си държавата и стига сте плакали на чужди гробищаима няма току пуснат някое материалче - соротроловете да не остават без работаи без това друго немогат- поне да си заработват сребърниците като се празнят неистово
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова и сърбите идват у нас да печат скара, а не обратното.
117
4
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
В БГ е милион пъти по-добре отколкото Фкитай. Затова имаме 1000 китайски ресторанта, а в Китай сигурно няма и един български.
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В КИТАЙ ИМА НАЙ МНОГО МИЛИАРДЕРИ СПОРЕД ФОРБС И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ОГРОМНАТА МИЗЕРИЯ НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО- 160ЛВ ЗАПЛАТА В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, И ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ЗАКРИХА ТРУДОВИТЕ НАКАЗАТЕЛНИ ЛАГЕРИ.
115
6
 
14
 
! Отговори
Вносител преди 2 години
Посещавал съм 5 пъти Китай а не като всички драскачите тук . Там можеш да видиш нещо което го няма никъде по света. От наистина добре образовани и богати Китайци до невъобразима бедност!В Китай 100-200 млн живеят наистина добре с заплати над 1000 Евро НО останали над 1 млрд не могат да се сравнят дори с факултета или столюпеново. Там видях неелктрифицирани градчета с населени от милиони.Видях как се оре с волове.Китай е едно яйце със златна черупка но изгнило от вътре!!!
114
0
 
3
 
! Отговори
До 117 преди 2 години
Какъв надъхан другар гербер ! Сигурно си съчинил и стихове за герб и Боци ?
113
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стигс с тия фслшиви заглавия бре. Не са били китайци а други азиатци. Китайците не бягат от Китай ами пътуват където си поискат свободно и Китай не е втората икономика а първата в света. Всички и дишат прахта.
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Втора ама комунизъм трябва и да се яде не само да се бачка за червени прасета ...
111
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то и ние преди "89 бяхме добре,но едни бяха , а други в кочините панелки
110
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога българите не са живяли толкова зле както в ЕС и НАТО.
109
1
 
1
 
! Отговори
хохолите капут! преди 2 години
До Къде мигрират?не се притеснявай..
108
2
 
7
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До Анонимен 110Браво за яростния плам в думите ти ама нали разбра ЧЕ НЕ СА БИЛИ КИТАЙЦИ . Така се случва когато четеш само новините идващи от тролската агенция в която си зачислен . Е, сигурен съм че те ще то платят полагащите се 2 цента за коментара .Все пак си се потрудил да го напишеш. ... и не е в противоречие с тролските укази на работодателите ти . И другия път , умната . Проверявай статиите преди да пишеш за да не ставаш смешен .п.с. Влез с другия си ник и си сложи още един + ...
107
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото са в противоричие с лево-сектанският курс на изскривените, марксистки части от закона на системата, доказано неприложима в нормалният социалистичиски строй! В природата на планетата земя няма равенство на видовете от растевията до абсолютно всички живи твари ФАКТ. Виновна за смърта е старата и известна на всички нам СЕКТА наречена от "хазарите" ; Комунизъм , хранещ се с живи хора, изял милиони леко различанащи се от останалите в редицата.